Yπόθεση Θανάση Νικολάου: Έριξε στον καλάθο το υπόμνημα Μαρνερίδη η θανατική ανακρίτρια
Όχι μόνο δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας να καταθέσει ως μάρτυρας στη διαδικασία της 3ης θανατικής ανάκρισης, ο Δρ. Ανδρέας Μαρνερίδης, η θανατική ανακρίτρια – δικαστής, Ντόρια Βαρωσιώτου, αλλά πέταξε και στον κάλαθο το υπόμνημα που ετοίμασε ο πρώτος, τονίζοντας ότι «έργο του Δικαστηρίου είναι να αξιολογήσει το υλικό που τέθηκε νόμιμα ενώπιον του και να καταλήξει στη δική του κρίση ως προς τα αίτια θανάτου».
Με την αυτολεξεί αναφορά ότι «αν το αίτημα γίνει αποδεκτό είναι ωσάν να επανανοίγω εκ νέου την υπόθεση», η Δικαστής, δικαιολόγησε μέσα από τηνεπτασέλιδη απόφασή της, την απόρριψη του αιτήματος της Νομικής Υπηρεσίας να καταθέσει ο ιατροδικαστής – παθολογοανατόμος Δρ. Μαρνερίδης ως μάρτυρας, αφού προηγουμένως δόθηκε στο Δικαστήριο υπόμνημα 55 σελίδων. Το αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας βασίστηκε στις αντικρουόμενες ιατροδικαστικές εκθέσεις μεταξύ των εμπειρογνωμόνων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ως προς τα αίτια θανάτου του αποβιώσαντα. Την ίδια ώρα υποβλήθηκε αίτημα προς το δικαστήριο όπως ο Δρ. Μαρνερίδης εξετάσει και τα πλακίδια των οστών του Θανάση τα οποία φυλάσσονται στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού.
Η Δικαστής μέσα από την απόφαση της επισημαίνει ότι αν γινόταν αποδεκτό τέτοιο αίτημα, θα σημαίνει πως με το ίδιο επιχείρημα κάθε φορά θα μπορεί να παρουσιάζεται στη διαδικασία και άλλος εμπειρογνώμονας, για να εκφέρει άποψη επί των προηγούμενων εκθέσεων, σημειώνοντας ότι η υπόθεση θα συνεχίζεται στο διηνεκές με αποτέλεσμα η διαδικασία της θανατικής ανάκρισης να καθίσταται ατελέσφορη.
Καυτηριάζει και το γεγονός ότι το υπόμνημα που ετοίμασε ο Δρ. Μαρνερίδης, ημερομηνίας 3/12/2023 και στο οποίο σχολιάζονται οι εκθέσεις των δύο παθολογοανατόμων Δρ. Αγαπητού και Δρ. Καραγιάννη, εκφέρει τη δική του θεωρία, παρά το γεγονός ότι δεν είχε «οποιαδήποτε προσωπική ανάμιξη στην όλη διαδικασία».
Στην απόφαση γίνεται ιστορική αναδρομή από το σημείο επανανοίγματος της θανατικής ανάκρισης αλλά και του αιτήματος της οικογένειας Νικολάου και στη θέση ότι η εξέταση των οστικών υπολειμμάτων ήταν αναγκαία ώστε να διακριβωθεί κατά πόσο πράγματι προκύπτουν σκελετικές κακώσεις συμβατές με πτώση από ύψος 30 μέτρων ή από εγκληματική ενέργεια. «Μετά το διάταγμα εκταφής της σορού του αποβιώσαντος, ο Γενικός Εισαγγελέας όρισε ως πραγματογνώμονα τον Δρ. Εμμανουήλ Αγαπητό εξ Ελλάδος και η οικογένεια τη Δρ. Δήμητρα Καραγιάννη, επίσης εξ Ελλάδος. Τα ευρήματα των δύο πραγματογνωμόνων κατατέθηκαν στο Δικαστήριο την πρώτη μέρα έναρξης της ακρόασης».
Ανέφερε ακόμη ότι ο Γενικός Εισαγγελέας μετά από τηναπόφαση του ΕΔΑΔ, στην οποία κρίθηκε πως οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έκαναν τις δέουσες και αναγκαίες έρευνες για να διαπιστωθεί πού οφειλόταν ο θάνατος του αποβιώσαντος, διόρισε ιδιώτες ποινικούς ανακριτές, οι οποίοι αφού διεκπεραίωσαν το έργο τους, κατέθεσαν το πόρισμα τους στο Γενικό Εισαγγελέα. «Το πόρισμα τούτο κατατέθηκε ως τεκμήριο στο πλαίσιο της παρούσας διαδικασίας», είπε, εξηγώντας ότι ο φάκελος της υπόθεσης που αφορούσε την εξέταση των αιτίων θανάτου, συμπληρώθηκε.
Σε ό,τι αφορά την ένσταση από πλευράς της οικογένειας για να καταθέσει ως μάρτυρας ο κ.Σταυριανός, σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό έχει εξεταστεί στην απόφασή της, στις 10/11/2023.
Η Δικαστής καταληκτικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έκφραση που ανέφερε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της προχθεσινή διαδικασίας περί εχθρότητας του Δικαστηρίου, λέγοντας ότι «και τούτο γιατί επιδεικνύω σπουδή στη διεκπεραίωση της παρούσας θανατικής ανάκρισης, δίδοντας μάλιστα, προτεραιότητα, έναντι άλλων υποθέσεων». Μεθαύριο Δευτέρα αναμένεται να καταθέσει ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, ενώ έχουν οριστεί ημερομηνίες για κατάθεση άλλων μαρτύρων στις 14, 20 και 22 Δεκεμβρίου.
Πηγή: Philenews