Saturday, November 23, 2024
Home » Φυλάκιση μέχρι και 14 χρόνια για την εκδικητική πορνογραφία – Εξετάστηκαν 65 υποθέσεις, οι 17 αφορούσαν άντρες

Φυλάκιση μέχρι και 14 χρόνια για την εκδικητική πορνογραφία – Εξετάστηκαν 65 υποθέσεις, οι 17 αφορούσαν άντρες

0 comments

Φυλάκιση μέχρι και 14 χρόνια για την εκδικητική πορνογραφία – Εξετάστηκαν 65 υποθέσεις, οι 17 αφορούσαν άντρες

Σε ειδικό αδίκημα, το οποίο θα τιμωρείται πιο αυστηρά, μετατρέπεται η εκδικητική πορνογραφία, δηλαδή το αισχρό φαινόμενο της δημοσίευσης στο διαδίκτυο ή της διάδοσης φωτογραφιών θυμάτων σε προσωπικές στιγμές με σκοπό την εκδίκηση. Το θέμα συζήτησε η Επιτροπή Νομικών της Βουλής ύστερα από πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς.

Η πρόταση νόμου προβλέπει ποινές φυλάκισης που φτάνουν μέχρι και τα 14 έτη, ενώ θα καλύπτει πλέον και άντρες. Όπως δήλωσε ο κ. Κουκουμάς, παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου, είχαν παρατηρηθεί αρκετά στη νομοθεσία που αναφέρεται στην εκδικητική πορνογραφία το γνωστό “revenge porn, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η κατάθεσή της ώστε να γίνει μια ξεχωριστή και πιο αυστηρή νομοθεσία για το έγκλημα της «εκδικητικής πορνογραφίας».

Όπως είναι γνωστό, πρόσθεσε, αυτό το έγκλημα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα περιπτώσεις -κατά κανόνα, αλλά όχι μόνο- γυναικών που πέφτουν θύμα νυν ή πρώην συντρόφου που δημοσιοποιεί και διακινεί, χωρίς τη συναίνεσή τους, φωτογραφίες ή βίντεο ερωτικού ή σεξουαλικού περιεχομένου. Τέτοιες πρακτικές, ανέφερε, καταλήγουν στην κοινωνική και ψυχολογική εξόντωση του θύματος και όχι τυχαία αυτό το έγκλημα χαρακτηρίζεται ως διαδικτυακός βιασμός.«Ψυχολογική κατάρρευση, απομόνωση από την οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο, συνέπειες στην επαγγελματική ζωή μέχρι αυτοκτονίες και απόπειρες αυτοκτονίας είναι τα αποτελέσματα για τα θύματα», υπογράμμισε.

Ο κ. Κουκουμάς πρόσθεσε περαιτέρω ότι αυτό το φαινόμενο έχει αυξητικές διαστάσεις διεθνώς αλλά και στην Κύπρο. Από το 2017 μέχρι το 2022, η Αστυνομία δέχθηκε 65 καταγγελίες ενώ το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου έλαβε 400 περίπου καταγγελίες για περιστατικά όπου άτομα έστειλαν προσωπικές φωτογραφίες και μετά δέχονταν απειλές κυρίως οικονομικής φύσεως, ότι θα δημοσιεύονταν οι φωτογραφίες. Επίσης, 17 από τα 65 περιστατικά που διερεύνησε η Αστυνομία αφορούσαν θύματα άντρες.

Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, είπε ο βουλευτής, ενισχύει και αυστηροποιεί το υφιστάμενο πλαίσιο. Θεσπίζει νομική υποχρέωση για τους παρόχους διαδικτύου, ηλεκτρονικών και ψηφιακών υπηρεσιών να διαγράφουν ακαριαία τέτοιο υλικό. Αλλάζει το πλαίσιο ώστε να μην απαιτείται να αποδειχθεί πρόθεση του δράση να εκφοβίσει/εξευτελίσει, να προκαλέσει βλάβη ή να αποκομίσει οικονομικό όφελος σε βάρος του θύματος. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η συνήθης δικαιολογία των δραστών που πχ διαδίδουν το βίντεο μιας κοπέλας χωρίς τη συγκατάθεσή της είναι ότι «το έκανα για πλάκα», «το έκανα γιατί ήμουν πληγωμένος που με εγκατέλειψε» κλπ, την ώρα που οι συνέπειες για το θύμα παραμένουν συντριπτικές» καταλήγει.

Με την πρόταση νόμου συμφωνούν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και οι δικηγόροι, με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να εκφράζει επιφυλάξεις πως τα 14 έτη φυλάκισης που προβλέπονται είναι δυσανάλογα σε σχέση με άλλα αδικήματα, αλλά και το γεγονός ότι θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας αν το θύμα είναι γυναίκα.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More