Τρέμουν για τα εκατομμύρια του ΓεΣΥ – Προειδοποιούν για τα αποθέματα
Επίθεση εναντίον όλων εξαπέλυσε χθες η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου. Κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι απλά ακολουθεί την πρακτική στραγγαλισμού του τομέα της Υγείαςπου ακολουθούσαν οι προκάτοχοι της, προωθεί μεσοβέζικες λύσεις και για οικονομικούς λόγους ξηλώνει σημαντικούς σχεδιασμούς που βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια και αποτελούν μέρος της μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας.
Έστρεψε τα πυρά της και προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, τελούν υπό πλήρη άγνοια για σοβαρά ζητήματα που αφορούν την υγεία των πολιτών και απλά λαϊκίζουν για ψηφοθηρικούς λόγους. Ευθέως η επίθεση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Να αποδείξει ότι τα όσα είχε περιλάβει στο προεκλογικό του πρόγραμμα δεν ήταν γράμμα κενό με στόχο την εκλογή του», είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ κάνοντας αναφορά σε νομοσχέδια τα οποία εδώ και μήνες είναι εγκλωβισμένα στο Προεδρικό.
«Δεν διαθέτουμε τρακτέρ για να βγούμε στους δρόμους, και να πάρουμε τα επιδόματα που διεκδικούμε. Δεν έχουμε ούτε την οικονομική ισχύ για να ενισχύσουμε κόμματα και υποψήφιους στις προεκλογικές τους εκστρατείες για να μας κάνουν τα χατίρια.Δεν είμαστε μεγάλες επιχειρήσεις ή ξενοδόχοι ή τράπεζες για να μας έχουν στα ώπα ώπα. Είμαστε οι απλοί πολίτες», είπε ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.
«Ακούσαμε την περασμένη εβδομάδα τον υπουργό Οικονομικών να αναμιγνύει σε δηλώσεις του τα οικονομικά του ΟΑΥ και του ΓεΣΥ με τα οικονομικά του ΟΚΥπΥ και των δημόσιων νοσοκομείων. Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από τα όσα ο Μάκης Κεραυνός κατά καιρούς αναφέρει και αφορούν το ΓεΣΥ».
Η πρόθεση της Κυβέρνησης, «δεν είναι να ενισχύσει το ΓεΣΥ. Αν ήθελαν να ενισχυθεί το ΓεΣΥ, δεν θα έκοβαν από τον προϋπολογισμό του τις 56 θέσεις που περιέλαβε ο ΟΑΥ. Θυμίζουμε ότι πριν από ένα μήνα, η ίδια Κυβέρνηση ζήτησε από τη Βουλή την έγκριση πέραν των 700 νέων θέσεων για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η Υγεία είναι ο φτωχός συγγενής».
Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών γενικά, στον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ ανέφερε ότι «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το υπουργείο Οικονομικών, ζητά αναθεώρηση. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ζητά μείωση του κονδυλίου που αφορά την κρατική εισφορά στο ταμείο του ΓεΣΥ. Την στιγμή όμως που το υπουργείο Οικονομικών ασκεί αυτή την πολιτική, το Ταμείο του ΓεΣΥ φορτώνει αποθέματα. Οι μελέτες δείχνουν ότι μέχρι το 2031 θα έχουμε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια απόθεμα». Από πλευράς του ο εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ Μίλτος Μιλτιάδους ανέφερε ότι «Η έγνοια μας είναι ότι η μη αξιοποίηση των χρημάτων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού και η δημιουργία ενός τεράστιου αποθεματικού στο Ταμείο του ΓεΣΥ, που φαίνεται ότι εκεί οδηγούμαστε, θα ανοίξει την όρεξη σε κάποιους να δημιουργήσουν ένα ακόμα Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «φαίνεται πως υπάρχουν κύκλοι στο υπουργείο Οικονομικών που βλέπουν τον τομέα της Υγείας με ένα καθαρά λογιστικό τρόπο».
Στη δημοσιογραφική διάσκεψη έγινε λεπτομερής αναφορά στα διάφορα ζητήματα που αφορούν τον τομέα της Υγείας και βρίσκονται σε εκκρεμότητα, «για καθαρά οικονομικούς λόγους».
Η μεταρρύθμιση, «δεν προέβλεπε μόνο την εφαρμογή του ΓεΣΥ και τη δημιουργία του ΟΚΥπΥ. Η μεταρρύθμιση προέβλεπε μια σειρά από άλλες ενέργειες και νομοθεσίες».
«Το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ασθενοφόρων, είναι εγκλωβισμένο εδώ και μήνες στο Προεδρικό. Είχαμε δεχθεί παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση προκειμένου να αποδεχθούμε ρυθμίσεις που θα ξήλωναν τους σχεδιασμούς για λειτουργία ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων. Η δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής στοιχίζει, η μεταφορά της υπηρεσίας στο υπουργείο Υγείας βαραίνει τα δημόσια οικονομικά, η παραμονή της στον ΟΚΥπΥ συμφέρει μόνο τον ΟΚΥπΥ. Το Κράτος αρνείται να επενδύσει στις υπηρεσίες ασθενοφόρων οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την ζωή των πολιτών του».
Μια από τις βασικές πρόνοιες του νόμου για τα δικαιώματα των ασθενών, «αφορά την ίδρυση του θεσμού του «Συνήγορου του Ασθενή». Μαθαίνουμε ότι και πάλι υπάρχει πρόθεση για μεσοβέζικες λύσεις. Μας έχουν ενημερώσει, ανεπίσημα, ότι μελετάται το ενδεχόμενο Συνήγορος του Ασθενή και Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ να γίνουν ένα. Δηλαδή για να εξοικονομήσουμε χρήματα θα συγχωνεύσουμε ένα καθαρά ελεγκτικό θεσμό με ένα θεσμό που έχει να κάνει με τα δικαιώματα των ασθενών».
«Εκμεταλλεύονται τον τομέα της Υγείας και λαϊκίζουν»
Τα πυρά των οργανωμένων ασθενών στράφηκαν και προς τα κόμματα. «Να αναφερθούμε στα θέματα που αφορούν τον ΟΚΥπΥ. Κυβέρνηση και κόμματα συνεχώς μιλούν για την βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ αλλά συνεχώς ζητούν προσθήκες υπηρεσιών, προσωπικού και επεκτάσεις κτηρίων από τον οργανισμό. Κάποιοι μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους αποφασίζουν από μόνοι τους και δίνουν εντολές στον ΟΚΥπΥ ο οποίος καλείται στη συνέχεια να καλύψει το κόστος των πολιτικών/προεκλογικών εξαγγελιών και αποφάσεων. Οι βουλευτές θέλουν γιατρούς και δομές για τα νοσοκομεία των επαρχιών τους, οι Κυβερνήσεις μπαίνουν σε ανταγωνισμό με την αντιπολίτευση και λαμβάνουν καθαρά ψηφοθηρικές αποφάσεις», είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ.
Στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου αναφέρθηκε ο γραμματέας της ΟΣΑΚ Μάριος Χαραλαμπίδης. Όπως είπε, χρειάστηκε να γίνουν παρεμβάσεις για να ενταχθεί το σχετικό κονδύλι τελικά από την Κυβέρνηση στον προϋπολογισμό». Αναφέρθηκε και στο θέμα που αφορά την κάλυψη των εξόδων των ασθενών που παραπέμπονται στο εξωτερικό και των συνοδών τους. «Η Κυβέρνηση, είχε αποφασίσει ότι στον προϋπολογισμό θα περιλάμβανε κονδύλι €350.000. Ένα ποσό που δεν είναι αρκετό για να καλύψει ούτε ένα μικρό μέρος από τις πραγματικές ανάγκες. Η Βουλή ζήτησε κονδύλι €4 εκατ. Η Κυβέρνηση παρέπεμψε σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό».
Αναφορά, έγινε και στη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης: «Από το 2020 παλεύουμε να προωθηθεί η λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης. Κατά διαστήματα μαθαίναμε ότι για σκοπούς εξοικονόμησης γίνονται σκέψεις ώστε και αυτός ο θεσμός να ενταχθεί στο υπουργείο Υγείας και να μην είναι ανεξάρτητος. Κάποιος πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της Κυβέρνησης».
Στην κατάληξη της χθεσινής διάσκεψης τύπου, η ηγεσία της ΟΣΑΚ έθεσε τα όρια και τους όρους της σε Κυβέρνηση και κόμματα και απαίτησε: «Από τα κόμματα να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τον τομέα της υγείας ως μια πηγή θεμάτων για αντιπολίτευση και λαϊκισμό. Κόμματα και βουλευτές επιβάλλεται να μελετήσουν τον τομέα της Υγείας. Από τα όσα βιώνουμε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής διαπιστώνουμε πλήρη άγνοια για ουσιώδη ζητήματα». Από την Κυβέρνηση η ΟΣΑΚ απαιτεί: «Να σταματήσει να θεωρεί ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ το κράτος ξόφλησε. Οι δαπάνες υγείας στην Κύπρο, όσο κι αν κάποιοι εντέχνως προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν είναι σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου της ΕΕ» και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «να αποδείξει ότι τα όσα είχε περιλάβει στο προεκλογικό του πρόγραμμα δεν ήταν γράμμα κενό με στόχο την εκλογή του».
Νομοσχέδιο μεπολιτικές σκοπιμότητες
Λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από το νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης, έκανε ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΣΑΚ Δημήτρης Λαμπριανίδης. «Διαπιστώνουμε καθυστέρηση στην επιτροπή Υγείας της Βουλής να συζητηθεί και να προχωρήσει το θέμα, ώστε να ενταχθούν στο ΓεΣΥ όλα τα κέντρα αποκατάστασης που λειτουργούν στη χώρα μας και προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Βλέπουμε ότι αυτή η καθυστέρηση σκοπό έχει να εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα, αντί τα συμφέροντα των ασθενών της Κύπρου». Ευθύνη, είπε έχουν όλοι. «Υπεύθυνοι για την καθυστέρηση είναι όλοι οι βουλευτές στην επιτροπή Υγείας και όχι μόνο ο πρόεδρος της επιτροπής».
Πηγή: Philenews