Home » Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Σύγκρουση σε υψηλούς τόνους για Μαρνερίδη

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Σύγκρουση σε υψηλούς τόνους για Μαρνερίδη

0 comment

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Σύγκρουση σε υψηλούς τόνους για Μαρνερίδη

Η Νομική υπηρεσία επιμένει να τον καλέσει ως μάρτυρα, ενώ η οικογένεια του Θανάση Νικολάου αντιδρά

Με βολές ακόμη και για το πρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα διεξήχθη η χθεσινή διαδικασία ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας, Ντόριας Βαρωσιώτου, κατά τη συνέχιση της 3ης θανατικής ανάκρισης του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου. Από τη διαδικασία δεν έλειψαν οι εντάσεις, οι υψηλοί τόνοι ανάμεσα στη δικαστή, την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας αλλά και από τις δύο δικηγόρους της οικογένειας Νικολάου.

Το αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας να κατατεθεί υπόμνημα που έχει ετοιμαστεί πρόσφατα τον ιατροδικαστή – παθολογοανατόμο, δρα. Ανδρέα Μαρνερίδη, και να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στη θανατική ανάκριση, ήταν η αφορμή να οξυνθούν τα πνεύματα και να υπάρξουν εντάσεις και ενστάσεις. Το γεγονός ότι η Νομική Υπηρεσία επιχειρεί αυτή τη χρονική στιγμή να καλέσει ως μάρτυρα τον δρα Μαρνερίδη είναι κάτι που προξένησε ερωτηματικά τόσο στη δικαστή και ένσταση στην οικογένεια του Θανάση Νικολάου.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ξένια Ξενοφώντος, από όλο το μαρτυρικό υλικό που υπάρχει ενώπιον του δικαστηρίου, υπάρχουν αντικρουόμενες θέσεις ιατρών, προβαίνοντας σε αναφορές στην ιατροδικαστική εξέταση του κ. Σταυριανού αλλά και στις ιατροδικαστικές εκθέσεις που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι λόγω αυτών των αντικρουόμενων ιατροδικαστικών εκθέσεων, η ίδια ζήτησε βοήθεια από τον Γενικό Εισαγγελέα και συγκεκριμένα ζήτησε όπως εγκριθεί κάποιος ανεξάρτητος ιατροδικαστής. «Για να μπορέσει να βοηθήσει τη δική μας πλευρά ώστε κατά δίκαιο τρόπο να χειριστούμε την παρούσα υπόθεση εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας», ανέφερε η κ. Ξενοφώντος, σημειώνοντας ότι απευθύνθηκαν στον Ανδρέα Μαρνερίδη ο οποίος εδρεύει στην Αγγλία και είναι ειδικός ιατροδικαστής, ειδικός παθολογοανατόμος και επικεφαλής στον τομέα του.

Υποστήριξε ότι ο δρ Μαρνερίδης, αργά το βράδυ της περασμένη Κυριακής παρέδωσε υπόμνημα 55 σελίδων αφού προηγουμένως του στάλθηκε μαρτυρικό υλικό και συγκεκριμένα ιατροδικαστικές εκθέσεις και ευρήματα. Η κ. Ξενοφώντος επεσήμανε ότι πρόκειται για ιατροδικαστή-εμπειρογνώμονα ο οποίος έχει συνεργαστεί και έχει βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην εξιχνίαση σοβαρών και δύσκολων υποθέσεων όπως την υπόθεση του Ορέστη.

Πέραν από το αίτημα να καταθέσει ως μάρτυρας ο δρ Μαρνερίδης, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ζήτησε όπως ο τελευταίος εξετάσει τα πλακίδια των οστών του Θανάση Νικολάου, που φυλάσσονται στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, κάτι που έφερε και την έντονη αντίδραση της οικογένειας. Μάλιστα σε αυτό το σημείο υπήρξε και τοποθέτηση από τη δικηγόρο η οποία ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει η μητέρα του Θανάση.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας σημείωσε ότι μόλις ενημερώθηκε ο Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας για το υπόμνημα, δόθηκαν ξεκάθαρες οδηγίες όπως ενημερωθεί άμεσα ο θανατικός ανακριτής. «Καταθέτω ενώπιον του Δικαστηρίου το συγκεκριμένο υπόμνημα για να λάβει γνώση αυτής της πολύ σημαντικής μαρτυρίας το δικαστήριο σας και να κλητευθεί αυτός ο μαρτυράς για να καταθέσει ενώπιόν σας», είπε η κ. Ξενοφώντος.

Βολές σε Γενικό Εισαγγελέα

Η θανατική ανακρίτρια απευθυνόμενη στην κ. Ξενοφώντος, την κάλεσε να απαντήσει πότε διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα ο Ανδρέας Μαρνερίδης, με την πρώτη να απαντά ότι αυτό έγινε πολύ πρόσφατα και συγκεκριμένα πριν από λίγες ημέρες. «Κατάφερε ο δρ Μαρνερίδης μέσα σε λίγες ημέρες να μελετήσει όλο το ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό που παρουσιάζεται στο δικαστήριο και να ετοιμάσει την έκθεσή του την οποία μου αναφέρετε μόλις σήμερα», είπε η δικαστής, διερωτώμενη τι προέκυψε μετά από δύο χρόνια εξετάσεων και εκθέσεων εμπειρογνωμόνων, για να χρειαστεί να κληθεί ως μάρτυρας.

Η κ. Ξενοφώντος να ανέφερε ότι πρόκειται για σημαντικό υπόμνημα που καθήκοντος το παρουσιάζει ενώπιον του δικαστήριο. Απευθυνόμενη στην κ. Ξενοφώντος η δικαστής την κάλεσε να χαμηλώσει τους τόνους με την πρώτη να απαντά «αντιλαμβάνομαι την εχθρότητα του δικαστηρίου».

Η κ. Βαρωσιώτου πήρε τον λόγο και υπέδειξε ότι ο θανατικός ανακριτής «δεν είναι εδώ ούτε με εχθρικές διαθέσεις προς κανέναν μέρος της διαδικασίας». Τόνισε μάλιστα ότι η υπόθεση είναι του 2005. «Σας είπα ότι θα δώσω προτεραιότητα σε αυτή την υπόθεση, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο τέλος της διαδικασίας ανεξαρτήτως του πορίσματος που θα εκδοθεί. Κάθε μέρα που περνά και παραμένει αυτή η υπόθεση ανοικτή, είναι πλήγμα για τον θεσμό της ίδιας της Δικαιοσύνης. Αυτό έπρεπε να ήταν μέλημα πρωτίστως του Γενικού Εισαγγελέα ώστε να τροχοδρομηθεί όσο το δυνατό αυτή η υπόθεση».

Η δικαστή επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι ήταν ξεκάθαρη από την αρχή σε σχέση με τον προγραμματισμό των μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν και από τις δύο πλευρές, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτό τον τρόπο, δηλαδή κάθε φορά να προκύπτουν και επιπρόσθετοι μάρτυρες.

«Είναι πρωτοφανές αυτό το ζήτημα για τα κυπριακά δεδομένα και δεν πρόκειται να επιτρέψω έστω και την παραμικρή καθυστέρηση ανεξαρτήτως αποτελέσματος και πορίσματος. Έπρεπε ο Γενικός Εισαγγελέας πρώτα από όλους να ενδιαφέρεται για αυτή την υπόθεση, έτσι ώστε να τελειώνει και να ολοκληρωθεί», επεσήμανε με έντονο ύφος η κ. Βαρωσιώτου.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας υπογράμμισε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, ενδιαφέρεται για την υπόθεση και αυτό διαφαίνεται όπως τόνισε από τις εξετάσεις που έχουν γίνει, τους τεράστιους φακέλους και το ανακριτικό υλικό το οποίο έχει τεθεί ενώπιον της θανατικής ανάκρισης. «Έγιναν μέγιστες προσπάθειες για να δοθεί φως μετά από τόσο χρόνο. Το ζήτημα είναι να τελειώσουμε ορθά και να απονεμηθεί η Δικαιοσύνη, αυτός είναι ο σκοπός», τόνισε η κ. Ξενοφώντος.

Εξάμηνη αναβολή εάν γίνει αποδεκτό το αίτημα

Από την πλευρά της, η δικηγόρος της οικογένειας Νικολάου αντέδρασε στο αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας και στην κλήτευση του δρα Μαρνερίδη, διερωτώμενη μάλιστα γιατί δεν έγινε αναφορά στην εμπλοκή του κατά τη διαδικασία της περασμένης Δευτέρας. Η δικηγόρος Αθηνά Δήμα επεσήμανε στο Δικαστήριο ότι σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό το αίτημα να καταθέσει ο ιατροδικαστής, θα αιτηθούν εξάμηνη αναβολή της θανατικής ανάκρισης, για εξέταση του υπομνήματος του αλλά και για να κατατεθούν πορίσματα από άλλους τρεις εμπειρογνώμονες της οικογένειας.

Αναβολή κατάθεσης Σταυριανού λόγω γαστρεντερίτιδας

Να σημειωθεί ότι αρχικά αναβλήθηκε η διαδικασία κατάθεσης του πρώην ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να εμφανιστεί λόγω γαστρεντερίτιδας. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος η κ. Ξενοφώντος, είπε ότι ενημερώθηκε από τη σύζυγό του για το ζήτημα της ασθένειας του Κύπριου ιατροδικαστή, σημειώνοντας ακόμη ότι ο τελευταίος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε επέμβαση ανοικτής καρδίας και θα μπορεί να καταθέσει στις 11 Δεκεμβρίου, όταν θα έχει αναρρώσει πλήρως.

Οι δικηγόροι της οικογένειας, έφεραν εκ νέου ένσταση στην κατάθεση κ. Σταυριανού, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ακουστεί ως μάρτυρας αλήθειας, καθώς έχει ψευδορκήσει. «Του αποδίδονται επτά ποινικά αδικήματα στις εκθέσεις Μάτσα και Αλεξόπουλου. Ο κ. Σταυριανός πρέπει να αποκλειστεί, ότι είχε να πει τα είπε», υπέδειξε η δικηγόρος, Λητώ Καριόλου, κάνοντας αναφορά στην καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ΕΔΑΔ.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise