Αποκαλυπτικό: Λεωφορεία που κόπηκαν για σχολεία, μετέφεραν μαθητές σε εκδρομές
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, εντούτοις, ισχύει. Λεωφορεία τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα για τη μεταφορά μαθητών και ακινητοποιήθηκαν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά μαθητών ιδιωτικών σχολείων αλλά και για εκδρομές που διοργανώνουν δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία.
Ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, ερωτηθείς σχετικά από το philenews, ανέφερε πως ο ίδιος κινήθηκε εντός των προνοιών της νομοθεσίας, η οποία προβλέπει, ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δικαιούνται να εκτελούν διαδρομές πέραν των συμβάσεων με το κράτος. Οι συμβάσεις τις οποίες υπέγραψε το κράτος προνοούν ρητά ότι τα λεωφορεία θα διαθέτουν εξοπλισμό αυτόματης κατάσβεσης φωτιάς και από τη στιγμή που δεν υπάρχει ο εξοπλισμός, μπορώ να αποφασίσω ότι δεν θα εκτελούνται οι διαδρομές μέχρι να εφοδιαστούν, είπε ο κ. Βαφεάδης. Δεν γνωρίζω τι συνέβη με τις εκδρομές αλλά το υπουργείο δεν δικαιούται να παρέμβει στις ιδιωτικές συμφωνίες διευθύνσεων σχολείων, για να τους υποδείξει τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να επιλέγουν εταιρείες με τις οποίες θα συνεργάζονται, είπε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΜΕΛ, Πέτρο Θεοχαρίδη, παρόλο ότι με οδηγίες του υπουργού Μεταφορών. Αλέξη Βαφεάδη ακινητοποιήθηκαν όσα λεωφορεία δεν διαθέτουν σύστημα αυτόματης κατάσβεσης πυρκαγιάς, κάποια τα οποία δεν διαθέτουν το εν λόγω σύστημα, χρησιμοποιήθηκαν για εκδρομές αλλά και για μεταφορά μαθητών ιδιωτικών σχολείων.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Θεοχαρίδη, συνέβη και το εξής τραγελαφικό: Την ίδια ώρα κατά την οποία γονείς μετέφεραν τα παιδιά τους από κοινότητες προς σχολεία των πόλεων, λεωφορεία τα οποία απαγορευόταν να μεταφέρουν μαθητές στο πλαίσιο της σύμβασης με το δημόσιο, ξεκίνησαν άδεια από τα χωριά και οδηγήθηκαν έξω από τα σχολεία. Όταν οι μαθητές αποβιβάστηκαν από τα οχήματα των γονέων τους, ανέμεναν μερικά λεπτά και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στα απαγορευμένα λεωφορεία για να πάνε εκδρομή. Επιπρόσθετα, κάποια από αυτά, το μεσημέρι μετέφεραν μαθητές ιδιωτικών σχολείων στα σπίτια τους.
Όσον αφορά τα περιστατικά πρόκλησης φωτιάς σε λεωφορεία, ο κ. Θεοχαρίδης ανέφερε, πως με βάση τις στατιστικές της διεθνούς ένωσης ασφαλειών, διεθνώς παρατηρούνται 7,5 περιστατικά πρόκλησης φωτιάς στα 1.000 ενώ στην Κύπρο φαίνεται να είναι 3,5 στα 1.000.
Ο κ. Θεοχαρίδης κληθείς να απαντήσει κατά πόσον υπάρχουν και άλλα μέτρα πυρασφάλειας ή και προστασίας των επιβαινόντων στα λεωφορεία, ανέφερε ότι υπάρχει και η υποχρέωση διατήρησης δύο πυροσβεστήρων των έξι κιλών, κάτι το οποίο ελέγχεται από τους αρμοδίους. Όσον αφορά τα καθίσματα των οποίων η επένδυση πρέπει να είναι ανθεκτική στη φωτιά, ανέφερε ότι εξ όσων γνωρίζει, ο συγκεκριμένος παράγοντας δεν ελέγχεται από τους αρμοδίους.
Πηγή: Philenews