Home » 66 δράσεις για να πλησιάσουμε την ισότητα – Στην 21η θέση από 27 κράτη της ΕΕ η Κύπρος

66 δράσεις για να πλησιάσουμε την ισότητα – Στην 21η θέση από 27 κράτη της ΕΕ η Κύπρος

0 comment

66 δράσεις για να πλησιάσουμε την ισότητα – Στην 21η θέση από 27 κράτη της ΕΕ η Κύπρος

Οι ριζωμένες προκαταλήψεις και στερεότυπα της κυπριακής κοινωνίας αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων, αφού θα χρειαστούν 86 χρόνια για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη απαιτούνται προσπάθειες 300 ετών για επιτευχθεί η έμφυλη ισότητα. Πρόκειται για στοιχεία που παρουσίασε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, η προχωράει σε 66 δράσεις που αντιστοιχούν σε 13 θεματικές ενότητες, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026.

Η Κύπρος, όπως είπε, κατατάσσεται από την Κομισιόν στην 21η θέση από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ ως προς την ισότητα των φύλων. «Είναι σημαντικά στοιχεία και μας δίνουν κατεύθυνση ως προς το πού πρέπει να κινηθούμε για να μειώσουμε αυτό το χάσμα. Δεν πρόκειται για διαγωνισμό μεταξύ των φύλων ή των κρατών», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ζούμε σε ένα κράτος που είναι πολύ βαθιά ριζωμένες οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, ώστε η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να τα ανατρέψουμε».

Η Εθνική Στρατηγική, διευκρίνισε η κ. Χριστοδούλου, έχει διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τις παγκόσμιες προκλήσεις και κρίσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Διαμορφώθηκε στη βάση εθνικών και ευρωπαϊκών νομοθετημάτων, όπως και διεθνών συμβάσεων με πυξίδα την πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Καταπολέμηση κάθε Μορφής Διάκρισης κατά των Γυναικών. Τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ και για την επιτυχή υλοποίησή της έχουν οριστεί λειτουργοί ισότητας των φύλων σε όλα τα υπουργεία και υφυπουργεία, με τους οποίους και συνεργάζεται το Γραφείο της Επιτρόπου.

Η Εθνική Στρατηγική περιλαμβάνει 13 θεματικές και 66 δράσεις:

Έμφυλος προϋπολογισμός: Ισότιμη κατανομή δημόσιων πόρων.
Φύλο και Εργασία: Ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση, προώθηση ισόρροπης εκπροσώπησης γυναικών και αντρών, μείωση χάσματος αμοιβών και συντάξεων.
Φύλο και Κοινωνική Πολιτική: Ενίσχυση αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους στη βάση της οπτικής του φύλου.
Φύλο και Υγεία: Ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, στη βάση των διαφορετικών αναγκών γυναικών και ανδρών.
Φύλο και Δικαιοσύνη: Δημιουργία έμφυλης κουλτούρας στα σώματα της δικαιοσύνης και ισότιμη πρόσβαση στη δικαιοσύνη.
Φύλο και Εξωτερική Πολιτική: Έμφυλες προσεγγίσεις στην Εξωτερική Πολιτική.
Φύλο και Εκπαίδευση και Πολιτισμός: Διαμόρφωση έμφυλης εκπαιδευτικής και πολιτιστικής κουλτούρας.
Φύλο και Αθλητισμός: Ενδυνάμωση και ισότιμη αναγνώριση του γυναικείου αθλητισμού και αποδόμηση έμφυλων στερεοτύπων στον αθλητισμό.
Φύλο και Αγροτική Ανάπτυξη, Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια και Μεταφορές: Ενίσχυση ορατότητας αγροτισσών και γυναικών της υπαίθρου. Διαμόρφωση έμφυλων συστημάτων μεταφορών. Αναγνώριση έμφυλου αντικτύπου που έχει η κλιματική και ενεργειακή κρίση.
Έρευνα, Καινοτομία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Ενδυνάμωση ανδρών και γυναικών και ισότιμη αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων.
Φύλο και Άμυνα: Διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος με περισσότερη ευαισθησία στην έμφυλη διάσταση.
Φύλο και Θέσεις Λήψης Αποφάσεων: Προώθηση ισόρροπης εκπροσώπησης γυναικών και ανδρών για δίκαιη και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση στη λήψη αποφάσεων.
Φύλο και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Ενεργή συμβολή στη διαμόρφωση έμφυλων προτύπων, εξάλειψη στερεοτύπων και προκαταλήψεων.
«Όσον αφορά τις 66 δράσεις δεν υπάρχει κάποια που να αποτελεί προτεραιότητα. Η στρατηγική είναι διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε οι περισσότερες δράσεις να είναι αλληλένδετες και η εφαρμογή τους να είναι ολιστική κι έχουμε ήδη αρχίσει να δρομολογούμε δράσεις σε διάφορους τομείς», είπε η κ. Χριστοδούλου.

Ανάμεσα στις δράσεις που προωθούνται, σε συνεργασία και με το υπουργείο Παιδείας, είναι η διοργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων για καθηγητές/ καθηγήτριες Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, καθώς και άλλους εκπαιδευτικούς. Στόχος, η αποδόμηση έμφυλων στερεοτύπων και η ισότητα των φύλων στις σπουδές που θα επιλέξουν ο μαθητές και μετέπειτα στην εργασία που θα κάνουν.

Μια νέα θεματική, είπε η Επίτροπος, αφορά την ισότητα και τη Δικαιοσύνη. «Αρχίζουμε με τη σύσταση Επιτροπής Ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο Τμήμα Φυλακών. Στόχος, ο σχεδιασμός η εφαρμογή δράσεων προαγωγής της ισότητας και αποδόμησης των έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων».
Για πρώτη φορά, σημείωσε, περιλαμβάνονται και συγκεκριμένες θεματικές για τις γυναίκες και τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Αξιολόγηση προόδου

Η Επίτροπος εξέφρασε την πρόθεση να καταγράφεται η πρόοδος υλοποίησης των δράσεων που προωθούνται στο πλαίσιο της Στρατηγικής. Το Γραφείο της, είπε, θα προβαίνει σε τακτική άτυπη αξιολόγηση της υλοποίησης της στρατηγικής, σε ετήσια βάση, σε συνεργασία με τους λειτουργούς ισότητας των φύλων. «Οι αρμόδιοι φορείς θα καλούνται να υποβάλλουν αναφορές προόδου, περιλαμβανομένων ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων χωρισμένων ανά φύλο και άλλων χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης των δράσεων της Στρατηγικής που εμπίπτουν στον τομέα ευθύνης τους».

Από την αξιολόγηση της προόδου θα παρέχεται η δυνατότητα παρέμβασης για τις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται πως απαιτούνται πρόσθετες δράσεις, αλλαγές και αναθεωρήσεις. «Αξιοποιώντας την τεχνολογία, θα δημοσιεύονται στοιχεία παρακολούθησης και αξιολόγησης, τα οποία θα επικαιροποιούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και θα είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα για ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων», είπε.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι θεσμοθετείται για τον σκοπό της αξιολόγησης και της παρακολούθησης της Στρατηγικής η «Πλατφόρμα της Κοινωνίας των Πολιτών», η οποία θα αποτελείται από διάφορους φορείς και οργανώσεις που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της Στρατηγικής, και θα προχωρεί σε ενδιάμεση άτυπη αξιολόγηση (στα μέσα 2025) της Στρατηγικής.

Πρόκληση ο έμφυλος προϋπολογισμός

Μεταξύ των δράσεων στις οποίες αναφέρθηκε η Επίτροπος Ισότητας, σημειώνοντας και τις δυσκολίες αλλά και τη σημασία της, ήταν ο έμφυλος προϋπολογισμός.

«Η δράση αυτή, μπορεί να φέρει αρκετές λύσεις και να επισπεύσει την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Πιο συγκεκριμένα, ο έμφυλος προϋπολογισμός σημαίνει ότι η διαδικασία του καταρτισμού του προϋπολογισμού θα γίνεται στη βάση στατιστικών, με βασικό παράγοντα το φύλο και την ηλικία σε συνδυασμό με στατιστικές που αφορούν το εργατικό δυναμικό, τους άνεργους και τις άνεργες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις χαμηλοσυνταξιούχες και τα άτομα που ζουν στο όριο της φτώχειας.

Να περιλαμβάνει δηλαδή, την οπτική του φύλου σε όλα τα επίπεδα κατάρτισης του προϋπολογισμού, αλλά και την αξιολόγηση των επιπτώσεων του προϋπολογισμού ως προς το φύλο, ενσωματώνοντας την αρχή της Ισότητας σε όλα τα στάδια κατάρτισής του», ανέφερε.

Είναι ένα τεχνικό εργαλείο, είπε, και για την εφαρμογή του έχουμε αιτηθεί στην ΕΕ για τεχνική στήριξη και αναμένουμε απάντηση, η οποία εύχομαι να είναι θετική. «Να υπογραμμίσω ότι δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο για να εφαρμοστεί πλήρως».

Μια άλλη δράση, πρόσθεσε, είναι η δημιουργία προγραμμάτων ψηφιακής εκπαίδευσης για γυναίκες της υπαίθρου, ώστε να μπορούν να αξιοποιούν τις έξυπνες συσκευές τους για προώθηση των προϊόντων τους, είτε να μπορούν πιο εύκολα να χειρίζονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές που εξυπηρετούν την καθημερινότητά τους.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More