Thursday, October 3, 2024
Home » Νέο μοντέλο διακίνησης στην ελεύθερη Αμμόχωστο – Τι προτείνεται

Νέο μοντέλο διακίνησης στην ελεύθερη Αμμόχωστο – Τι προτείνεται

0 comments

Νέο μοντέλο διακίνησης στην ελεύθερη Αμμόχωστο – Τι προτείνεται

Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο διακίνησης στους δήμους και τις κοινότητες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου προτείνει η μελέτη για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Ζώνες 30 για μείωση του ορίου ταχύτητας, ευφυή συστήματα μεταφορών, σταθμοί Park & Ride και χρωματιστοί ποδηλατόδρομοι, που θα ενώσουν τις κοινότητες, περιλαμβάνονται στην μελέτη της κοινοπραξίας Mobilityinchain Srl + A.L.A. Planning Partnership Consultancy LLC.

Η περιοχή της μελέτης καλύπτει την ευρύτερη αστική περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου στην οποία περιλαμβάνονται πέντε δήμοι (Αγίας Νάπας, Αμμοχώστου, Δερύνειας, Παραλιμνίου, Σωτήρας) και έξι κοινότητες (Αυγόρου, Αχερίτου, Άχνα, Λιοπέτρι, Ξυλοφάγου, Φρέναρος). Στόχος της κυβέρνησης, όπως αναφέρθηκε στον «Φ» από τον Κλάδο Βιώσιμης Κινητικότητας του Τμήματος Δημοσίων Έργων, είναι η αναβάθμιση της αστικής περιοχής της επαρχίας Αμμοχώστου. «Μέσα από την υλοποίηση των προτεινόμενων έργων και δράσεων επιδιώκεται η μετατροπή της σε πιο βιώσιμη, πιο ανθεκτική και με κοινωνικά ισότιμες δομές. Σκοπός είναι η βελτίωση των όρων διαβίωσης και της καθημερινότητας των κατοίκων της ελεύθερης Αμμοχώστου, προσφέροντας τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να ανταποκρίνεται στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».

Μεγάλη σημασία δίδεται στην προώθηση της διακίνησης με ποδήλατο και γι’ αυτό προτείνεται η επέκταση του ποδηλατικού δικτύου με την κατασκευή νέων ποδηλατοδρόμων, ποδηλατολωρίδων και μονοπατιών. Ο στόχος είναι η δημιουργία μοναδικής ταυτότητας για το δίκτυο της περιοχής. Το σύστημα θα διαθέτει 14 ευδιάκριτες γραμμές, κάθε μία εκ των οποίων θα έχει συγκεκριμένο χρώμα και αριθμό. Οι γραμμές θα διατρέχουν ολόκληρη την περιοχή, συνδέοντας μεταξύ τους διάφορες κοινότητες και σημεία ενδιαφέροντος.

Προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, προβλέπεται η υλοποίηση οδικών έργων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, στις οποίες ενδέχεται να προκύψουν σημεία συγκρούσεων μεταξύ ποδηλάτων και μηχανοκίνητων οχημάτων. Επιπρόσθετα, προτείνεται η χρήση προηγμένων φώτων τροχαίας, που θα δίδουν προτεραιότητα στα ποδήλατα, χώροι στάθμευσης και αποθήκευσης ποδηλάτων σε στρατηγικές τοποθεσίες, καθώς και ειδικός φωτισμός για να μπορεί να χρησιμοποιείται το δίκτυο και τα βράδια.

Τεχνολογίες Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών

Στη μελέτη περιλαμβάνεται και η εισαγωγή ευφυών συστημάτων μεταφορών, τα οποία θα παρέχουν δεδομένα διακίνησης σε πραγματικό χρόνο. Γι’ αυτό γίνεται εισήγηση για εισαγωγή δυναμικήςσήμανσης, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, για τη διαθεσιμότητα στάθμευσης εντός των κεντρικών περιοχών Παραλιμνίου – Πρωταρά και Αγίας Νάπας. Συγκεκριμένα,προτείνεται η εγκατάσταση ενός Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης, για την εμφάνιση των διαθέσιμων θέσεων. Οι χρήστες θα ενημερώνονται μέσω εφαρμογής ή δυναμικής σήμανσης, που θα τοποθετηθεί σε κεντρικούς δρόμους και κόμβους της περιοχής.

Υπάρχουν, επίσης, πρόνοιες για νέα στρατηγική στάθμευσης ειδικά για την καλοκαιρινή περίοδο για τις περιοχές Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας.Με στόχο να αποθαρρυνθεί η χρήση οχημάτων, προτείνεται η κατάργηση της δωρεάν στάθμευσης. Γίνεται ακόμη σύσταση όπως τα έσοδα από τις πολιτικές στάθμευσης να επανεπενδύονται και ναχρησιμοποιούνται για βελτίωση πεζοδρομίων και άλλων υποδομών που υποστηρίζουν μέσα βιώσιμης κινητικότητας, βελτίωση του οδικού φωτισμού, φύτευση δέντρων στον δρόμο, κατασκευή ραμπών, βελτίωση της συντήρησης των στάσεων/ στεγάστρων λεωφορείων και χρηματοδότηση έργων ανάπλασης δημόσιων χώρων.

Μέτρα για διευκόλυνση πεζών και Ζώνες 30

Μια από τις κύριες επιδιώξεις των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι η διευκόλυνση της διακίνησης πεζών και γι’ αυτό προβλέπεται σειρά μέτρων στους δήμους και τις κοινότητες της ελεύθερης Αμμοχώστου προκειμένου να πετύχουν αυτόν τον στόχο. Μεταξύ αυτών είναι οι σηματοδοτημένες διασταυρώσεις ασφαλούς διέλευσης, η ενίσχυση του φωτισμού, η διεύρυνση του πλάτους πεζοδρομίων, η τοποθέτηση κατάλληλου αστικού εξοπλισμού και στοιχείων σκίασης όπως δέντρα ή στέγαστρα για την προστασία των πεζών από τον ήλιο κατά τη θερινή περίοδο.

Σ’ ότι αφορά στο οδικό δίκτυο προνοείται η θέσπιση συστήματος Ζώνης 30. Τα κύρια χαρακτηριστικά μιας Ζώνης 30 είναι η καθιέρωση μειωμένου ορίου ταχύτητας 30 χλμ/ώρα και η αναδιάταξη του δρόμου σ’ ένα περιβάλλον πιο φιλικό προς τους πεζούς και τους ποδηλάτες,ο μετασχηματισμός του οποίου θα πρέπει να βασίζεται στις ανάγκες των τοπικών Αρχών.

Εισηγήσεις για συγχρονισμένα δρομολόγια λεωφορείων

Η μελέτη για το ΣΒΑΚ Αμμοχώστου προτείνει ριζικές αλλαγές στις προσφερόμενες υπηρεσίες δημόσιων μεταφορών, που είναι τομέας κομβικής σημασίας ειδικά για τις τουριστικές περιοχές. Πιο συγκεκριμένα,εισηγείται την εισαγωγή χρονοδιαγράμματος με συγχρονισμένα δρομολόγια (σ.σ. το λεωφορείο να φτάνει πάντα το ίδιο λεπτό).

Το νέο δίκτυο δημόσιων μεταφορών θα βασίζεται στην έννοια των κόμβων μετάβασης. Αντί να παρέχει λίγα, ασυντόνιστα απευθείας δρομολόγια, το δίκτυο θα προσφέρει συχνές υπηρεσίες σε συγκεκριμένους άξονες, με συγχρονισμένες συνδέσεις μεταξύ των γραμμών. Γι’ αυτό προβλέπεται κατηγοριοποίηση κάθε γραμμής λεωφορείου στο σύστημα.

Οι γραμμές του νέου συστήματος έχουν χωριστεί στις εξής κατηγορίες:

• Γραμμές πυλώνων: Λειτουργούν όλον τον χρόνο και παρέχουν συχνή εξυπηρέτηση.

• Τοπικές γραμμές: Θα παρέχουν ένα ελάχιστο επίπεδο εξυπηρέτησης για το τμήμα χαμηλής οικιστικής πυκνότητας της επαρχίας και για την τοπική υπηρεσία προς τη Λάρνακα.

• Καλοκαιρινές γραμμές: Θα λειτουργούν ως σύνδεσμος μεταξύ των κύριων παραλιών και των κοινοτήτων.

• Νυχτερινές γραμμές: Θα παρέχουν λεωφορεία μέχρι τα μεσάνυχτα (σ.σ. ορισμένες από αυτές τις γραμμές θα λειτουργούν μόνο κατά τη θερινή περίοδο).

• Μια υπηρεσία κατ’ απαίτηση: Θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συνδέοντας τις κοινότητες με χαμηλής πυκνότητας οικισμούς με τις γραμμές πυλώνων.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δημοσίων μεταφορών προτείνεται, τέλος, η ανέγερση νέου σύγχρονου Κεντρικού Σταθμού Λεωφορείων στα σύνορα Παραλιμνίου και Δερύνειας, καθώς και δημιουργία τριών σταθμών Park & Ride, που θα έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση από τον αυτοκινητόδρομο.

Εκπαίδευση της νέας γενιάς

Τα έργα βιώσιμης αστικής κινητικότητας αποτελούν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και γι’ αυτό η μελέτη προβλέπει ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών στην οδήγηση ποδηλάτων. Η ποδηλατική εκπαίδευση θ’ απευθύνεται στα παιδιά σχολείων και γίνεται εισήγηση για ενσωμάτωση του μέτρου στο πρόγραμμα γυμναστικής σχολείων.

Προτείνεται, τέλος, δημιουργία προγράμματος, που θα επικεντρωθεί στην ενθάρρυνση πιο βιώσιμης συμπεριφοράς για τις νεότερες γενιές, με τη δημιουργία σειράς διαδρομών μεταξύ κάθε σχολικού συγκροτήματος και των γειτονιών των μαθητών. Οι μαθητές θα συγκεντρώνονται στην πλησιέστερη στάση και στη συνέχεια θα περπατούν μαζί προς το σχολείο, συνοδευόμενοι από εθελοντές (δασκάλους, γονείς, συγγενείς κ.λπ.) ή από αστυνομικούς της Τροχαίας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ενστάσεις από κάποιες τοπικές Αρχές

Η μελέτη για το ΣΒΑΚ Αμμοχώστου αναμένεται να εξεταστεί εντός Φεβρουαρίου από την Περιβαλλοντική Αρχή. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα δρομολογηθούν ενέργειες από το Τμήμα Δημοσίων Έργων προκειμένου να προκηρυχθεί διαγωνισμός για κάποια έργα. Ωστόσο, θα χρειαστούν έργα κι από άλλους φορείς όπως είναι οι τοπικές Αρχές, προκειμένου εφαρμοστεί όλο το εύρος της μελέτης.

Όσα προτείνονται, πάντως, δεν βρίσκουν σύμφωνους όλους τους δήμους και τις κοινότητες της περιοχής. Κατά τη διάρκεια των δημοσίων διαβουλεύσεων για το ΣΒΑΚ Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο, υπήρξαν ενστάσεις και διαφωνίες από τον Δήμο Δερύνειας και κάποιες κοινότητες, που υποστήριξαν πως τα έργα για το ΣΒΑΚ έχουν μεγαλύτερη στόχευση τις τουριστικές περιοχές Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου – Πρωταρά.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise