Το πολύτιμο αγαθό που θωρακίζει την υγεία και βοηθά στη ρύθμιση του βάρους
Το νερό είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση του οργανισμού, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού και στην υποστήριξη της διαχείρισης του βάρους.
Παράλληλα, βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και επιτρέπει τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον διευκολύνει την πέψη, διασπώντας τα τρόφιμα και προωθώντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον πεπτικό σωλήνα. Το νερό είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των νεφρών και την αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού μέσω των ούρων. Βοηθά στη λίπανση των αρθρώσεων, μειώνοντας την τριβή και αποτρέποντας τον πόνο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων. Ακόμη η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης, της εγρήγορσης και της μνήμης. Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη σωματική απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης και των καθημερινών δραστηριοτήτων. Ακόμη μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την εμφάνιση του δέρματος, προάγοντας την ελαστικότητά του. Το νερό είναι βασικό συστατικό των κυττάρων και υποστηρίζει βασικές βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα.
Οι επιπτώσεις της αφυδάτωσης
Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως πονοκεφάλους, κόπωση, μειωμένη σωματική και γνωστική απόδοση και προβλήματα στα νεφρά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό καθημερινά για να υποστηρίξετε τη συνολική υγεία και ευεξία.
Η αξία της ποιότητας του νερού
Ένας βασικός παράγοντας που συχνά μας διαφεύγει, είναι η ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε. Για να διασφαλίσετε ότι πίνετε καθαρό και αγνό νερό, καλό είναι να έχετε εξετάσει τα ακόλουθα σημεία:
Μικροβιακοί ρυπαντές: Ο έλεγχος για μικροβιακούς ρύπους είναι ζωτικής σημασίας για να προσδιοριστεί εάν το νερό είναι απαλλαγμένο από επιβλαβή βακτήρια, ιούς και παράσιτα. Αυτό περιλαμβάνει δοκιμές για ολικά κολοβακτηρίδια, E. coli και άλλα ειδικά παθογόνα.
Χημικοί ρυπαντές: Η δοκιμή για διάφορους χημικούς ρύπους είναι σημαντική για την αξιολόγηση της συνολικής ποιότητας του νερού. Οι συνήθεις παράμετροι προς έλεγχο περιλαμβάνουν τα επίπεδα χλωρίου, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) και τα υποπροϊόντα απολύμανσης (DBPs).
Νιτρικά και νιτρώδη: Ο έλεγχος για νιτρικά και νιτρώδη άλατα είναι ιδιαίτερα σημαντικός εάν έχετε ιδιωτικό νερό από πηγάδια ή βρίσκεστε σε περιοχή με γεωργικές δραστηριότητες ή υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων. Τα υπερβολικά νιτρικά άλατα μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία, ιδιαίτερα για βρέφη και έγκυες γυναίκες.
Ισορροπία pH: Το επίπεδο pH του νερού δείχνει την οξύτητα ή την αλκαλικότητά του. Το ιδανικό εύρος pH για το πόσιμο νερό θεωρείται γενικά μεταξύ 6,5 και 8,5. Τα ακραία επίπεδα pH μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση και να υποδεικνύουν πιθανά προβλήματα με την ποιότητα του νερού.
Ολικά διαλυμένα στερεά (TDS): Αναφέρεται στη συγκέντρωση διαφόρων διαλυμένων ουσιών στο νερό. Τα υψηλά επίπεδα TDS μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση και να υποδηλώνουν την παρουσία υπερβολικών μετάλλων ή άλλων ρύπων.
Γεύση, οσμή και εμφάνιση: Αν και είναι υποκειμενικός παράγοντας, ο έλεγχος για τυχόν ασυνήθιστη γεύση, οσμή ή ορατές ακαθαρσίες μπορεί να είναι ένας αρχικός δείκτης προβλημάτων της ποιότητας του νερού.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις και τα πρότυπα δοκιμών ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία σας. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τις τοπικές υγειονομικές αρχές, εργαστήρια δοκιμών νερού ή περιβαλλοντικούς φορείς για να λάβετε συγκεκριμένες συστάσεις για δοκιμές και ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Οι τακτικές δοκιμές, ειδικά εάν βασίζεστε σε ιδιωτικές πηγές νερού, μπορούν να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι το νερό σας πληροί τα πρότυπα ποιότητας και να ελαχιστοποιήσει τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.
Πώς θα διασφαλίσετε ότι πίνετε αγνό νερό
Αρχικά, εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα του νερού της βρύσης σας, μπορείτε να το εξετάσετε. Υπάρχουν διαθέσιμα κιτ δοκιμών νερού για οικιακή χρήση που μπορούν να ανιχνεύσουν κοινούς ρύπους όπως βακτήρια, μόλυβδο, φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα. Εναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε με ένα πιστοποιημένο εργαστήριο για να πραγματοποιήσετε μια ολοκληρωμένη ανάλυση του νερού.
O ΠΟΥ παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του πόσιμου νερού σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτές οι οδηγίες περιλαμβάνουν συνιστώμενα όρια για διάφορους χημικούς ρύπους, όπως νιτρικά, φθόριο και φυτοφάρμακα.
Σε κάθε περίπτωση, να μένετε ενημερωμένοι για τις τοπικές συνθήκες του νερού, όπως τυχόν συμβουλές ή ειδοποιήσεις που εκδίδονται από τις αρχές σχετικά με ζητήματα ποιότητας του νερού. Είναι σημαντικό να παραμένετε σε εγρήγορση, να ενημερωθείτε για τους πιθανούς κινδύνους και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να διατηρήσετε την ποιότητα του νερού που καταναλώνετε.
Πηγή: Philenews