Άσχημα γεράματα έχουν οι γυναίκες στην Κύπρο – Πιο γεροί οι άντρες
Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω στην Κύπρο αυξήθηκε από 11% το 2000 σε 16% το 2020 λόγω του υψηλότερου προσδόκιμου ζωής και των χαμηλότερων δεικτών γονιμότητας. Το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί στο 22% το 2050. Οι Κύπριες ηλικίας 65 ετών και άνω αναμένεται δηλαδή να ζήσουν άλλα 21,5 έτη ενώ οι άνδρες άλλα 19,1 έτη.
Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των φύλων όσον αφορά τα υγιή έτη ζωής είναι μικρότερο καθώς οι γυναίκες περνούν μεγαλύτερο μέρος της υπολειπόμενης διάρκειας της ζωής τους με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες.
Το 2020 περίπου το 44% των Κυπρίων γυναικών ηλικίας 65 ετών και άνω ανέφερε πολλαπλές χρόνιες παθήσεις σε σύγκριση με το 30% των ανδρών. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι 32% για τους άνδρες και 40% για τις γυναίκες. Παρόμοιο χάσμα μεταξύ των φύλων υπάρχει και όσον αφορά τους περιορισμούς των δραστηριοτήτων: σχεδόν μια στις τέσσερις γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω ανέφερε περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητεςσε σύγκριση μεέναν στους επτά άνδρες.
Παρόλα αυτά, οι Κύπριοι, γυναίκες και άνδρες ζουν με λιγότερους περιορισμούς στις καθημερινές τους δραστηριότητες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή αναφορά «προφίλ υγείας των χωρών της ΕΕ», οι άνδρες στην Κύπρο φαίνεται να ζουν σε ποσοστό 14% στις ηλικίες άνω των 65 ετών με περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες τους. Ο μέσος όρος της ΕΕ βρίσκεται στο 22%. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, το ποσοστό αυτών που ζουν μετά τα 65 με περιορισμούς στις καθημερινές τους δραστηριότητες βρίσκεται στο 23% με το μέσο όρο της ΕΕ να είναι στο 30%.
Τα υγιή χρόνια ζωής αλλά και το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο εύκολα θα μπορούσαν να παρουσιάσουν βελτίωση αφού, όπως αναφέρεται στην ευρωπαϊκή αναφορά, πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των θανάτων θα μπορούσε να αποδοθεί σε συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου.
«Περίπου το 35% των θανάτων που καταγράφηκαν στην Κύπρο το 2019 μπορεί να αποδοθεί σε συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα, η διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ και η χαμηλή σωματική δραστηριότητα. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (39% το ίδιο έτος). Περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελούν επίσης σημαντικές αιτίες θνησιμότητας στην Κύπρο».
Πηγή: Philenews