Wednesday, November 6, 2024
Home » Δικαστικοί αγώνες 18 χρόνων για το θάνατο του Θανάση – Όλα όσα έγιναν από το 2006

Δικαστικοί αγώνες 18 χρόνων για το θάνατο του Θανάση – Όλα όσα έγιναν από το 2006

0 comments

Δικαστικοί αγώνες 18 χρόνων για το θάνατο του Θανάση – Όλα όσα έγιναν από το 2006

Επί 18 χρόνια, η οικογένεια Νικολάου δίνει έναν ατέρμονο αγώνα για να βγει στην επιφάνεια η αλήθεια πίσω από τον θάνατο του παιδιού της. Μια αλήθεια που κρύφτηκε εκείνο το πρωινό της 29ης Σεπτεμβρίου 2005, όταν η μητέρα του Θανάση δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Διοικητή της μονάδας του, ερωτώμενη εάν το παιδί της είναι σπίτι.

Ο 26χρονος γύρω στις 16:00, εντοπίστηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, στην κοίτη του ποταμού Ζυγού. Πρόκειται για έναν αγώνα 18 χρόνων σε δικαστικές αίθουσες, με πολυσέλιδα ιατροδικαστικά ευρήματα, θανατικές ανακρίσεις, ποινικούς ανακριτές μέχρι και εκταφή οστών. Από την πρώτη στιγμή αυτής της τραγικής ιστορίας, η οικογένεια υποστηρίζει ότι πρόκειται γιαεγκληματική ενέργεια και δεν σταματά να ψάχνει απαντήσεις και στοιχεία.

Στην πολύκροτη υπόθεση του Θανάση Νικολάου έχουν γίνει τρεις ξεχωριστές έρευνες, δύο θανατικές ανακρίσεις και έρευνες από την Εθνική Φρουρά. Αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη θανατική ανάκριση με τη δικαστή, Ντόρια Βαρωσιώτου, να καλείται σύμφωνα με τον Περί Θανατικών Ανακριτών Νόμο, να αποφανθεί σχετικά με το χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο θανάτου του Θανάση Νικολάου.

Η υπόθεση διερευνήθηκε ως αφύσικος θάνατος από τον Αστυνομικό Σταθμό Λάνιας, αφού κατά την αυτοψία ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός είχε εκφράσει την άποψη ότι πρόκειται για αυτοκτονία ενώ στην ιατροδικαστική του έκθεση, ανέφερε ότι ο θάνατος του 26χρονου επήλθε συνεπεία κακώσεων οι οποίες προκλήθηκαν από πτώση εξ ύψους και δεν βρέθηκαν ίχνη εγκληματικής δραστηριότητας. Η αστυνομική έρευνα που έγινε, κατέληξε ότι η αιτία θανάτου ήταν η αυτοκτονία συνεπεία πτώσεως εξ ύψους.

Η πρώτη θανατική ανάκριση και η αναφορά περί αυτοκτονίας

Η πρώτη θανατική ανάκριση άρχισε στις 29/11/2006 και ολοκληρώθηκε στις 21/11/2007 με το πόρισμα της δικαστού, Μ. Παπαδοπούλου, να αναφέρει ότι «ο θάνατος προσομοιάζει με αυτοκτονία». Συγκεκριμένα το πόρισμα καταλήγει: «Έχοντας κατά νου το σύνολο της ενώπιον μου μαρτυρίας, δεν έχω εντοπίσει μαρτυρία που να δημιουργεί ποινική ευθύνη τρίτου προσώπου για το θάνατο του Θανάση Νικολάου. Αιτία θανάτου του ήταν οι κακώσεις κατόπιν πτώσης εξ ύψους. Αποτελεί συναφώς πόρισμα μου, ότι ο θάνατος του επεσυνέβει κάτω από συνθήκες που προσομοιάζουν με αυτοκτονία».

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας αμφισβητήθηκε από την οικογένεια η οποία προχώρησε σε καταχώρηση έκδοση διατάγματος certiorari στο Ανώτατο Δικαστήριο με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν προσκομιστεί στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα αυτοκτονίας. Στις 31/12/2008 το Ανώτατο αποδέχθηκε το αίτημα της οικογένειας αφού από τη μαρτυρία που προσκομίστηκε ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας, δεν αποδείχθηκε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι επρόκειτο για αυτοκτονία. Ακολούθως διατάχθηκε νέα θανατική ανάκριση από άλλο θανατικό ανακριτή.

Η οικογένεια ζήτησε επιστημονικές απόψεις από τους ιατροδικαστές Ορφέα Περίδη και Φίλιππο Κουτσάφτη, οι οποίοι στις εκθέσεις τους έκαναν λόγο για σοβαρές επιστημονικές παραλείψεις από μέρους του Π. Σταυριανού.

Η δεύτερη θανατική ανάκριση με αιτία πτώση εξ ύψους

Πέντε μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2009 άρχισε η δεύτερη θανατική ανάκριση από τον δικαστή Λ. Μουγή, η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Το πόρισμα καταλήγει ότι ο θάνατος του 26χρονου ήταν αποτέλεσμα τραυματισμών που προκλήθηκαν από πτώση από ύψος. «Οι μαρτυρίες, τα αποδεικτικά στοιχεία και γενικά όλα τα στοιχεία που παρασχέθηκαν μπορούν να οδηγήσουν το δικαστήριο μόνο σε ένα ασφαλές συμπέρασμα και αυτό είναι το πόρισμά μου, ότι δηλαδή ο θάνατος του θανόντος είναι αποτέλεσμα τραυματισμών που προκλήθηκαν από πτώση από ύψος». Το πόρισμα της δεύτερης θανατικής ανάκρισης καταλήγει ότι δεν προέκυψε μαρτυρία που να δημιουργεί ποινική ευθύνη εναντίον οποιουδήποτε προσώπου.

Μετά από επίμονες προσπάθειες της κ. Ανδριάνας και αφού είχε στα χέρια της και άλλες ιατροδικαστικές εκθέσεις, απέστειλε επιστολές σε διάφορους αξιωματούχους ζητώντας νέα έρευνα για τα αίτια θανάτου του παιδιού της.

Η πρώτη αναφορά για πιθανή εγκληματική ενέργεια

Έξι χρόνια μετά από τον θάνατο του Θανάση, για πρώτη φορά διορίζονται από τοΥπουργικό Συμβούλιο – Μάρτιο 2011- ποινικοί ανακριτές. Πρόκειται για τον δικηγόρο Αλέξανδρο Σαουρή και τον πρώην Ανώτερο Αστυνόμο, Ανδρέα Σταύρου, οι οποίοι με όρους εντολής καλούντο να διερευνήσουν την υπόθεση για εξακρίβωση των αιτιών θανάτου. Στην προσπάθεια τους να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα, ζήτησαν τον διορισμό ανεξάρτητου ιατροδικαστή.

Το αίτημα έγινε αποδεχτό και στις 5/1/2012 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον διορισμό του ιατροδικαστή Μ. Ματσάκη. Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε σοβαρές επιστημονικές παραλείψεις από μέρους του Π. Σταυριανού ενώ επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η αστυνομική έρευνα. Υποστήριξε ότι ο θανών δεν είχε πέσει από τη γέφυρα Ζυγού.

Οι δύο ποινικοί ανακριτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παρόλο που δεν εξασφαλίστηκε επαρκής μαρτυρία, η οποία καταδείκνυε επακριβώς τα αίτια θανάτου του Θανάση, «υπάρχει επαρκής μαρτυρία, κυρίως επιστημονική, που προέρχεται από πέντε εμπειρογνώμονες και μαρτυρία που χαρακτηρίζουμε ως περιστατική, που ανατρέπει τεκμηριωμένα το πόρισμα της δεύτερης θανατικής ανάκρισης και τη θέση Σταυριανού, ότι ο θάνατος προήλθε από πτώση από ύψος. Είναι πεποίθηση μας ότι ο θάνατος πιθανόν να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, παρόλο που τούτο δε μπορεί να καταδειχθεί με βεβαιότητα». Εισηγήθηκαν όπως επανεξεταστεί η υπόθεση από την Αστυνομία.

Μετά και την πιο πάνω εξέλιξη, στις 3/11/2014, ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε εντολή στον τότε Αρχηγό Αστυνομίας, όπως διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση προκειμένου να εξακριβωθούν τα πραγματικά αίτια θανάτου. Ακολούθησε ο διορισμός της αστυφύλακος Δήμητρας Σταύρου του ΤΑΕ Αρχηγείου, ως ανακρίτρια, με σκοπό να προβεί σε νέα έρευνα.

Η έρευνα άρχισε το 2015 και ολοκληρώθηκε το 2018. Η κ. Σταύρου χαρακτήρισε τις συνθήκες θανάτου ως απροσδιόριστες ενώ σε σχετική έκθεσή της ανέφερε ότι «δεν είχε καταστεί εφικτό να εξασφαλιστεί μαρτυρία που να στοιχειοθετεί εγκληματική ενέργεια ή ευθύνη τρίτου προσώπου».

Καταδίκη της Κύπρου για ανεπαρκή έρευνα

Η οικογένεια μετά και αυτή την έρευνα, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ, καταγγέλλοντας την Κυπριακή Δημοκρατία για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση. Οι γονείς υποστήριξαν ότι η διερεύνηση του θανάτου του Θανάση δεν ήταν επαρκής. 15 χρόνια μετά τον θάνατό του –Ιανουάριος 2020- το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Κύπρο. Έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πράσινο για την εκταφή των οστών

Μετά την καταδίκη της Κύπρου από το ΕΔΑΔ, τον Δεκέμβριο του 2020 η οικογένεια υπέβαλε αίτημα στον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας όπως γίνει εκταφή της σορού του παιδιού της. Το αίτημα έγινε αποδεκτό και στις 9/12/20 εξασφαλίστηκε διάταγμα από το Δικαστήριο Λεμεσού. Στις 17/12/20 έγινε η εκταφή και ακολούθως η εξέταση των οστών από τους ιατροδικαστές Κουτσάφτη, Τσαντίρη, Ματσάκη, τους ιατροδικαστές της Δημοκρατίας, Σ. Σοφοκλέους, Ν. Χαραλάμπους, τον ιατροδικαστή Π. Σταυριανό και την ανθρωπολόγο Ελ. Χαριλάου.

Ακολούθησε η διενέργεια εξέτασης στο υοειδές οστό από τους παθολογοανατόμους, Εμμανουήλ Αγαπητό εκ μέρους της Δημοκρατίας και Δήμητρα Καραγιάννη από την πλευρά της οικογένειας. Στο υοειδές οστό εντοπίστηκε έλλειμμα στο ελεύθερο άκρο του αριστερού κέρατος. Ο κ. Αγαπητός έκανε λόγο για «πιθανή κάκωση» στη συγκεκριμένη περιοχή, δεδομένου ότι 26χρονος ήταν πολυτραυματίας. Η παθολογοανατόμος Δ. Καραγιάννη στο πόρισμα της αποδίδει το θάνατο του 26χρονου σε στραγγαλισμό – ασφυξία.

Μετά και τα πιο πάνω ευρήματα, ο Γενικός Εισαγγελέας -Οκτώβριο 2021- διέταξε νέα ποινική διερεύνηση της υπόθεσης διορίζοντας τους Σάββα Μάτσα, Αντώνη Αλεξόπουλο και Αχιλλέα Αιμιλιανίδη. Ο τελευταίος αποσύρθηκε μετά από λίγους μήνες. Οι δύο ποινικοί ανακριτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Π. Σταυριανός διέπραξε ποινικά αδικήματα. Επιπρόσθετα, εισηγήθηκαν ποινική δίωξη τριών πρώην αξιωματικών της Αστυνομίας για παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος.

Τον Οκτώβριο του 2022 με εντολή και πάλι του Γενικού Εισαγγελέα προς τον Αρχηγό Αστυνομίας συστάθηκε νέα ανακριτική ομάδα για διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Θανάση. Επικεφαλής διορίστηκε ο υπαστυνόμος Μενέλαος Αντωνίου και συνέδραμε ο ποινικός ανακριτής Αντώνης Αλεξόπουλος. Από τις εξετάσεις της νέας ανακριτικής ομάδας δεν προέκυψε οποιαδήποτε μαρτυρία που να συνδέει οποιοδήποτε πρόσωπο με την υπόθεση θανάτου του Θανάση Νικολάου.

Κατόπιν τούτου, δόθηκαν οδηγίες όπως διεξαχθεί τρίτη θανατική ανάκριση για τα αίτια θανάτου του Θανάση Νικολάου. Αυτή η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More