Thursday, September 19, 2024
Home » Υπουργείο Υγείας: Οι 10 μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Μιχάλης Δαμιανός

Υπουργείο Υγείας: Οι 10 μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Μιχάλης Δαμιανός

0 comments

Υπουργείο Υγείας: Οι 10 μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Μιχάλης Δαμιανός

Οι εκκρεμότητες στον τομέα της Υγείας είναι πολλές. Οι προκλήσεις για το νέο υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό είναι τεράστιες.

Μεγάλο στοίχημα, το κατά πόσον ο νέος υπουργός Υγείας θα καταφέρει να προωθήσει, χωρίς παρεμβάσεις, όλα εκείνα τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, επηρεάζουν τον τομέα της Υγείας και προκαλούν, μεταξύ άλλων, δυσλειτουργία στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Μεταξύ αυτών, η ψήφιση νόμου που θα διέπει τη λειτουργία των ασθενοφόρων, η ψήφιση νόμου που να επιτρέπει την λειτουργία κέντρων παροχής ανακουφιστικής φροντίδας, κέντρων παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης, ακτινοδιαγνωστικών κέντρων κλπ αλλά και ο εκσυγχρονισμός άλλων νομοθεσιών, όπως είναι για παράδειγμα ο νόμος για τη λειτουργία των νοσηλευτηρίων, ο νόμος για τη λειτουργία των κλινικών εργαστηρίων κ.α.

Στις μεγάλες προκλήσεις εντάσσονται η πλήρης εφαρμογή του νόμου για τα δικαιώματα των ασθενών με την ίδρυση του θεσμού του Συνήγορου του Ασθενή και ο νόμος για ίδρυση πανεπιστημιακών νοσοκομείων. Ο νέος υπουργός Υγείας καλείται να καταφέρει πρώτα να απεγκλωβίσει τις διαδικασίες από τα διάφορα συμφέροντα, οικονομικά, πολιτικά και όχι μόνο, που εδώ και χρόνια εμποδίζουν την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας.

Τεράστιο ερώτημα και παράλληλα τεράστια πρόκληση είναι και το εάν ο κ. Δαμιανός θα μπορέσει να γεφυρώσει τις διαφορές που εδώ και καιρό εντοπίζονται στον τρόπο αντιμετώπισης κάποιων ζητημάτων μεταξύ υπουργείου Υγείας και υπουργείου Οικονομικών. Σοβαρή εκκρεμότητα η οποία σκάλωσε από το περασμένο καλοκαίρι κάπου μεταξύ των δύο Υπουργείων, το νομοσχέδιο για την λειτουργία των ασθενοφόρων, το οποίο, ωστόσο, από το Φθινόπωρο βρίσκεται υπό μελέτη από το Προεδρικό.

Σε αναμονή βρίσκεται και η ετοιμασία συμπληρωματικού προϋπολογισμού ο οποίος στόχο θα έχει την συμπερίληψη κονδυλίου το οποίο θα αφορά την κάλυψη των εξόδων των συνοδών αλλά και των ίδιων των ασθενών που παραπέμπονται στο εξωτερικό για εξειδικευμένες εξετάσεις και επεμβάσεις. Η Βουλή απαίτησε από την Κυβέρνηση κονδύλι ύψους €4 εκατ., ωστόσο, η Κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί μετά την διενέργεια μελέτης το αποτέλεσμα της οποίας θα λάβει υπόψη για την ετοιμασία του συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η ίδια η Κυβέρνηση αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης, Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας και διόρθωση των στρεβλώσεων που εντοπίζονται στον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ αλλά και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ο οποίος αν και υποτίθεται λειτουργεί ως αυτόνομος οργανισμός κουβαλά μαζί του τα βαρίδια της δημόσιας υπηρεσίας, είναι μερικά ακόμα σοβαρά ζητήματα με τα οποία ο νέος υπουργός Υγείας πρέπει να ασχοληθεί αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Αρκετά από τα νομοσχέδια που βρίσκονται σε εκκρεμότητα έχουν βεβαίως τροχοδρομηθεί. Κάποια βρίσκονται στο στάδιο της ετοιμασίας τους, κάποια στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, ορισμένα βρίσκονται στα συρτάρια της Βουλής και κάποια στο Προεδρικό. Σημαντικό να αναφερθεί ότι η διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων στον τομέα της Υγείας, όπως κρίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους, έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά χρόνια.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More