Wednesday, November 6, 2024
Home » Όταν οι πραξικοπηματίες συνέλαβαν τον Τάσσο – Μαρτυρία στην υπόθεση του αγνοούμενου αστυνομικού

Όταν οι πραξικοπηματίες συνέλαβαν τον Τάσσο – Μαρτυρία στην υπόθεση του αγνοούμενου αστυνομικού

0 comments

Όταν οι πραξικοπηματίες συνέλαβαν τον Τάσσο – Μαρτυρία στην υπόθεση του αγνοούμενου αστυνομικού

Σε προσωρινή σύλληψη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου γίνεται αναφορά στην ιστορία τουειδικού αστυφύλακα Θεόδουλου Σολωμού, του οποίου τα παιδιά ζητούν την πλήρη αποκατάσταση, από πλευράς τιμών και ωφελημάτων.

Όπως γράφτηκε χθες, ο Σολωμού παύθηκε παράνομα από τον αστυνομικό διευθυντή Αμμοχώστου τον Αύγουστο του 1974 επειδή δεν πρόσκειτο στο πραξικόπημα. Στη συνέχεια συνελήφθη από τους Τούρκους και έκτοτε αγνοείται. Η γυναίκα και τα επτά παιδιά του έμειναν απροστάτευτα και όταν ενηλικιώθηκαν άρχισαν αγώνα δικαίωσης του πατέρα τους και συνεχίζουν να το παλεύουν μέχρι σήμερα αφού οι κατά καιρούς Αρχηγοί Αστυνομίας, παρά το γεγονός ότι η πραξικοπηματική κυβέρνηση έφυγε από την εξουσία και παρά το ότι επί δεκαετίες επικράτησε η δημοκρατία, ουσιαστικά στήριξαν την απόφαση που ελήφθη επί πραξικοπήματος. Αυτό διήρκεσε μέχρι το 2019, όταν ο τότε Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, ουσιαστικά ακύρωσε την απόφαση του τότε Αστυνομικού διευθυντή Αμμοχώστου, με την οποίαν έπαυε τον Σολωμού.

Ο νυν Αρχηγός κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου με επιστολή του προς τον γιο του ειδικού αστυφύλακα κ. Γρηγόρη Σολωμού, ουσιαστικά κάνει ένα βήμα πίσω και ακυρώνει την απόφαση του πρώην Αρχηγού κ. Κύπρου Μιχαηλίδη, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν τα παιδιά του αγνοούμενου. Συγκεκριμένα, στην επιστολή του κ. Παπαθεοδώρου καταγράφονται τα ακόλουθα:

Η εισήγηση για μονιμοποίηση του αγνοούμενου στη θέση του Αστυφύλακα και προαγωγή του στο βαθμό του λοχία, στη βάση του άρθρου 17(9) του περί Αστυνομίας Νόμου του 2004, δεν μπορεί να υλοποιηθεί επειδή σύμφωνα με τη διεξαχθείσα έρευνα, δεν φαίνεται να καταδεικνύονται οι πραγματικοί λόγοι της απόλυσής του. Με άλλα λόγια επειδή όταν ο Σολωμού απολύθηκε από τους πραξικοπηματίες, αυτοί δεν κατέγραψαν τους πραγματικούς λόγους της απόλυσης, τιμωρείται ο απολυθείς.

Συνέλαβαν τον Τάσσο στην Αμμόχωστο

Όσον αφορά την αναφορά στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και την προσωρινή σύλληψη του, αυτή προκύπτει από ένορκη δήλωση του συνταξιούχου ανώτερου αστυνόμου Χρύσανθου Παναγιώτου, ο οποίος αναφερόμενος στην υπόθεση Σολωμού, καταγράφει και τα ακόλουθα: «Από πριν αλλά και μέχρι την περίοδο του πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής του 1974 διατελούσα ως Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμόχωστου με τον βαθμό του Αστυνόμου Α.

Αμέσως μετά το πραξικόπημα που έγινε στις 15 Ιουλίου 1974 εγώ και άλλα μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου τεθήκαμε υπό περιορισμό από τους πραξικοπηματίες. Ενώ ευρισκόμην υπό περιορισμό στο γραφείο μου, έφεραν εκεί τον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο με έναν ένοπλο πραξικοπηματία, όστις εκάθησεν απέναντι του γραφείου μου με το όπλο εστραμένον προς εμάς. Ο κ. Παπαδόπουλος, σε κάποια στιγμή μου ζήτησε να δει κάποιο Νόμο. Οι τόμοι των Νόμων ήτο πάνω στο γραφείο μου. Εγώ του είπα να πάρει όποιο Νόμο θέλει και επήρε κάποιο Νόμο και εμελέτα. Περί την μεσημβρία της ίδιας ημέρας, επήγα για φαγητό και όταν επέστρεψα ο κ. Παπαδόπουλος δεν ήτο στο γραφείο μου. Ηρώτησα τι συνέβη και μου είπαν τον άφησαν ελεύθερο».

Θα το ήξερα αν απολύετο νόμιμα

Όσον αφορά την παράνομη απόλυση του Σολωμού, ο κ. Παναγιώτου αναφέρει: «Φυσιολογικά από την θέση που τότε κατείχα νόμιμα ως δεύτερος στην ιεραρχία( Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμόχωστου) αν γίνονταν νόμιμες απολύσεις Ειδικών Αστυφυλάκων στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, σίγουρα θα έπρεπε να το γνωρίζω».

Τρέχα γύρευε

Ενδεικτική της στάσης που τήρησε κατά καιρούς η ηγεσία της Αστυνομίας και το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι και η επιστολή ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου 2002 προς τον δικηγόρο της οικογένειας Ευστάθιο Ευσταθίου, στην οποία αναφερόταν πως «το υπουργείο Δικαιοσύνης αφού μελέτησε την περίπτωση της Κατίνας Θ. Σολωμού (συζύγου του αγνοουμένου) έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι ώστε να αποταθούμε στο Υπουργικό Συμβούλιο για παραχώρηση «κατά χάριν» συνταξιοδοτικών ωφελημάτων. Η αιτήτρια μπορεί, εάν το επιθυμεί, να αποταθεί προς τις Υπηρεσίας Κοινωνικής Ευημερίας για οικονομική υποστήριξη, εάν κριθεί προς τούτο δικαιούχος».

Εξαντλήθηκε το θέμα

Συναφής είναι και η αναφορά του Αρχηγού Αστυνομίας σε επιστολή του ημερομηνίας 7/5/2003 στην οποίαν αναφερόταν: «Δυστυχώς, από δικής μας πλευράς έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια μελέτης του θέματος και δεν υπάρχει δυνατότητα για να ξαναδούμε το ζήτημα».

Τιμάται ως αντιστασιακός

Σημειώνεται, πως στις 16/11/2004 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Σολωμού εγγράφεται στο Μητρώο Μαχητών της Αντίστασης και του απονέμεται από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, το «Μετάλλιο Αντίστασης» για τη δράση του στην προάσπιση της Δημοκρατίας και της Νομιμότητας, αντιτασσόμενος στο προδοτικό πραξικόπημα».

Παρόλα αυτά, η πλήρης αποκατάσταση του Σολωμού εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More