Larnaka’s Love Letters: Έστησαν σε 30 σημεία γραμματοκιβώτια για γράμματα αγάπης
Το Λάρνακα 2030, ο οργανισμός που τρέχει την υποψηφιότητα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επιχειρεί να ενεργοποιήσει την πόλη με κίνητρο την αγάπη και την έκφρασή της στο χαρτί μέσα από το πρότζεκτ Larnaka’s Love Letters.
Ο οργανισμός έχει τοποθετήσει τριάντα γραμματοκιβώτια σε ισάριθμα σημεία στην πόλη και επαρχία, καλώντας τους πολίτες όλων των ηλικιών να γράψουν και να στείλουν επιστολές αγάπης καθόλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, του πιο ερωτικού μήνα του έτους. Ο αριθμός 30, όπως αναφέρει ο οργανισμός, δεν είναι διόλου τυχαίος εφόσον συμβολίζει τη χρονιά του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Τα γραμματοκιβώτια είναι προσφορά των Κυπριακών Ταχυδρομείων και έχουν τοποθετηθεί σε τοπικές επιχειρήσεις, σε σημεία συνάντησης και εκπαιδευτικές μονάδες χάρη στη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας. Η ιδέα του Larnaka’s Love Letters ανήκει στη δημοσιογράφο, εμψυχώτρια δημιουργικής γραφής και αρχισυντάκτρια του SkalaTimes, Γιώτα Δημητρίου, η οποία έχει αναλάβει την επιμέλεια του πρότζεκτ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση ο οργανισμός, «αυτό το ευρύ δίκτυο γραμματοκιβωτίων θα δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους να εκφράσουν την αγάπη τους σε οποιονδήποτε ή και οτιδήποτε επιθυμούν». Το όνομα του αποστολέα δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, καθώς η ανωνυμία αναμένεται να βοηθήσει στο να υπάρξουν περισσότερες συμμετοχές. «Τα γράμματα μπορούν να απευθύνονται στον σύντροφο, στον/στη σύζυγο, στο φίλο, στη φίλη, στη μητέρα, στον πατέρα, σε οποιοδήποτε, ακόμη και στον ίδιο τον Θεό, φτάνει να είναι γράμματα αγάπης» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Το πρώτο γράμμα έριξε ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου στο κουτί που βρίσκεται στο κατάστημα Αφορολογήτων Ειδών του Αεροδρομίου Λάρνακας. Στη διάρκεια του πρότζεκτ θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από την πανεπιστημιακό δρ Γιώτα Δημητρίου υπό τον τίτλο «Ψηφιακές διακηρύξεις και το μέλλον των επιστολών της αγάπης». Η δρ Δημητρίου με καταγωγή από τη Λάρνακα, ζει και εργάζεται στη Βρετανία. Είναι καλλιτέχνης, ακαδημαϊκός, συγγραφέας και εξειδικευμένη σχεδιάστρια. Είναι επίσης συν-ιδρύτρια του Performance and Live Art Platform Cyprus (2011-13), μιας πλατφόρμας που προώθησε την τέχνη του περφόρμανς στην Κύπρο.
Σημεία τοποθέτησης γραμματοκιβωτίων:
Αφορολόγητα Αεροδρόμιο Λάρνακα (Cyprus Duty Free Larnaca Airport), Δημοτικό Σχολείο Καθαρής, Δημοτικό Σχολείο Προδρόμου, Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού, Λύκειο Λιβαδιών, Τεχνική Σχολή Λάρνακας, Αμερικάνικη Ακαδημία Λάρνακας, Φροντιστήριο Αγγλικών Royals Μαρία Τουμάζου, Φροντιστήριο Μαθηματικών Γ. Παπαρίδη, Ωδείο Γερολέμου, Δήμος Λάρνακας, Δήμος Λιβαδιών, Δήμος Λευκάρων, Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης, Καφενείο «Το καντούνι» (Τρούλλοι), Κοινοτικό Συμβούλιο Κιτίου, Κοινοτικό Συμβούλιο Πύλας, Μουσείο Πιερίδη, ξενοδοχείο Radisson Blu, Indigo hotel, Aldente Φοινικούδες, Coffee Corner Φοινικούδες, Aldente Metropolis Mall, Bricolage, Foodhaus, Βιβλιοπωλείο Βιβλιοκοσμος, Vivid, Μαρίνα Λάρνακας, Stavris Kitchen, Care Act.
Το υπόβαθρο του project: Όπως αναφέρει ο οργανισμός «τα γράμματα αγάπης που έχουν πια εκλείψει από την καθημερινότητα των ανθρώπων είναι ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο νομπελίστας ποιητής Πάμπλο Νερούντα, ένας από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες της Λατινικής Αμερικής, έγραψε αρκετά ερωτικά γράμματα. Τα περισσότερα απευθύνονται στη Ματίλντε Ουρούτια και περιλαμβάνονται στη συλλογή «Εκατό ερωτικά σονέτα». Ο αγαπημένος Έρνεστ Χέμινγουεϊ έγραφε λόγια αγάπης και πάθους στη Μάρλεν Ντίντριχ το 1951. Τα δε ερωτικά γράμματα του συγγραφέα Γκουστάβ Φλωμπέρ προς την ποιήτρια Louise Collet ήταν ιδιαιτέρως τολμηρά. Από την άλλη ο Κάφκα στο διάσημο βιβλίο του «Γράμματα στη Μιλένα» έγραφε με πολλή ευαισθησία: «Κι όμως θα ’ναι ψέμα να πω πως μου λείπετε, είναι η πιο τέλεια, η πιο αλγεινή μαγεία, είσαστε εδώ όσο κι εγώ, και περισσότερο. Όπου είμαι είσαστε όσο κι εγώ, και περισσότερο». Ο σπουδαίος Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, έγραφε στην αγαπημένη του Μιμή στο βιβλίο «Ο Τρομερός Μήνας Αύγουστος»: «Μα ό,τι με τραβούσε δίπλα σου, ό,τι με έκανε δυστυχισμένο όταν σ’ άφηνα, δεν μπορώ να το πω. Είναι κάτι που με ξεπερνάει. Όπως δεν βρίσκεται το μυστήριο της ζωής, το μυστήριο του θανάτου, (που πάει η ενέργεια;) έτσι δεν μπορεί να αναλυθεί κι ό,τι δένει ακατάλυτα δύο υπάρξεις. Μιλώ για πράγματα που είναι εύκολο να μιλήσει κανείς. Τα άλλα είναι ανείπωτα».
Πηγή: Philenews