Monday, December 23, 2024
Home » «Χάθηκαν» οι Κονγκολέζοι αιτητές ασύλου

«Χάθηκαν» οι Κονγκολέζοι αιτητές ασύλου

0 comments

«Χάθηκαν» οι Κονγκολέζοι αιτητές ασύλου

Σε ελεύθερη πτώση οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών από χώρες της Αφρικής μετά τα μέτρα που λήφθηκαν τόσο στην Κύπρο όσο και στις χώρες καταγωγής. Αυτό δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία φέτος που φανερώνουν πως οι ξαφνικές αυξήσεις των τελευταίων δύο ετών οφείλονταν στις φήμες ότι θα ελάμβαναν επιδόματα και θα περνούσαν στην Ευρώπη.

Ενδεικτικό τηςεικόνας που παρατηρείται φέτος είναι και οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών από το Κονγκό. Ενώ ολόκληρο το 2022 είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο 3019 πρόσωπα που προέρχονταν από τη συγκεκριμένη χώρα, φέτος υπέβαλαν αίτηση για άσυλο μόλις 347 πρόσωπα. Στον κατάλογο που διατηρεί η Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών με τις 10 πρώτες χώρες αιτήσεων, το Κονγκό πέρσι ήταν τρίτη και φέτος πέμπτη, με σαφώς μειωμένους αριθμούς.

Πρώτη χώρα καταγωγής αιτητών ασύλου είναι ηΣυρία με τους αριθμούς πέρσι και φέτος να είναι σχεδόν οι ίδιοι (4.088 πέρσι, 4.154 μέχρι τον Οκτώβριο φέτος). Δεύτερη χώρα το 2022 ήταν η Νιγηρία με 3.117 αιτήσεις από υπηκόους της όπως και φέτος με σαφώς λιγότερες αιτήσεις που αγγίζουν τις 883. Τρίτη χώρα πέρσι όπως προαναφέραμε ήταν το Κονγκό ενώ φέτος είναι το Αφγανιστάν με 679 αιτήσεις. Ενώ πέρσι τέταρτη χώρα προέλευσης αιτητών ασύλου ήταν το Πακιστάν με 2003 αιτήσεις, φέτος είναι το Καμερούν με 384 αιτήσεις.

Για το 2022 η λίστα συμπληρώνεται με αιτητές από τις ακόλουθες χώρες: Αφγανστάν 1589, Μπαγκλαντές με 1429 αιτήσεις, Καμερούν με 1040, Σομαλία με 1026 και Νεπάλ με 448. Φέτος μετά το Κόγνκο που είναι πέμπτο, ακολουθούν Πακιστάν με 298 αιτήσεις, Μπαγκλαντές με 291, Ιράκ με 287, Σομαλία με 277 και Ινδία με 224.

Όπως φαίνεται εκτός από τα πρόσωπα από το Κονγκό μείωση παρατηρείται και στις αιτήσεις από Σομαλούς, αλλά και όλων των άλλων εθνοτήτων γεγονός που αποδίδεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, στις επιτόπου επαφές με τις αρχές του Κονγκό και της Νιγηρίας, τις διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις χώρες αυτές και τη μεταφορά του μηνύματος ότι οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται πλέον πολύ γρήγορα, όταν απορριφθούν κόβονται τα επιδόματα και πως δεν είναι ο παράδεισος της Ευρώπης όπως τους υπόσχονται τα κυκλώματα.

Επίσης, έγιναν διαβήματα ώστε να σταματήσουν οι θεωρήσεις από την Τουρκία για σπουδές δήθεν σε πανεπιστήμια των κατεχομένων, όπου μετά την εγγραφή τους έρχονταν στις ελεύθερες περιοχές δια μέσου της Πράσινης Γραμμής.

Όπως εκτιμάται, ένα μέτρο που φαίνεται να αποδίδει είναι και η καλύτερη φρούρηση της γραμμής αντιπαράταξης γεγονός που καταδεικνύεται φέτος και από τους αριθμούς. Ενώ πέρσι το 90% των αφίξεων ήταν μέσω κατεχομένων, φέτος το ποσοστό αυτό βυθίστηκε στο 9%.

Η πλειοψηφία των Σύρων έρχονται δια θαλάσσης, παρακάμπτοντας πλέον την Τουρκία, ενώ λόγω των αυξημένων ροών από την χώρα αυτή, γίνονται πλέον συζητήσεις για επιστροφές και Σύρων όταν προέρχονται από ασφαλείς περιοχές της χώρας τους.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00