Τον απέλυσε το πραξικόπημα, τον παραγνώρισε η Δημοκρατία – Μια ιστορία που αγγίζει τα όρια της ντροπής
Είχε εφτά ανήλικα παιδιά και επειδή, ως ειδικός αστυφύλακας, διέπραξε το λάθος να μην ταυτιστεί με τους πραξικοπηματίες, ο τότε αστυνομικός διευθυντής Αμμοχώστου, τον έπαυσε και η οικογένεια του έμεινε χωρίς φράγκο, αφού όλοι οι Αρχηγοί Αστυνομίας μέχρι το 2019 υιοθέτησαν την απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος.
Μετά την παύση του συνελήφθη από τους Τούρκους και αγνοείται μέχρι σήμερα, αλλά η οικογένειά του δεν λάμβανε το μισθό του, όπως συνέβαινε με άλλους δημοσίους υπαλλήλους.
Χρειάστηκε να περάσουν 45 χρόνια για να ανατρέψει ο τότε Αρχηγός Αστυνομίας κ. Κύπρος Μιχαηλίδης την αδικία για την οικογένεια του ειδικού αστυφύλακα και να καθαρίσει, κάπως, το στίγμα της πολιτείας η οποία επί δεκαετίες είχε υιοθετήσει την απόφαση παύσης του.
Ο λόγος για τον ειδικό αστυφύλακα του 1974 Θεόδουλο Σολωμού, του οποίου τα παιδιά εμφανίστηκαν χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ζητώντας δικαιοσύνη.
Οι παρόντες βουλευτές τόνισαν την ανάγκη όχι μόνο αποκατάστασης του Σολωμού στη θέση του και, μάλιστα, με προαγωγή, αλλά και όσων δημοσίων υπαλλήλων αδικήθηκαν από οικονομικής απόψεως αλλά και στην ανέλιξη τους. Όπως ελέχθη από τα παιδιά του Θεόδουλου Σολωμού, ο πατέρας τους ήταν ο μοναδικός που υπηρετούσε στην Αστυνομία στον οποίο δεν καταβλήθηκαν στην οικογένεια του οι μισθοί του. Σημειώνεται, πως παρόλον ότι αναγνωρίστηκε ως αντιστασιακός και ότι κακώς απολύθηκε από τη δουλειά του, η οικογένεια του δεν έλαβε, μέχρι και σήμερα το μισθό του.
Στην επιστολή τουπρώην Αρχηγού Αστυνομίας κ. Κύπρου Μιχαηλίδη (10 Ιουνίου 2019) προς στον κ. Γρηγόρη Σολωμού, γιο του ειδικού αστυφύλακα Θεόδουλου Σολωμού, καταγράφονται και τα ακόλουθα:
«Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ ότι η Αστυνομία προέβη σε περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να διασαφηνισθεί το ζήτημα της παράνομης ή όχι απόλυσης του αγνοούμενου πατέρα σας Ε.Α. 5406 Θεόδουλου Σολωμού, από τον τότε Αστυνομικό Διευθυντή Αμμοχώστου, με ισχύ από 6.8.1974.
Η έρευνα δεν κατέδειξε τους πραγματικούς λόγους απόλυσης του Θεόδουλου Σολωμού και συνεπώς λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου κατά την περίοδο του πραξικοπήματος, διαπιστώθηκε ότι η απόλυση του ήταν ανυπόστατη και συνεπώς ανύπαρκτη.
Ως εκ τούτου, συνεχίζει ο κ. Μιχαηλλίδης, η επιστολή του πρώην Αρχηγού Αστυνομίας κ. Σάββα Αντωνίου, ημερομηνίας 3.2.1975 προς τη σύζυγο του κ. Σολωμού, «στην οποία υποστηρίχθηκε το νόμιμο της απόλυσης» του κ. Σολωμού, για σκοπούς τάξης ανακαλείται.
Περαιτέρω πληροφορείστε ότι ο κ. Θεόδουλος Σολωμού, περιλαμβάνεται και επίσημα στο μητρώο των αγνοούμενων μελών της Αστυνομίας, κατά την Τούρκικη εισβολή».
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια εξέτασης προσφυγής της οικογένειας του ειδικού αστυφύλακα ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου (22 Οκτωβρίου 2019) η κ. Λ. Ουστά μιλώντας εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε, ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας με επιστολή του έχει αναγνωρίσει το ανυπόστατο και συνεπώς το ανύπαρκτο της απόλυσης του Θεόδουλου Σολωμού ένεκα της κατάστασης που επικρατούσε τότε στην Αστυνομική διεύθυνση το 1974, λόγω της πραξικοπηματικής κυβέρνησης.
Και η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, συνέχισε: Επιπλέον θα ήθελα στο παρόν στάδιο να δηλώσω και την απολογία των καθ’ ων η αίτηση (της Νομικής Υπηρεσίας) για την όλη ταλαιπωρία που έχει προκληθεί στους αιτητές (τα παιδιά του Σολωμού) με την καταχώρηση αυτής της προσφυγής και τον αγώνα που είχαν διεξάγει μέχρι τότε για αναγνώριση της παράνομης απόλυσης του πατέρα τους».
Η χθεσινή συνεδρία διεξήχθη σε φορτισμένο κλίμα με τον γιο του Θεόδουλου Σολωμού να εκτοξεύει ευθείες βολές κατά της ηγεσίας της Αστυνομίας, κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του Αρχηγού Αστυνομίας που ήταν παρών.
Σημειώνεται ότι προηγήθηκε επιστολή του πρώην Αρχηγού Αστυνομίας (8 Μαίου 2015) προς τους δικηγόρους της οικογένειας, με την οποία ουσιαστικά υιοθετήθηκε η παύση του Σολωμού από τον Αστυνομικό Διευθυντή Αμμοχώστου τον Αύγουστο του 1974.
Στην επιστολή του Αρχηγού αναφέρονταν και τα εξής για τον Σολωμού:
Προσλήφθηκε στην Αστυνομία στις 12.4.1973. Στις 6.8.1974 ενώ υπηρετούσε στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου τερματίστηκαν οι υπηρεσίες του από τον Αστυνομικό Διευθυντή Αμμοχώστου. Στον προσωπικό του φάκελο δεν υπάρχει οποιαδήποτε επιστολή που να καταδεικνύει τους λόγους απόλυσης του.
Σημειώνεται επίσης, ότι στις 3.2.1975 ο τότε αρχηγός Αστυνομίας με επιστολή του προς τη σύζυγο του αγνοούμενου πρώην ειδικού αστυφύλακα ανέφερε, ότι οι υπηρεσίες του συζύγου της τερματίστηκαν κανονικά «υπό του αστυνομικού διευθυντού Αμμοχώστου στις 6.8.1974.
Την πλήρη αποκατάσταση του Θεόδουλου Σολωμού σε όλα τα επίπεδα, στήριξε η Επίτροπος Προεδρίας επί Ανθρωπιστικών Θεμάτων κ. Άννα Αριστοτέλους και οι βουλευτές Νίκος Κέττηρος, Χρίστος Χριστόφιας, Ρήτα Σούπερμαν, Ζαχαρίας Κουλίας, Χρίστος Σενέκης και Μιχάλης Γιακουμή.
Πηγή: Philenews