Sunday, November 17, 2024
Home » 200.000 ευρώ πρόστιμο σε αθλητικούς παράγοντες

200.000 ευρώ πρόστιμο σε αθλητικούς παράγοντες

0 comments

200.000 ευρώ πρόστιμο σε αθλητικούς παράγοντες

Ακόμη και με πρόστιμο 200.000 ευρώ σε παράγοντα για τον οποίο υπάρχουν σκιές ότι ενέχεται σε ποινικά αδικήματα θα μπορεί να επιβάλει η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, βάσει των υπό προώθηση τροποποιήσεων στο Νόμο που διέπει τη λειτουργία της.

Το κείμενο του εν λόγω νομοθετήματος, η επεξεργασία του οποίου ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα και στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, φέρνει τα κάτω πάνω στον χώρο του αθλητισμού.

Διευρύνει τις εξουσίες της Επιτροπής Δεοντολογίας με τρόπο ώστε να μπορεί να επέμβει άμεσα όταν παρατηρούνται φαινόμενα διαφθοράς στον αθλητισμό. Σύμφωνα δε με άτομα που γνωρίζουν καλά τις πρόνοιές του, θα αποτελέσει όπλο για εξυγίανση του χώρου.

Ο περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμος του 2017 (Ν. 180(I)/2017) παρουσιάζει πολλές αδυναμίες, όπως η απουσία πρόβλεψης για περιπτώσεις χειραγώγησης αθλητικής διοργάνωσης. Ωστόσο, το προτεινόμενο τροποποιητικό νομοσχέδιο φαίνεται να ρυθμίζει επαρκώς το θέμα.

Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή Δεοντολογίας για επιβολή διοικητικών προστίμων και έγκαιρη επέμβαση σε φαινόμενα διαφθοράς. Ακόμη, περιλαμβάνει πρόνοια ούτως ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος όταν ερευνάται μια καταγγελία.

Ο «Φ» αποκαλύπτει τις πρόνοιες του νομοθετήματος:

>> Περιλαμβάνονται διοικητικές κυρώσεις. Όταν αποδεικνύεται ότι εκ πρώτης όψεως προκύπτουν ποινικά αδικήματα, η Επιτροπή Δεοντολογίας θα μπορεί να επιβάλλει μέχρι 200.000 ευρώ πρόστιμο. Εδώ να σημειωθεί ότι πρόστιμα μπορούν να επιβάλουν και άλλοι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως για παράδειγμα η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

>> Ανάμεσα στις διοικητικές κυρώσεις περιλαμβάνεται και πρόνοια για απομάκρυνση αθλητικών παραγόντων από Ομοσπονδίες. Ένα από τα χαρακτηριστικά μέτρα είναι η επιβολή ποινής για αφαίρεση φίλαθλης ιδιότητας. Με αυτό τον τρόπο το διοικητικό στέλεχος αθλητικής Ομοσπονδίας χάνει αυτόματα το δικαίωμα να μπορεί να ασχοληθεί με οποιοδήποτε άθλημα διοικητικά ή άλλως πως.

>> Για διερεύνηση συγκεκριμένων σοβαρών υποθέσεων η Επιτροπή θα μπορεί να ζητά συγκατάθεση από τον Γενικό Εισαγγελέα, ούτως ώστε οι ερευνώντες λειτουργοί της Επιτροπής να διορίζονται ως ποινικοί ανακριτές. Αυτό το μέτρο αποσκοπεί στην εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου, αλλά και στη διασφάλιση ότι δεν θα αλλοιώνεται το μαρτυρικό υλικό λόγω χρονοβόρων διαδικασιών. Η Επιτροπή όπως είναι γνωστό έχει ερευνητικές εξουσίες. Αν, λοιπόν, το πόρισμα μιας έρευνας που διατάξει φανερώνει ποινικά αδικήματα, ο φάκελος της υπόθεσης πάει στον Γενικό Εισαγγελέα κι από εκεί στην Αστυνομία για νέα διερεύνηση, αυτή τη φορά ποινική. Μετά τις αστυνομικές εξετάσεις ο φάκελος θα πάει πίσω στον Γενικό Εισαγγελέα, πριν αποφασιστεί ο τελικός χειρισμός της υπόθεσης. Όλη αυτή η διαδικασία θα αποφεύγεται με βάση το νέο νομοσχέδιο, αφού η έρευνα της Επιτροπής θα έχει χαρακτήρα ποινικής ανάκρισης, οπόταν δεν θα χρειάζεται η μεσολάβηση ανακριτή της Αστυνομίας.

>> Υπάρχουν διατάξεις, έτσι ώστε όταν μια Ομοσπονδία ερευνάται για κακές πρακτικές στο άθλημα και πράξεις διαφθοράς, να μην λαμβάνει καμία κρατική χορηγία.

>> Προνοείται η εφαρμογή της Λευκής Βίβλου (πρόταση δράσεων της Ε.Ε.), που θα επιτρέπει τον έλεγχο όχι μόνο για τα λεφτά που δίδονται από το κράτος στην Ομοσπονδία, αλλά και για τα χρήματα που λαμβάνει ένας αθλητικός οργανισμός από ιδιώτες χορηγούς. Με άλλα λόγια, όλα τα οικονομικά στοιχεία της Ομοσπονδίας θα τίθενται υπό το μικροσκόπιο.

>> Το νομοθέτημα δίδει μια εντελώς διαφορετική διάσταση στην έννοια του αθλητισμού και περιλαμβάνει διατάξεις που προστατεύουν τους αθλητές και διασφαλίζουν να μην αλλοιώνονται τα αποτελέσματά και οι επιδόσεις τους προς όφελος άλλων αθλητών χαμηλότερου επιπέδου.

>> Αλλάζουν οι όροι στο προοίμιο του νόμου, ώστε να ξεκαθαρίζεται τι εστί χειραγώγηση αγώνα και χειραγώγηση διοργάνωσης. Οι ασάφειες του Νόμου του 2017 επισημάνθηκαν και στο πόρισμα των ερευνώντων λειτουργών για τις καταγγελίες του πρώην στελέχους της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, Χάρη Σαββίδη. Ο τελευταίος είχε καταγγείλει ότι 11 παιχνίδια της Καρμιώτισσας και 5 του Ερμή περιλαμβάνονταν σε κόκκινους φακέλους και ότι στις δυο ομάδες θα έπρεπε να επιβληθούν τιμωρητικά μέτρα με βάση το καταστατικό της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (προνοούνται μεταξύ άλλων αφαίρεση βαθμών και υποβιβασμός). Ο κ. Σαββίδης έθεσε θέμα χειραγώγησης πρωταθλήματος στη βάση αυτής της παραμέτρου. Ωστόσο, οι ερευνώντες λειτουργοί δεν μπορούσαν να διερευνήσουν αυτή την πτυχή, λόγω της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Το νομοσχέδιο έχει αποσταλεί στο Γενικό Εισαγγελέα και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης περί τα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Πλέον αναμένεται να γίνει νομοτεχνικός έλεγχος. Αν δεν προκύψει κάτι τότε θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και μετά θα προωθηθεί στη Βουλή.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More