Aναβιώνουν οι παλιές οινοβιομηχανίες στη Λεμεσό – Πολιτιστική πύλη ο χώρος εγκαταστάσεων της ΕΤΚΟ (Εικόνες)
Νέα πνοή έχει αρχίσει να λαμβάνει η υποβαθμισμένη για δεκαετίες περιοχή µεταξύ των δύο λιµανιών στη Λεμεσό, στα Τσιφλικούδια, με αναπτύξεις που οδηγούν σε αναβίωση των παλιών βιομηχανικών διατηρητέων κτηρίων της πόλης.
Η συγκεκριμένη περιοχή της Λεμεσού φιλοξενεί την πλούσιαβιομηχανικήκληρονομιά της πόλης, η οποία περιλαμβάνει κτήρια, ιστορικής σημασίας, που έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέα και τα οποία για πολλά χρόνια παρουσίαζαν εικόνα ερήμωσης.
Μέσα από τη διοργάνωσηπολιτιστικών, καλλιτεχνικών, ψυχαγωγικών και άλλωνδράσεων, τα εν λόγω κτήρια έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν διαφορετικό χαρακτήρα από αυτόν που είχαν όταν πρωτολειτούργησαν, διατηρώντας παράλληλα τηνιδιαίτερη αρχιτεκτονική, πολεοδομική και τεχνολογική τους αξία.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή της παλιάς βιομηχανικής ζώνης βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα κτήρια των οινοβιοµηχανιών ΚΕΟ, ΛΟΕΛ, ΣΟ∆ΑΠ, ΕΤΚΟ και Παντελίδη, το κεραμοποιείο Λεμεσού, το εμφιαλωτήριο Λανίτη και η Συνεργατική Ένωση Διάθεσης Χαρουπιών, που αποτέλεσανμοχλόοικονομικήςανάπτυξηςγια την Κύπρο του 20ουαιώνα.
Όπως μας αναφέρθηκε από πλευράς Δήμου Λεμεσού, η εν λόγω περιοχή εντάχθηκε στο Σχέδιο Κέντρο Πόλης και περιλαμβάνει πολεοδομικές ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η αύξηση του προβλεπόμενου ύψους και η μείωση της κάλυψης των κτηρίων, ενώ αρκετά από αυτά τα ακίνητα έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια στα χέρια ξένων επενδυτών, όπως π.χ. οι εγκαταστάσεις του ΣΟΔΑΠ, που αποκτήθηκαν από Ρώσους επενδυτές.
Οι συγκεκριμένες αναπτύξεις, που θα καλύπτουν τα μη κηρυγμένα ως διατηρητέα κτήρια των εν λόγω συγκροτημάτων, θεωρούνται -σύμφωνα, τουλάχιστον, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- ως θετική εξέλιξη για την αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς της Λεμεσού, αφού, όπως μας αναφέρθηκε από πλευράς του Δήμου Λεμεσού, έχει εκφραστεί πρόθεση από τους επενδυτές να αναδείξουν τα διατηρητέα κτήρια των εν λόγω τεμαχιών γης σε χώρους με πολιτιστικό και κοινωφελή χαρακτήρα, όπως π.χ. μέσα από τη δημιουργία μουσείου ήχου, αίθουσας κλασικής μουσικής, μουσείου αυτοκινήτου κ.τ.λ.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Δήμο Λεμεσού, κάποια από αυτά τα συγκροτήματα –και μέχρι να αποκτήσουν τον τελικό τους χαρακτήρα– χρησιμοποιούνται ως χώροι εκδηλώσεων, αφού εξασφαλιστεί προσωρινή άδεια λειτουργίας από τον δήμο.
Πολιτιστική πύλη ο χώρος εγκαταστάσεων της ΕΤΚΟ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάπτυξης στην περιοχή είναιο χώρος εγκαταστάσεων της ΕΤΚΟ, ο οποίος έχει μεταμορφωθεί σε πολιτιστική πύλη, με σκοπό, όπως μας αναφέρθηκε από πλευράς διοργανωτών, να διατηρήσει τον συγκεκριμένο πολιτιστικό – ψυχαγωγικό χαρακτήρα για τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά το πώς προέκυψε η ιδέα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η μετατροπή εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών περιοχών σε ασφαλείς χώρους, που φιλοξενούν τέχνη, μουσική και εκφράζουν πολιτισμό, αποτελεί τάση διεθνώς.
Η ομάδα ανάπτυξης καλλιτεχνικών διοργανώσεων στην περιοχή ΕΤΚΟ, στα Τσιφλικούδια, εμπνεύστηκε απ’ την ιστορία του χώρου, απ’ το παλιό διυλιστήριο και το οινοποιείο. Καθώς, λοιπόν, είναι έμπειρη στην αναβίωση μεγάλων εκτάσεων γης, αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει ως μια πολιτιστική πύλη.
Το έργο περιλαμβάνει την καλλιτεχνική αξιοποίηση του χώρου με τη λιγότερη δυνατή παρέμβαση, στο πλαίσιο της οποίας έχει γίνει τοπιοτέχνηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαδικασία διεκπεραίωσής του, το έργο απασχόλησε κι απασχολεί εκατοντάδες εργαζομένους και επενδύει με τον τρόπο του στην απασχόληση κι ανάπτυξη ντόπιων επιχειρήσεων.
Στόχος, όπως μας αναφέρθηκε από πλευράς διοργανωτών, είναι η φιλοξενία μουσικών, καλλιτεχνικών και άλλων δράσεων, αποσκοπώντας στην προώθηση της ιστορίας της πόλης και της περιοχής, αλλά και στο να “φωτιστούν” ιστορικές πτυχές του χώρου, προσκαλώντας τόσο τη νεολαία, όσο και άτομα κάθε ηλικίας.
Το έργο βελτιώνεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε εκδήλωσης που φιλοξενεί ή διοργανώνει, αλλάτεχνικά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους, αλλά και επισκέπτες της Λεμεσού. Άλλωστε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, χιλιάδες κόσμου, που προέρχονταν όχι μόνο απ’ όλη τη Κύπρο αλλά κι από χώρες του εξωτερικού, επισκέφθηκαν τον χώρο, επ’ ευκαιρία του μουσικούΦεστιβάλBEONIX.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, το έργο απευθύνεται σε κάθε άτομο, ανεξαρτήτως χώρας και φυλής, που εκτιμά την τέχνη και τον πολιτισμό, που επιλέγει την ποιοτική και καλαίσθητη διασκέδαση, που κρύβει μέσα του αξίες, όπως η πολυπολιτισμικότητα, η οικογενειακή θαλπωρή, η φιλία κι ευγενική άμιλλα, η συνεργασία κι η πνευματική ανάπτυξη και βελτίωση.
Μέχρι στιγμής, έχουν διοργανωθεί αρκετές δραστηριότητες, με επίκεντρο την οικογένεια, αλλά και την καλλιτεχνική έκφραση, με αποκορύφωμα τα αποκαλυπτήρια του έργου «Dark Blue» του γνωστού Λεμεσιανού καλλιτέχνη, Αλέξη Βαγιανού, στο πλαίσιο του«The Excluded Form», που φιλοτεχνεί το πρώην διυλιστήριο του οινοποιείου.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από την υφυπουργό Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, ενώπιον εκλεκτών καλεσμένων, όπως αρμοδίων από τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού και της διευθύντριάς τους, Νάτιας Αναξαγόρου, όσο και άλλων επισήμων.
Σημειώνεται καταληκτικά, ότι σε λίγες βδομάδες κι επ’ ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων, τα Σαββατοκύριακα 16-17 και 23-24 Δεκεμβρίου, απ’ τις 2:00μ.μ. μέχρι τις 10:00μ.μ., ο χώρος της ΕΤΚΟ θα μεταμορφωθεί σε ένα χριστουγεννιάτικο τοπίο, έτοιμο να υποδεχθεί μικρούς και μεγάλους σε ένα φαντασμαγορικό περιβάλλον για τους κατοίκους της Λεμεσού και όλης της Κύπρου.
Όπως μας αναφέρθηκε, είναι πραγματικά απ’ τις λίγες δράσεις, οι οποίες θα συνδυάζουν ποιοτικά σκηνικά, καλλιτεχνικές δράσεις, μουσική, φαγητό και ποτό για όλους τους επισκέπτες, καθώς και εκπλήξεις για τους μικρούς φίλους.
Πηγή: Philenews