Φωτιές από έκθεση για τα παιδιά του Προέδρου
Αντιδράσεις, ποικίλα σχόλια, επικρίσεις αλλά και επικρότηση, προκάλεσε η θέση του Γενικού Ελεγκτή στην ειδική έκθεσή του για την Αστυνομία που κυκλοφόρησε χθες, όπως καλύπτει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα έξοδα μετακίνησης των παιδιών του.
Με την αναφορά αυτή, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δίνει συνέχεια στην ένταση με το Προεδρικό που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τα έξοδα παραστάσεως για τα οποία πληρωνόταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης όταν ήταν κυβερνητικός Εκπρόσωπος, για τη σύνταξή του κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», για το θέμα υπήρξε αλληλογραφία μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή και του Αρχηγού Αστυνομίας, με τον τελευταίο να εμμένει στη θέση ότι πρόκειται για θέματα ασφάλειας και γι’ αυτό παρέχεται υπηρεσιακό όχημα και φρουρό. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θεωρεί πως έπρεπε να βρεθεί άλλη λύση, αφού δεν προβλέπεται η παραχώρηση υπηρεσιακού οχήματος σε μη κρατικούς αξιωματούχους, όταν δεν συνοδεύονται από αξιωματούχο.
Όπως καταγράφεται στην έκθεση, το αυτοκίνητο, τα καύσιμα και ο οδηγός στις μετακινήσεις των παιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να επιβαρύνουν την οικογένεια του Προέδρου και όχι τον φορολογούμενο πολίτη. Χωρίς να αμφισβητεί τους λόγους ασφαλείας στις διακινήσεις των παιδιών του Προέδρου, θέμα το οποίο αναφέρει ότι αφορά αποκλειστικά την Αστυνομία, επισημαίνει ότι αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί με την επιβίβαση αστυνομικού ως συνοδεία στο ιδιωτικό όχημα το οποίο θα χρησιμοποιείται για τη διακίνηση των παιδιών του Προέδρου. Και αυτό, επειδή ο νόμος προβλέπει τη χρήση υπηρεσιακού οχήματος για τον Πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία, αλλά αποκλειστικά για υπηρεσιακούς λόγους.
Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει τα ακόλουθα: «Σημειώνουμε ότι, με βάση τον Κανονισμό 7(2) η Πρώτη Κυρία δικαιούται σε υπηρεσιακό όχημα για αποκλειστική χρήση. Συνεπώς, απαγορεύεται αυστηρά η χρήση υπηρεσιακών οχημάτων για τις μετακινήσεις των παιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτός φυσικά εάν συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή την Πρώτη Κυρία στο ίδιο αυτοκίνητο το οποίο με βάση τη νομοθεσία τους παραχωρείται για αποκλειστική χρήση. «Σημειώσαμε συνεπώς ότι, η θέση του Αρχηγού Αστυνομίας ότι, για όποιον αποφασίσει η Αστυνομία πως κινδυνεύει, θα μπορεί να του παρέχεται από το κράτος υπηρεσιακό αυτοκίνητο και οδηγός, θα απέληγε στην απαράδεκτη κατάσταση να παραχωρούνται αυτοκίνητα για αποκλειστική χρήση σε πρόσωπα που δεν προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Για παράδειγμα», προστίθεται, «θα μπορούσε να κριθεί από την Αστυνομία ότι κινδυνεύει η σύζυγος ενός υπουργού και να της παραχωρηθεί υπηρεσιακό αυτοκίνητο και οδηγός αστυνομικός, ή ομοίως για τα παιδιά ενός υπουργού, ή για τα εγγόνια του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, τώρα που αποχώρησε ή έστω όταν αυτός ήταν Πρόεδρος, ή για έναν γενικό διευθυντή υπουργείου ή για τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, ή για τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.λπ.».
«Υποδείξαμε, επίσης, ότι», προστίθεται στην έκθεση, «εάν η Αστυνομία θεωρεί ότι συντρέχουν λόγοι για παροχή προστασίας στα παιδιά του Προέδρου, τότε αυτό θα πρέπει να γίνεται με την παροχή συνοδείας υπηρεσιακού οχήματος της Αστυνομίας, στο ιδιωτικό όχημα επί του οποίου θα επιβαίνουν τα παιδιά του Προέδρου και όχι με την επιβίβασή τους εντός του υπηρεσιακού αστυνομικού οχήματος, αφού αυτό απαγορεύεται ρητά από τους σχετικούς Κανονισμούς. Εναλλακτικά, προτείνεται και ανάλογα με τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της Αστυνομίας, θα μπορεί ο αστυνομικός να επιβιβάζεται ως συνοδεία στο ιδιωτικό αυτοκίνητο. Για την Υπηρεσία μας είναι σαφές ότι οι όποιοι λόγοι ασφάλειας δεν μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά του Προέδρου της Δημοκρατίας να διακινούνται με έξοδα του κράτους. Υποδείξαμε ότι, κατά την άποψή μας, η μεταφορά των παιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας με υπηρεσιακό αυτοκίνητο είναι παράνομη και συνιστά κατάχρηση εξουσίας».
Σημειώνεται ότι το θέμα αυτό πρώτη φορά προκύπτει γιατί οι άλλοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας δεν είχαν μικρά παιδιά και δεν χρειαζόταν η μεταφορά τους. Ωστόσο, τα παιδιά των πολιτικών αρχηγών για παράδειγμα, μεταφέρονται από τους φρουρούς τους, αλλά με ιδιωτικά οχήματα.
Ενόχληση Προεδρικού, εμμένει η Αστυνομία
Έντονη ήταν η αντίδραση του Προεδρικού στις διαπιστώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, πολιτικών αλλά και του κόσμου, με τα σχόλια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να ποικίλουν.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, δήλωσε χθες ότι «τους αφήνουμε στην κρίση του λαού». Μιλώντας στον Alpha και απαντώντας στις αναφορές του εκπροσώπου Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριου Πετρίδη, για τα όσα καταγράφονται στην ειδική έκθεση για την Αστυνομία, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «ο κ. Πετρίδης ουσιαστικά μας είπε ότι τα παιδιά του Προέδρου, μπορούν να διακινούνται με υπηρεσιακό αυτοκίνητο, όταν είναι ο πατέρας τους ή η μητέρα τους μέσα στο αυτοκίνητο. Άρα, για να πάνε τα παιδιά σχολείο, πρέπει να είναι και ο Πρόεδρος, τον οποίον όπως ξέρει ο κ. Πετρίδης, συνοδεύει μεγάλη Προεδρική Φρουρά. Δηλαδή θα πάμε στο άλλο άκρο. Να εξοικονομήσουμε €10 , αλλά να δώσουμε €300 για να πάνε τα μωρά στο σχολείο».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι ουσιαστικά η σύσταση της Ελεγκτικής, λέει να οδηγεί κάποιος άλλος το όχημα, και να τους ακολουθεί άλλο αυτοκίνητο της Αστυνομίας. Καταλήγοντας με το ότι «τους αφήνουμε στην κρίση του κόσμου».
Παράλληλα, η Αστυνομία, σε ανακοίνωσή της για το θέμα, αναφέρει ότι η μεταφορά των παιδιών του Προέδρου με αστυνομικά οχήματα επιτρέπεται στη βάση σχετικής αστυνομικής διάταξης. Μεταξύ άλλων, προσθέτει η Αστυνομία, στη συγκεκριμένη αστυνομική διάταξη αναφέρεται ότι, επιτρέπεται να μεταφέρονται σε αστυνομικά οχήματα, πρόσωπα τα οποία κινδυνεύουν από οποιαδήποτε αιτία, με σκοπό την προστασία τους.
Σύμφωνα με νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου, σημειώνεται, οι αστυνομικές διατάξεις θεσπίζονται δυνάμει Νόμου και αποτελούν δευτερογενή νομοθεσία και έχουν την ίδια ισχύ με τις Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις και σε καμία περίπτωση, όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, τίθεται θέμα κατάχρησης εξουσίας. Πάγια θέση της Αστυνομίας είναι η μη δημοσιοποίηση ευαίσθητων θεμάτων και ιδιαίτερα θεμάτων που άπτονται της ασφάλειας προσώπων. Για τον σκοπό αυτό, ο ίδιος ο Αρχηγός Αστυνομίας κάλεσε σε συνάντηση λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για να συζητήσουν και να ενημερωθούν για τα συγκεκριμένα θέματα ασφάλειας, ωστόσο, αυτή η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ αφού δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Επίσης, υπερβολική θεωρεί ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, τη θέση της ΕΥ για τον τρόπο μετάβασης των ανήλικων παιδιών του ΠτΔ στο σχολείο. Όπως έγραψε στην πλατφόρμα Χ, «εφόσον η Αστυνομία έχει κρίνει ότι η ασφάλεια των παιδιών του ΠτΔ επιβάλλει κάτι τέτοιο, τότε η διακίνησή τους πρέπει να γίνεται με δημόσια δαπάνη. Αν, δηλαδή αποφασίσει να τα παίρνει στο σχολείο ο πατέρας τους, ή, η μητέρα τους, η ΕΥ θα εγκρίνει τη χρήση του προεδρικού αυτοκινήτου και της φρουράς του ΠτΔ για τη μετακίνηση;», διερωτάται.
«Όλα τα θέματα ασφάλειας που αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οικογένειά του και αξιωματούχους του κράτους αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν. Πρόσθεσε πως «θεωρούμε πως όλα τα υπόλοιπα, είναι εκ του περιττού και εκφράζουμε την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης».
Πηγή: Philenews