Home » Τις ανοικτές πληγές της Υγείας βλέπει ο νέος Υπουργός

Τις ανοικτές πληγές της Υγείας βλέπει ο νέος Υπουργός

0 comment

Τις ανοικτές πληγές της Υγείας βλέπει ο νέος Υπουργός

Με τις πληγές του τομέα της Υγείας θα βρεθεί αντιμέτωπος σήμερα και αύριο ο νέος υπουργός Μιχάλης Δαμιανός. ΟΟΑΥ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», θα παρουσιάσει στον υπουργό Υγείας τα προβλήματα και τις σοβαρές δυσλειτουργίες που άρχισε να δημιουργεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας η ανυπαρξία διαφόρων νομοθεσιών, ενώ στον ΟΚΥπΥ, διεύθυνση και διοίκηση, ετοιμάζονται όπως πληροφορούμαστε, να ρίξουν τον Μιχάλη Δαμιανό από την αρχή στα βαθιά, θέτοντας ενώπιον του το αίτημα για επέκταση της κρατικής χορηγίας και άλλα οικονομικής φύσης ζητήματα.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ενώ η συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ θα πραγματοποιηθεί αύριο, πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού.

Το ενδιαφέρον βεβαίως, στρέφεται περισσότερο προς την πλευρά του ΟΚΥπΥ, αφού τα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τον οργανισμό πρέπει σίγουρα να μελετηθούν πολύ σοβαρά από την Κυβέρνηση τους επόμενους μήνες ενώ, όπως πληροφορούμαστε, προς συζήτηση θα τεθεί και η σχέση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας με τον ΟΑΥ.

Πρώτο αίτημα του ΟΚΥπΥ η επέκταση της κρατικής χορηγίας για άλλα δύο χρόνια. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεθεί στην Κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες, ενώ σχετικές δηλώσεις έχουν γίνει κατά καιρούς τόσο από τον υπουργό Οικονομικών όσο και από την τέως υπουργό Υγείας Πόπη Κανάρη. Εκείνο που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα είναι κατά πόσον η επέκταση του χρόνου καταβολής κρατικής χορηγίας στον ΟΚΥπΥ θα αφορά ένα ή δύο έτη. Και οι δύο υπουργοί, εξάλλου, είχαν αρκετές φορές τονίσει ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την τοποθέτηση του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων αλλά και της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΚΥπΥ ζητά επέκταση της κρατικής χορηγίας επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τα δύο χρόνια της πανδημίας, κατά τα οποία τα κρατικά νοσηλευτήρια υπολειτουργούσαν και δεν κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους σε ό,τι αφορά τα έσοδά τους από το ΓεΣΥ. Αναφέρεται, επίσης, ότι η νομοθεσία προβλέπει τερματισμό της κρατικής χορηγίας τον Ιούνιο του 2024. Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση επιβάλλεται να λάβει της τελικές της αποφάσεις το συντομότερο δυνατό.

Δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό, θέμα για τον ΟΚΥπΥ, το συμβόλαιο συνεργασίας του με τον ΟΑΥ και αναμένεται ότι στον υπουργό Υγείας θα τεθεί το αίτημα για αύξηση της τιμής μονάδας στην οποία τα δημόσια νοσηλευτήρια αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν μέσω του ΓεΣΥ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΚΥπΥ έχει πολλές φορές δηλώσει ότι με τον νέο τρόπο αποζημίωσης των νοσοκομείων του συστήματος, τα κρατικά νοσοκομεία θα εισπράξουν €40 εκατομμύρια λιγότερα από όσα θα λάμβαναν με το προηγούμενο σύστημα που ακολουθούσε ο ΟΑΥ.

Στην περίπτωση αυτή, η πρόκληση για τον υπουργό Υγείας είναι ακόμα πιο μεγάλη αφού από την εξέλιξη του συγκεκριμένου ζητήματος θα εξαρτηθεί και η ηρεμία στον τομέα της Υγείας και μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ημικρατικών οργανισμών ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες την λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγεία γενικότερα. Όπως πληροφορούμαστε, το παρασκήνιο γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα εδώ και μερικές ημέρες είναι αρκετά έντονο και πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι σχετικά θα ενημερωθεί ο υπουργός Υγείας κατά τη συνάντηση του με τον οργανισμό τον οποίο θα συναντήσει σήμερα.

Οικονομικής φύσης και το τρίτο αίτημα που αναμένεται να υποβάλει στον υπουργό Υγείας ο ΟΚΥπΥ. Συγκεκριμένα, θα ζητηθεί τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να αυξηθούν τα τέλη που επιβάλλει ο οργανισμός στους μη δικαιούχους του ΓεΣΥ για τις υπηρεσίες που τους προσφέρει από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Τα τέλη που σήμερα ισχύουν εφαρμόζονται από το 2013 χωρίς καμία αλλαγή και κρίνεται ότι χρειάζονται επειγόντως αναπροσαρμογή.

Τέλος, διεύθυνση και διοίκηση του ΟΚΥπΥ αναμένεται ότι θα συζητήσουν με τον υπουργό Υγείας το θέμα της μετεξέλιξης των δημόσιων νοσοκομείων σε πανεπιστημιακά. Το θέμα αυτό βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και οκτώ χρόνια, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα εξαιτίας ενστάσεων που καταγράφονται κυρίως από πλευράς των γιατρών του δημοσίου. Από πλευράς της Κυβέρνησης έχει εκφραστεί η ετοιμότητα να προωθηθεί το ζήτημα. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη τροποποιηθεί για άλλη μια φορά, ωστόσο, το τελικό του κείμενο δεν φαίνεται να ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Νομοθετικές εκκρεμότητες και αποστολή ασθενών στο εξωτερικό

Προτεραιότητα για τον ΟΑΥ, να πειστεί ο νέος υπουργός Υγείας για την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών και ψήφιση όλων των νομοσχεδίων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα να παρουσιάζει πλέον σοβαρές δυσλειτουργίες στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Μεταξύ των νομοσχεδίων αυτών, τα νομοσχέδια που αφορούν:

> Τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης. Στο ΓεΣΥ λειτουργούν μόνο τρία νοσοκομειακά κέντρα και όχι όλα τα κέντρα που λειτουργούν στην Κύπρο, αφού λόγω ανυπαρξίας νόμου δεν είναι δυνατό να αδειοδοτηθούν και να ενταχθούν στο σύστημα.

> Τη λειτουργία των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων. Παρατηρείται ραγδαία ανάπτυξη στον τομέα αυτό χωρίς να υπάρχουν κριτήρια ή τρόποι ελέγχου υποδομής και εξοπλισμών.

> Τη λειτουργία των ασθενοφόρων. Εν καιρώ ΓεΣΥ, τα ασθενοφόρα υπάγονται στον ΟΚΥπΥ (το ζήτημα αυτό αποτελεί σημείο τριβής τόσο μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών όσο και μεταξύ ΟΚΥπΥ και εμπλεκομένων κοινωνικών εταίρων), χωρίς να υπάρχουν θεσμοθετημένα κριτήρια και προδιαγραφές.

> Τη λειτουργία των κέντρων ανακουφιστικής φροντίδας. Λόγω ανυπαρξίας νομοθεσίας δεν είναι δυνατό να αδειοδοτηθούν νέα κέντρα και οι συγκεκριμένες υπηρεσίες παρέχονται μέσω του ΓεΣΥ επί το πλείστο σε καρκινοπαθείς και σε καμία άλλη ομάδα ασθενών.

> Τη λειτουργία των νοσοκομείων. Σήμερα ισχύει νομοθεσία που αφορά τη λειτουργία μόνο των ιδιωτικών νοσοκομείων. Η υφιστάμενη νομοθεσία επίσης χαρακτηρίζεται απηρχαιωμένη ενώ οι πρόνοιες της δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών και δεν περιλαμβάνει πρόνοιες που να εξασφαλίζουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες. Πέραν αυτών, εν καιρώ ΓεΣΥ, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία δεν λειτουργούν υπό τον ίδιο νόμο.

Αναφέρεται ότι τα περισσότερα από αυτά τα νομοσχέδια βρίσκονται στο στάδιο της ετοιμασίας ή σε δημόσια διαβούλευση. Το νομοσχέδιο που αφορά τις υπηρεσίες αποκατάστασης βρίσκεται από τον περασμένο Ιούνιο στην Βουλή αλλά ακόμα δεν έχει αρχίσει η συζήτηση του ενώ το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ασθενοφόρων εκκρεμεί από το καλοκαίρι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο ΟΑΥ θα θέσει επίσης στον υπουργό Υγείας και το θέμα που αφορά την ένταξη της διαδικασίας αποστολής ασθενών στο εξωτερικό στο ΓεΣΥ. Όπως πληροφορούμαστε, μετά και τις δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και τις σχετικές εντολές που έδωσε στον ΟΑΥ η τέως υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, ο οργανισμός έχει προωθήσει τις απαραίτητες διαδικασίες και πλέον χρειάζεται τη συνδρομή του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να προχωρήσει στον καταρτισμό του σχεδιασμού του. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός θα ενημερωθεί για όλα τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν το ΓεΣΥ και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise