Κενό στην πυρασφάλεια των ψηλών κτηρίων
Τα κενά πυρασφάλειας που υπάρχουν σήμερα με τον έλεγχο των ψηλών κτηρίων και τις κοινόκτητες οικοδομές επιχειρεί να κλείσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Με πρόταση – σφήνα στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις κοινόκτητες οικοδομές, θέλουν να εξαλείψουν τους κινδύνους τυχόν πυρκαγιάς σε ψηλά κτήρια ή σε πολυκατοικίες, για τις οποίες σήμερα δεν γίνονταν έλεγχοι αφ’ ότου δοθεί η αρχική άδεια.
Όπως έχει διαπιστωθείαπό την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σήμεραδεν υπάρχει πρόνοια που να υποχρεώνει τη διαχειριστική επιτροπή μιας κοινόκτητης οικοδομήςνα συντηρεί τα συστήματα παθητικής πυροπροστασίας (πυρίμαχες θύρες, πυροδιαμερίσματα, κλιμακοστάσια, κ.α.) όσο και για την ενεργητική πυροπροστασία (συστήματα τυλικτήρων νερού, καταιονητήρων νερού, υγρού και ξηρού σωλήνα πυρόσβεσης, ανιχνευτές καπνού, συστήματα συναγερμού, κ.α.), με αποτέλεσμα μετά την εξασφάλιση της τελικής έγκρισης να μην γίνεται κανένας έλεγχος πυρασφάλειας για χρόνια.
Όπως δήλωσε στον «Φ» ηυπουργός Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, η ανάγκη για αυτή τη νομοθεσία προέκυψε από αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για ενίσχυση της δυνατότητας κατόσβεσης πυρκαγιάς σε ψηλά κτίρια και οικοδομές. Είναι σημαντικό, ανέφερε,οι τακτικοί έλεγχοι να διενεργούνται όχι μόνο σε δημόσια αλλά και σε ιδιωτικά κτίρια που κατηγοριοποιούνται ως κοινόκτητες οικοδομές. Ειδικότερα στα ψηλά κτίρια είναι απαραίτητο τα μέτρα πυρασφάλειας να είναι πάντοτε σε θέση να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και έγκαιρα, ώστε να βοηθήσουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία να σώσει ανθρώπινες ζωές, να προστατεύσει περιουσίες αλλά ταυτόχρονα, να μειώσει το ρίσκο για τους ίδιους τους πυροσβέστες. «Είμαι σίγουρη ότι το νομοθετικό σώμα στην ολότητα του θα υιοθετήσει την πρόταση που υποβλήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού πρόκειται για ένα χρήσιμο και ωφέλιμο μέτρο, αναφέρει.»
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική,για τα ψηλά κτίρια, (και όλες τις κοινόκτητες οικοδομές) δεν υπάρχει νομοθεσία, η οποία να υποχρεώνει τη διαχειριστική επιτροπή να συντηρεί τα συστήματα ενεργητικής πυροπροστασίας ή/και να διατηρεί την παθητική πυροπροστασία, μετά την έκδοση Πιστοποιητικού Τελικής Έγκρισης.
Γι’ αυτό καιέγινε εισήγηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, να συμπεριληφθεί διάταξη η οποία να υποχρεώνει τη Διαχειριστική Επιτροπή να προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες για εξασφάλιση όλων των αναγκαίων πιστοποιητικών καλής λειτουργίας όλων των παθητικών και ενεργητικών συστημάτων πυροπροστασίας της κοινόκτητης οικοδομής από πιστοποιημένους φορείς σε χρόνο που καθορίζεται από τον κατασκευαστή/εγκαταστάτη του κάθε συστήματος. Τα εν λόγω πιστοποιητικά θα πρέπει να τηρούνται σε ειδικό Αρχείο «Αρχείο Πυρασφάλειας Κοινόκτητης Οικοδομής», για σκοπούς ελέγχου είτε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είτε άλλη αρμόδια Αρχή.
Όπως μας αναφέρθηκε από την Πυροσβεστική, η μεγάλη αύξηση του αριθμού υψηλών κτηρίων, πρωτίστως στην Επαρχία Λεμεσού αλλά και στην Επαρχία Λευκωσίας,δημιουργεί την ανάγκη λήψης ειδικών προληπτικών μέτρων για σκοπούς πυροπροστασίας. H Πυροσβεστική Υπηρεσία, από επιχειρησιακής πλευράς, έχει τύχει εκπαίδευσης σε θέματα κατάσβεσης πυρκαγιών και διάσωσης ενοίκων σε ψηλά κτήρια από εξειδικευμένους εκπαιδευτές από το εξωτερικό, και τα μέλη που έτυχαν εκπαίδευσης, ενεργούν πλέον ως εκπαιδευτές των υπόλοιπων μελών της Υπηρεσίας. Περαιτέρω, έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα ενεργειών για την καθοδήγηση των μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε τέτοια συμβάντα.
Σε ότι αφορά τα μέσα κατάσβεσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσίαδιαθέτει μηχανοκίνητη πλατφόρμα ύψους 60μ η οποία ασφαλώς δεν μπορεί να καλύψει το ύψος τέτοιων κτηρίων. Συνεπώς, βαρύνουσας σημασίας στο αποτέλεσμα των ομάδων πυρόσβεσης σε ψηλά κτίρια αποτελεί η καλή και απρόσκοπτη λειτουργία όλων των συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας του κτιρίου.
Πηγή: Philenews