Monday, December 23, 2024
Home » Hangover: Η παρενέργεια που έχει το 12% όσων πίνουν αλκοόλ

Hangover: Η παρενέργεια που έχει το 12% όσων πίνουν αλκοόλ

0 comments

Hangover: Η παρενέργεια που έχει το 12% όσων πίνουν αλκοόλ

Aπό την περίοδο των γιορτών δε λείπει φυσικά το αλκοόλ, που θεωρείται μεγάλος πρωταγωνιστής. Όταν όμως το παρακάνουμε, η επόμενη μέρα θα θέλαμε να μην είχε ξημερώσει, όχι μόνο επειδή δε νιώθουμε σωματικά καλά, αλλά και ψυχολογικά.

Πολλές πτυχές του hangover, όπως η αφυδάτωση και η έλλειψη ύπνου, έχουν την ικανότητα να πυροδοτούν ή να εντείνουν το αίσθημα του άγχους. Οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ προκαλούν επίσης δυνητικά επιβλαβή δραστηριότητα στα συστήματα αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως επισημαίνει ο Δρ. Craig Gunn, λέκτορας και ερευνητής στη Σχολή Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στην Αγγλία.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον ειδικό, το ”hangxiety” (σύντμηση των αγγλικών λέξεων hangover + anxiety) επηρεάζει μόνο περίπου το 12% των ατόμων που πίνουν αλκοόλ, αν και δεν είναι απολύτως κατανοητό γιατί τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με έρευνα στο Alcohol and Alcoholism , η μικρή ευφορία που νιώθουμε μετά την κατανάλωση αλκοόλ οφείλεται σε προσωρινές αλλαγές στους νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι ρυθμίζουν τη διάθεση. Γι’ αυτό, σε δεύτερο χρόνο αυτή η απορρύθμιση θα μπορούσαν να δημιουργήσει άγχος.

Άλλες έρευνες δείχνουν επίσης ότι το hangover μειώνει τη γνωστική απόδοση. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Human Neuroscience διαπίστωσε ότι το hangover αυξάνει το «γνωστικό φορτίο» του εγκεφάλου, δηλαδή την προσπάθεια που απαιτείται από ένα άτομο για να εκτελέσει μια εργασία.

Πόσο επηρεάζει η αφυδάτωση;

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, το αίσθημα υπερβολικής δίψας είναι ένα κοινό σύμπτωμα του hangover. Η αφυδάτωση, όμως, που προκαλείται επιβαρύνει τα αισθήματα του άγχους. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δεν έπιναν αρκετό νερό (1 λίτρο την ημέρα, σε σύγκριση με 2,5 λίτρα) πριν από την κατανάλωση αλκοόλ ήταν πιο επιρρεπείς στο να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα την επόμενη ημέρα. Το ίδιο όμως ισχύει και για την ήπια αφυδάτωση.

Ούτε ο ύπνος όμως μένει ανεπηρέαστος, εντείνοντας το άγχος. Μια ανασκόπηση του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alcohol έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου και να μειώσει την ποιότητά του.

Υγεία του εντέρου

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, η υπερβολική χρήση αλκοόλ οδηγεί σε αλλαγές στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος, αυξάνοντας τα επίπεδα των βλαβερών βακτηρίων. Η διαταραχή αυτή στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να συνδέεται με τα συμπτώματα αγχώδους διαταραχής, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Clinical Psychology Review .

Γιατί επηρεάζει διαφορετικά τους ανθρώπους;

Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικό βαθμό ανοχής στο αλκοόλ, ο οποίος μπορεί επίσης να διαφέρει με την πάροδο του χρόνου. Όσοι όμως έχουν μικρότερη αντοχή στο αλκοόλ, θεωρούνται πιο επιρρεπείς στο ”hangxiety”, όπως αποκάλυψε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Neuropsychopharmacology.

Η ανεκτικότητα θα μπορούσε να οφείλεται στη βιολογία. Σύμφωνα με τον Δρ. David Nutt, επικεφαλής της Μονάδας Νευροψυχοφαρμακολογίας στο Κολέγιο Imperial του Λονδίνου στην Αγγλία, όσοι παρουσιάζουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου ALDH2, αναπτύσσουν μεγαλύτερα επίπεδα ακεταλδεΰδης, ένα μόριο πιο τοξικό από το αλκοόλ, που θεωρείται ότι εμπλέκεται στην ανάπτυξη των συμπτωμάτων του hangover.

Τέλος, σύμφωνα με τον ειδικό, όσοι δυσκολεύονται με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις όταν είναι νηφάλιοι, μπορεί επίσης να είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος μετά από ένα την υπερβολική χρήση αλκοόλ.

ygeiamou.gr

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00