Αλ Τζαζίρα: Κονταροκτυπήθηκαν Παπαϊωάννου – Παπαγαπίου για εγκυρότητα κατηγορητηρίου
Στις 22 Δεκεμβρίου θα ξεκαθαριστεί κατά πόσον το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει για την εγκυρότητα του κατηγορητηρίου της υπόθεσης που αφορά τις πολιτογραφήσεις του Ν. Γκορνίσκι και της Ζ. Αρμούς, καθώς και την ενδεχόμενης κυπριοποίησης υποτιθέμενου Κινέζου επενδυτή όπως προβλήθηκε σε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα».
Η συγκεκριμένη ημερομηνία ορίστηκε από το τριμελές δικαστικό Σώμα (Νικόλας Α.Π. Γεωργιάδης, Μαρία Κ. Λοΐζου, Νάγια Οικονόμου), για να ανακοινώσει την απόφαση του σε σχέση με τα σχετικά ζητήματα που ήγειρε η υπεράσπιση.
Στη σημερινή δικάσιμο ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ο Γιώργος Παπαϊωάννου, συνήγορος υπεράσπισης του πρώην βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάννη, αγόρευσε για τις δυο εκ των τριών προδικαστικών ενστάσεων του. Αυτές αφορούν τις κατηγορίες 1,3 και 5, οι οποίες σύμφωνα με τα επιχειρήματα που ανέπτυξε ο κ. Παπαϊωάννουεντός χρονικού διαστήματος μίας ώρας, στερούνται νομικού ερείσματος και δεν αποκαλύπτουν οποιοδήποτε αδίκημα γνωστό στο Νόμο.
Μετά από μισάωρο διάλειμμα, παρέθεσε τις δικές της θέσεις η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής Έλλη Παπαγαπίου Χρίστου. Η τελευταία, επίσης, αγόρευσε επί μακρόν, αναπτύσσοντας αναλυτικά την δική της επιχειρηματολογία και στηρίζοντας τη θέση της ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα εγκυρότητας των νόμων και κατά συνέπεια ότι δεν υπάρχει νομικό ζήτημα ώστε να χρειάζεται να παραπεμφθεί το ζήτημα ενώπιον Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπως εισηγήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.
Εν τέλει το τριμελές Κακουργιοδικείο, αφού πρώτα ζήτησε διευκρινίσεις από τις δυο πλευρές και άκουσε τη θέση των συνηγόρων υπεράσπισης ότι δεν είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο παραπομπής της υπόθεσης στο Ανώτατο (άρθρο 144 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας), επεφύλαξε την απόφασή του.
Στην ουσία, στις 22/12 το Κακουργιοδικείο θα ανακοινώσει είτε την απόφασή του επί των δυο προδικαστικών ενστάσεων, είτε θα γνωστοποιήσει κατά πόσον η ετυμηγορία του είναι το θέμα με το κατηγορητήριο να παραπεμφθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η διαδικασία διήρκεσε πέραν των 2,5 ωρών κι έστω και αν αναλώθηκε σε αγορεύσεις, δεν έλειψε το ενδιαφέρον απ΄ αυτήν, καθώς οι δυο πλευρές παρέθεσαν τις θέσεις τους με έντονο τρόπο. Δεν έλειψαν και οι έντονες εκφράσεις. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την αγόρευση της η κ. Έλλη Παπαγαπίου Χρίστου έκανε λόγο για αυθαίρετη και παραπλανητική θέση από πλευράς υπεράσπισης. Είπε συγκεκριμένα στα αρχικά στάδια της αγόρευσής της: «Η εισήγηση της υπεράσπισης ότι η αναφορά στο ίδιο άρθρο για επιβολή άλλης ποινής, προκαλεί αβεβαιότητα και ότι παρέχει στο Δικαστήριο να επιβάλει ποινή μεγαλύτερη των επτά ετών και των 100.000 ευρώ, θεωρούμε ότι είναι εντελώς αυθαίρετη και παραπλανητική».
Ο κ. Παπαϊωάννου 20 λεπτά αργότερα και μόλις η κ. Παπαγαπίου ολοκλήρωσε με την αγόρευσή της για την πρώτη ένστασή του, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το σχόλιο που είχε γίνει: «Να δηλώσω ότι δεν δέχομαι από κανέναν να λέει ότι παραπλανώ και μάλιστα να χρησιμοποιεί τη φράση ‘εντελώς παραπλανητικά’. Έχει τόσα χρόνια που ασκώ δικηγορία, κανένας άλλος δεν το είπε. Το αφήνω ως εδώ».
Αμέσως μετά παρενέβη ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, Νικόλας Γεωργιάδης: «Η πραγματικότητα είναι ότι η λέξη αυτή χρησιμοποιείται τόσο συχνά… που μας διέφυγε. Έπρεπε κι εμείς να το επισημάνουμε. Έχετε δίκαιο, να μην χρησιμοποιείται».
Η κ. Παπαγαπίου επαναδιατύπωσε: «Δεν ανταποκρίνεται, είναι η θέση μου. Αυτό θεωρώ και αυτό λέω κ. Πρόεδρε».
Πηγή: Philenews