Sunday, December 22, 2024
Home » Bόλτες στους πεζοδρόμους του παραλιακού μετώπου της Παφου

Bόλτες στους πεζοδρόμους του παραλιακού μετώπου της Παφου

0 comments

Bόλτες στους πεζοδρόμους του παραλιακού μετώπου της Παφου

Ένα έργο, το οποίο στα χρόνια αυτά της ύπαρξης του πρόλαβε να μετατραπεί σε αγαπημένο προορισμό για εκατοντάδες κατοίκους και ξένους επισκέπτες καθημερινά, αποτελεί πλέον επιπροσθέτως και ένα πραγματικό στολίδι για την Πάφο.

O παραλιακός πεζόδρομος που εκτείνεται από τοΜεσαιωνικό Κάστρο στο λιμανάκι Κάτω Πάφου μέχρι τα όρια του Δήμου Πάφου και της κοινότητας Χλώρακα, μήκους 4,2χιλιομέτρων, αναβαθμίστηκε περαιτέρω με ένα κόστος 7,5 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον έχει δοθεί στο κοινό με τη νέα, εντυπωσιακή εικόνα του.

Ήδη, η αναβάθμιση του έργου και ηεκπληκτική εικόνα που δημιουργεί στο λιμανάκι και τη δυτική ακτογραμμή της πόλης, καθίσταται ορατή από τον σύγχρονο φωτισμό του έργου τα βράδια, ο οποίος δημιουργεί ένα εκπληκτικό θέαμα, κυρίως τις νυχτερινές ώρες και συντείνει, ώστε όταν οι χειμερινές καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, να χρησιμοποιείται για την άσκηση, την άθληση ή την αναψυχή των πολιτών ακόμη και τα βράδια αυτά του χειμώνα.

Το έργο καλύπτει συνολικά επιφάνεια 47.000τ.μ. Βασική του συνισταμένη, είναι ο πεζόδρομος πλάτους 4 μέτρων που ξεκινά από τον πλατειακό χώρο του Κάστρου και καταλήγει στη Χλώρακα. Με συνεχή θέα τη θάλασσα, σε διάφορα σημεία της διαδρομής αναπτύσσεται ένα δίκτυο σημείων ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες, όπως πλατείες, καθιστικοί χώροι και σημεία θέασης προς τις αρχαιότητες της περιοχής και το ανοιχτό πέλαγος.

Το έργο διέρχεται μέσα από ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές από περιβαλλοντικής άποψης, αφού μεγάλο μέρος της περιοχής αποτελεί προστατευόμενο τοπίο ενταγμένο στο Δίκτυο Natura 2000, αλλά και από ιστορικής άποψης, αφού έχοντας αφετηρία το παραδοσιακό λιμανάκι Κάτω Πάφου και το Μεσαιωνικό Κάστρο, διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο Κάτω Πάφου και τον αρχαιολογικό χώρο Τάφων των Βασιλέων, χώρους μοναδικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας για την Κύπρο και για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Μιλώντας στον «Φ», ο αντιδήμαρχος Πάφου, Χρήστος Μακαρίου, τόνισε ότι πρόκειται για σημαντικό εμπλουτιστικό έργο που αλλάζει επίπεδο την Πάφο και τα όσα προσφέρει στους ανθρώπους της και τους επισκέπτες της, με τον πεζόδρομονα είναι το νήμα πουσυνδέει την ένδοξη και επιφανή στην αρχαιότητα Νέα Πάφο, πρωτεύουσα της Κύπρου για 600 χρόνια, με την πόλη του σήμερα που άλλαξε και αλλάζει χωρίς να απεμπολεί την ιστορία και την ταυτότητά της.

Ο δυτικός παραλιακός πεζόδρομος, που αποκαλύπτεται πλέον με τη νέα, ακόμη πιο ελκυστική μορφή του, είναι ο ένας εκ των δύο πεζοδρόμων που καλύπτουν όλη την ακτογραμμή της χαμηλής Πάφου, από την περιοχή της Γεροσκήπου μέχρι και την Κισσόνεργα. Εξίσου δημοφιλής πλέον στους κατοίκους της πόλης και περιαστικής περιοχής, τόνισε ο κ. Μακαρίου, είναι και ο ανατολικός πεζόδρομος, που καλύπτει την έκταση από τα Δημοτικά Μπάνια Κάτω Πάφου μέχρι την ακτή της Γεροσκήπου, στο σημείο που έχει ανεγερθεί το δημοφιλές πλέον εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε φύλου, ηλικίας και επαγγελματικής τάξης κατακλύζουν τους δύο πεζοδρόμους αφού πέραν της βόλτας σε ένα από τα ομορφότερα φυσικά τοπία της Κύπρου, η άσκηση φαίνεται επίσης να έχει γίνει τρόπος ζωής σε ουκ ολίγους Παφίτες.

Ο αντιδήμαρχος Πάφου τόνισε ότι ο ανατολικός παραλιακός πεζόδρομος μήκους δύο χιλιομέτρων, έχει μετατραπεί και αυτός σε χώρο καθημερινής συνάθροισης, όπως συνέβη ήδη με τον πεζόδρομο του Φάρου η κατασκευή του οποίου είχε προηγηθεί.

Ο πεζόδρομος έχει εμπλουτισθεί και αυτός πλέον με υπηρεσίες και βελτιώθηκε με τρόπο που να αποτελέσει κράχτη για αναψυχή, άσκηση και περίπατο, τόνισε. Ο πεζόδρομος, πέραν της τοπιοτέχνησης του για να αποτελεί χώρο άσκησης, ξεκούρασης και περιπάτου, περιλαμβάνει επίσης πλέον φωταγώγηση και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, διευκρίνισε.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πάφου, το έργο ήταν προϋπολογισμού 200.000 ευρώ και κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντικό δεδομένου ότι βρίσκεται κατά μήκος της τουριστικής παραλιακής περιοχής στην οποία διακινείται καθημερινά πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη περιοχή για τζόκινγκ και περπάτημα, κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες, είπε ο κ. Μακαρίου. Το θέμα της απουσίας φωτισμού, κυρίως, αποτελούσε αποτρεπτικό παράγοντα για όσους ήθελαν να απολαύσουν το εκπληκτικό φυσικό τοπίο της περιοχής και την παραλία μπροστά από τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα βράδια.

Πλέον, με τις βελτιώσεις που έγιναν, τα δύο αυτά έργα έχουν μετατραπεί σε μια διέξοδο για χιλιάδες συμπολίτες μας, αντικαθιστώντας χώρους κοινωνικών συνευρέσεων.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00