Friday, November 22, 2024
Home » Χρήση ουσιών: 1.034 άτομα σε μια τριετία στάλθηκαν για θεραπεία από την ΥΚΑΝ

Χρήση ουσιών: 1.034 άτομα σε μια τριετία στάλθηκαν για θεραπεία από την ΥΚΑΝ

0 comments

Χρήση ουσιών: 1.034 άτομα σε μια τριετία στάλθηκαν για θεραπεία από την ΥΚΑΝ

Πρόβλημα και κενά στη θεραπεία και στην απεξάρτηση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, αναφέρθηκαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σε μία τριετία η Αστυνομία παρέπεμψε σε θεραπεία 1.034 άτομα, ενώ σε διάστημα περίπου 20 χρόνων τριπλασιάστηκε ο αριθμός εκείνων που ζήτησαν βοήθεια για να γλιτώσουν από τη μάστιγα.

Ειδικότερα, ο Στέλιος Αριστείδου, εκ μέρους της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) της Αστυνομίας, είπε ότι με βάση πρωτόκολλο που υπάρχει από το 2008, όταν συλλαμβάνεται πρόσωπο ηλικίας 14-24 ετών το οποίο έχει στην κατοχή του μικρή ποσότητα ουσιών για προσωπική χρήση, τότε έχει την επιλογή παραπομπής σε θεραπεία. Σε μια τριετία, είπε ο κ. Αριστείδου, από το 2020 έως το 2023, παραπέμφθηκαν σε προγράμματα 1.034 άτομα. Από αυτά, τα 765 συνελήφθηκαν ή ζήτησαν από μόνα τους βοήθεια και τα 269 αναφέρθηκαν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Σημειώθηκε, παράλληλα, ότι ως κίνητρο για τους νεαρούς συλληφθέντες που έχουν στην κατοχή τους ναρκωτικά για ιδίαν χρήση ώστε να δεχθούν να πάνε σε θεραπευτικό πρόγραμμα, είναι το γεγονός ότι ενώ σχηματίζεται σε βάρος τους δικογραφία, εφόσον ολοκληρώσουν το πρόγραμμα δεν παραπέμπονται σε δίκη. Τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αριστείδου.

Από την πλευρά του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), η Ιωάννα Γιασεμή, ανέφερε ότι από το 2004 που παρακολουθούν το πρόβλημα, έλαβαν 450 αιτήματα για θεραπεία. Το 2022 έλαβαν 1.442 αιτήματα θεραπείας. Στη διάρκεια της συζήτησης διεφάνη ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται ολιστική προσέγγιση, όμως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών. Υπογραμμίστηκε, παράλληλα, η ανάγκη δημιουργίας μηχανογραφικού συστήματος στο οποίο να αναφέρονται τα προβλήματα της κάθε περίπτωσης ουσιοεξαρτημένου καθώς και οι παρεμβάσεις που έγιναν για την περίπτωσή του.

Μεταξύ των σοβαρών ελλείψεων για τη θεραπεία και απεξάρτηση, όπως αναφέρθηκε και από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου αλλά από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, είναι ότι για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια η Κύπρος βρίσκεται σε αναμονή για εισαγωγή μεθαδόνης, μιας ουσίας που χρησιμοποιείται στις πλείστες χώρες του εξωτερικού ως υποκατάστατο για τους χρήστες οπιοειδών. Η Επιτροπή Ανθρωπινών Δικαιωμάτων θα αποστείλει σχετικό ερώτημα στο υπουργείο Υγείας.

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κλειστή δομή για ανήλικους παραβάτες που κάνουν περιστασιακή χρήση ουσιών, όταν διαπιστωθεί ότι τα άτομα αυτά πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Στο μεταξύ, αρνητικά σχολιάστηκε η στάση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου καθώς αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συζήτηση, απαντώντας στη σχετική πρόσκληση της Βουλής ότι δεν έχει θέση επί του θέματος, ούτε ασχολείται και γι’ αυτό δεν θα παραστεί. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, χαρακτήρισε ως ατυχέστατη την απάντηση του ΟΝΕΚ, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη έρευνα που έγινε στην Κύπρο για τα ναρκωτικά ήταν από τον εν λόγω Οργανισμό.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More