Monday, September 9, 2024
Home » «Φρένο» σε λεωφορεία – Εσπευσμένα θα εξεταστεί η μηχανική τους κατάσταση

«Φρένο» σε λεωφορεία – Εσπευσμένα θα εξεταστεί η μηχανική τους κατάσταση

0 comments

«Φρένο» σε λεωφορεία – Εσπευσμένα θα εξεταστεί η μηχανική τους κατάσταση

Εκτός υπηρεσίας τίθενται όλα τα οχήματα ιδίου τύπου με το λεωφορείο που μετέφερε μαθητές και που στη μηχανή του οποίου ξέσπασε φωτιά, μέχρι να εξεταστεί η μηχανική τους κατάσταση και να εκδοθεί πιστοποιητικό συντήρησης από εξειδικευμένο συνεργείο της κατασκευάστριας εταιρείας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει αποφασίσει όπως όλα τα λεωφορεία που εκτελούν δημόσιες μεταφορές και δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας για την αυτόματη πυρόσβεση στην μηχανή του οχήματος, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δημόσιες μεταφορές μέχρι να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό αυτό. Κι αυτό ενώ, για μια ακόμη φορά από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, αναφέρει, σε ανακοίνωση της σε σχέση με φωτιά σε σχολικό λεωφορείο, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Σε ανακοίνωσή του αναφορικά με το περιστατικό με το σχολικό λεωφορείο, το Υπουργείο αναφέρει ότι, έγιναν συσκέψεις τις τελευταίες μέρες σχετικά με το συμβάν της Παρασκευής, κατά το οποίο ξέσπασε φωτιά στη μηχανή λεωφορείου που μετέφερε μαθητές «από μη εξακριβωμένους ακόμη λόγους».

Στις συσκέψεις, αναφέρεται, συμμετείχαν λειτουργοί του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και αρμόδιων Τμημάτων, καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμβληθεί για τη διεξαγωγή δημόσιων μεταφορών.

«Στις συσκέψεις αυτές λέχθηκε ότι το εν λόγω λεωφορείο διέθετε αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης και πυροσβεστήρες χειρός, ο δε οδηγός είχε εκπαιδευτεί για χειρισμό τέτοιων περιστατικών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε συνέχεια των συσκέψεων αυτών, αποφάσισε όπως όλα τα οχήματα ιδίου τύπου τίθενται εκτός υπηρεσίας μέχρι να εξεταστεί η μηχανική τους κατάσταση και να εκδοθεί πιστοποιητικό συντήρησης από εξειδικευμένο συνεργείο της κατασκευάστριας εταιρείας.

«Επειδή το περιστατικό φαίνεται να οφείλεται σε ελλιπή συντήρηση,όλες οι εταιρείες κλήθηκαν να υποβάλουν πιστοποιητικά συντήρησης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της κατασκευάστριας εταιρείας, υπογεγραμμένα από αδειούχο τεχνίτη οχημάτων, σύμφωνα με τη νομοθεσία», προστίθεται.

Ζητήθηκε επίσης από όλες τις εταιρείες που έχουν αναλάβει δημόσιες μεταφορές όπως υποβάλουν πιστοποιητικά συντήρησης ή/και βεβαίωση της αντιπροσωπείας της κατασκευάστριας εταιρείας για την ορθή λειτουργία του συστήματος αυτόματης πυρόσβεσης σε κάθε λεωφορείο, αναφέρει η ανακοίνωση, και ότι κλήθηκαν επίσης «όπως συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις τους, όπως καταγράφονται στη σύμβαση που έχουν με το κράτος, καθώς και με τη νομοθεσία, ειδικά σε θέματα έγκρισης τύπου». Επιπρόσθετα, ζητήθηκε από τις εταιρείες να υποβάλουν τις διαπιστευμένες διαδικασίες συντήρησης οχημάτων και εκπαίδευσης οδηγών.

Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα λένε γονείς Μ.Εκπαίδευσης για φωτιά σε λεωφορείο. «Και τις τρεις προηγούμενες φορές, πέραν κάποιων ανακοινώσεων από τους υπεύθυνους της τήρησης της νομοθεσίας (υπουργείο, κυβερνητικά τμήματα, υπηρεσιακούς) τίποτα δεν έχει γίνει», προστίθεται.

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία αναφέρει ακόμη ότι ζητά από το Υπουργείο Μεταφορών και την πολιτεία την «άμεση ακινητοποίηση» όλων των λεωφορείων που δεν διαθέτουν αυτόματο μηχανισμό πυρόσβεσης στη μηχανή. «Δυστυχώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος, όμως αυτά τα λεωφορεία αποτελούν κινητές βόμβες και πρέπει να ακινητοποιηθούν χθες», προσθέτει.

Ζητά από τις εταιρείες να τοποθετήσουν άμεσα τον μηχανισμό πυρόσβεσης «ανεξάρτητα από το κόστος» και θυμίζει στους εμπλεκόμενους ότι οι διαδρομές των λεωφορείων δεν θα ήταν βιώσιμες χωρίς τις σχολικές διαδρομές.

Επίσης ζητά τη διενέργεια αυστηρού ελέγχου, κάτω από αυστηρή επιτήρηση των κρατικών Υπηρεσιών, σε όλα τα υπόλοιπα λεωφορεία για να διαπιστωθεί αν τα υφιστάμενα συστήματα πυρόσβεσης όντως υπάρχουν και είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας και βάση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όπως ορίζει η νομοθεσία.

«Ο έλεγχος αυτός πρέπει να διενεργείται σε όλα τα λεωφορεία σε τακτικά χρονικά διαστήματα», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Καταληκτικά, αναφέρει ότι «η ασφάλεια των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη» και γι’ αυτήν «θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More