Κορωνοϊός – ανοσία: Γιατί η Pirola δύσκολα θα μας ρίξει στο κρεβάτι
Ελεγχόμενη είναι προς το παρόν η επίδραση της παραλλαγής Pirola στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υβριδική ανοσία του πληθυσμού να έχει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την κυκλοφορία του κορωνοϊού που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Από την τελευταία ενημέρωση στις 17 Νοεμβρίου 2023 και έως τις 24 Νοεμβρίου 2023, το ECDC κατέταξε την υποπαραλλαγή BA.2.86 (Pirola) ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος». Οι λόγοι για την ταξινόμηση αυτή είναι ο μεγάλος αριθμός γενετικών αλλαγών της σε σχέση με τον «πρόγονό» της, την BA.2, αλλά και τις παραλλαγές που κυκλοφορούν επί του παρόντος και προέρχονται από το στέλεχος XBB. Επιπλέον, παρατηρείται αυξητική τάση στο ποσοστό αυτής της παραλλαγής που ανιχνεύεται σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο, η BA.2.86 δεν έχει μέχρι στιγμής συσχετιστεί με αυξημένη επίπτωση όσον αφορά στη μεταδοτικότητα, την ανοσολογική διαφυγή ή τη σοβαρότητα της λοίμωξης, σε σύγκριση με τις επί του παρόντος κυκλοφορούσες παραλλαγές του πανδημικού ιού. Δεν υπάρχουν, επίσης, στοιχεία που να δείχνουν πώς επηρεάζει τους επιδημιολογικούς δείκτες, αλλά εκτιμάται πως αυτό μπορεί να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες.
Ο ρόλος της υβριδικής ανοσίας
Σε ολόκληρη την ΕΕ/ΕΟΧ, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού έχει αναπτύξει υβριδική ανοσία μέσω ενός συνδυασμού εμβολιασμού και τουλάχιστον μιας προηγούμενης λοίμωξης, όπως αναφέρει το ECDC. Μελέτες εξουδετέρωσης του ψευδοϊού για την παραλλαγή BA.2.86 δείχνουν ότι ο ορός από άτομα με υβριδική ανοσία – ιδιαίτερα μετά από αναμνηστικό εμβολιασμό και μόλυνση με πρόσφατο στέλεχος XXB – είναι σε θέση να εξουδετερώσει αποτελεσματικά την BA.2.86 στο εργαστήριο.
Το γεγονός αυτό υποδεικνύει, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκθεση, ότι ο συνδυασμός υβριδικής ανοσίας σε συνδυασμό με πρόσφατη λοίμωξη παρέχει κάποια προστασία έναντι της λοίμωξης από τον BA.2.86.
Τα τελευταία στοιχεία του ECDC δείχνουν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας επιτήρησης 46 (που λήγει στις 19 Νοεμβρίου 2023), τα ποσοστά των αναπνευστικών λοιμώξεων στην κοινότητα αυξάνονταν σε πολλές χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και είναι αναμενόμενα για αυτή την εποχή του έτους. Τα ποσοστά των περιστατικών σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης (SARI) που παρουσιάζονται σε δευτεροβάθμιας περίθαλψης ήταν συγκρίσιμα με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ο κορωνοϊός συνέχισε να κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από την εποχική γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Οι χώρες ανέφεραν ένα μείγμα αυξητικών και πτωτικών τάσεων για τη δραστηριότητα και τη σοβαρότητα του κορωνοϊού, με τις χώρες στα νότια της ΕΕ/ΕΟΧ να παρουσιάζουν ως επί το πλείστον πτωτική τάση, ενώ οι χώρες στα βόρεια βρίσκονται σε αυξητική τάση.
Πηγή: Philenews