«Χειροπέδες» φόρεσε στην Αστυνομία το Ανώτατο – Εξάψαλμος συνόδευσε την ακύρωση προσφοράς
Το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε προσφορά για την προμήθεια 700 χειροπέδων για τις ανάγκες της Αστυνομίας που προκηρύχθηκε στις 23.4.2020, με την απόφαση να συνοδεύεται με κατσάδα ότι έκαναν αποδεκτά εκ των υστέρων στοιχεία «γεγονός ανεπίτρεπτο που αντίκειται στη χρηστή διοίκηση».
Για την προμήθεια των χειροπέδων υποβλήθηκαν έξι προσφορές και η Αστυνομία προχώρησε στην κατακύρωση σε μια εταιρεία η προσφορά της οποίας ήταν η χαμηλότερη για το ποσό των €23.023 συν ΦΠΑ. Ενδιαφερόμενη εταιρεία που απορρίφθηκε η προσφορά της προσέφυγε στο Δικαστήριο ζητώντας ακύρωση της κατακύρωσης προβάλλοντας διάφορους λόγους που έγιναν αποδεκτοί.
Ο δικαστής Φίλιππος Κωμοδρόμος στην απόφασή του έκρινε πρώτα ότι το διευκρινιστικό έγγραφο που ζητήθηκε από την εταιρεία που πήρε την προσφορά και αφορούσε συγκεκριμένο όρου του διαγωνισμού, πως δεν συνιστά αποδεικτικό στοιχείο, ούτε για την εμπειρία της κατασκευάστριας εταιρείας στον τομέα των χειροπέδων, ούτε για την υφ’ αυτής προμήθεια χειροπέδων, κατά τα τελευταία 10 χρόνια, σε τρεις τουλάχιστον διαφορετικές Αστυνομίες χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Κατ’ εφαρμογή των πιο πάνω, αναφέρει το Δικαστήριο, κρίνω ότι και στην παρούσα περίπτωση, η αποδοχή των εκ των υστέρων στοιχείων που υπέβαλε η ενδιαφερόμενη εταιρεία, ήτοι το πιστοποιητικό για την εμπειρία της εταιρείας στην κατασκευή χειροπέδων και πως έχει διαθέσει τέτοιες σε τρεις χώρες της ΕΕ, το οποίο αναμφισβήτητα υπήρξε ουσιώδες για την αξιολόγηση και, εν τέλει, την αποδοχή της προσφοράς της, ήταν ανεπίτρεπτη, εφόσον αντίκειται ευθέως στην αρχή της χρηστής διοίκησης και της ίσης μεταχείρισης των προσφοροδοτών».
Ο δικαστής τονίζει πως διευκρινίσεις μπορούν να ζητηθούν όταν οι πληροφορίες ή τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλονται από τους οικονομικούς φορείς είναι ή εμφανίζονται ελλιπή ή λανθασμένα ή εφόσον απουσιάζουν συγκεκριμένα έγγραφα, τηρουμένων πάντα των αρχών της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας. Δεν μπορούν, όμως, να ζητηθούν διευκρινίσεις επί ανύπαρκτων στοιχείων και/ή εγγράφων που, αν και απαιτούνται, δεν έχουν καν υποβληθεί, όπως συμβαίνει εν προκειμένω. Όπως, επίσης, δεν μπορούν να ζητηθούν διευκρινίσεις επί άκυρης προσφοράς, ως έχει ήδη λεχθεί πιο πάνω, τονίζει το Δικαστήριο.
Τέλος, σημειώνεται ότι διαπιστώνεται παραβίαση και/ή εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή όρων του διαγωνισμού από την Αστυνομία να ζητήσουν διευκρινίσεις από το ενδιαφερόμενο μέρος, από τη στιγμή που η προσφορά του τελευταίου, για τους λόγους που έχουν προεκτεθεί, ήταν ουσιαστικά άκυρη, γι’ αυτό και ακύρωσε την κατακύρωση.
Πηγή: Philenews