Thursday, August 1, 2024
Home » Τιμήθηκαν δυο σπουδαίοι μουσικοί της Πάφου

Τιμήθηκαν δυο σπουδαίοι μουσικοί της Πάφου

0 comment

Δύο πολίτες της Πάφου οι οποίοι σφράγισαν με την προσφορά τους τα μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης στα τελευταία 40 χρόνια, το μουσικοσυνθέτη – μαέστρο Σωτήρη Καραγιώργη και τη μουσικό – μαέστρο Κλεοπάτρα Φοινιέως – Κοτσώνη, τίμησε ο Δήμος Πάφου.

Η απονομή τιμής πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Πάφου στο Μαρκίδειο Θέατρο.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε ότι «η δημόσια δράση του Σωτήρη Καραγιώργη και της Κλεοπάτρας Φοινιέως – Κοτσώνη τέμνονται στην προσφορά τους στην ανάπτυξη και διάδοση της μουσικής παιδείας στην πόλη μας στα τελευταία 40 τουλάχιστον χρόνια. Και οι δύο, μέσα από διαφορετικές πορείες αλλά με κοινά σημαντικά γνωρίσματα, υπερέβησαν το τυπικό καθήκον του εκπαιδευτικού και αφιέρωσαν πολύ χρόνο και κόπο για να στήσουν μουσικά σχήματα, να μυήσουν παιδιά, εφήβους, νεάνιδες και ενήλικες στη μαγεία της μουσικής και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην Πάφο, στην Κύπρο και το εξωτερικό».

«Στο πρόσωπο του Σωτήρη Καραγιώργη, ο Δήμος Πάφου τιμά τον εμπνευσμένο, χαρισματικό και αεικίνητο μαέστρο, συνθέτη, μουσικό και ερμηνευτή με το πολυδιάστατο και πλούσιο έργο που, καθόλου τυχαία, έτυχε αναγνώρισης εκτός των ορίων της Κύπρου και συγκεκριμένα στον ελλαδικό χώρο. Τιμά το δημιουργό ο οποίος δεν περιόρισε τη δράση του σε ένα κλειστό χώρο, στο σπίτι του ή στις σχολικές αίθουσες διδασκαλίας αλλά βγήκε έξω στην κοινωνία της πόλης και της χώρας του και κινούμενος με την ίδια άνεση σε διαφορετικούς χώρους (θέατρα, σχολικές γιορτές, πανδημοτικές εκδηλώσεις, χορωδιακές διοργανώσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, δισκογραφία, μπουάτ, συναυλίες σε ανοικτούς χώρους κ.λπ.), εμβολίασε την κοινωνία με την αγάπη του στη μουσική. Σταθμός της πολύχρονης διαδρομής και προσφοράς του η ίδρυση του Μουσικού Ομίλου Πάφου το 1986, ο οποίος αποτελεί παράδειγμα προσφοράς από σωματείο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας των τελευταίων 75 χρόνων», σημείωσε.

Ανέφερε, τέλος ότι «Συμπυκνώνοντας την προσφορά του Σωτήρη Καραγιώργη στην Πάφο, μπορώ να πω ότι με το συνολικό του έργο άφησε ήδη αδρό στίγμα στην πολιτιστική ζωή της Πάφου και γι’ αυτό αξίζει την εκτίμηση, την αγάπη και την αναγνώριση της κοινωνίας της πόλης και της Τοπικής Αρχής.

Στο πρόσωπο της Κλεοπάτρας Κοτσώνη, ο Δήμος τιμά την αφοσιωμένη καθηγήτρια της Μουσικής που ήξερε και μπορούσε να εμπνέει και να καθοδηγεί τους μαθητές και τις μαθήτριές της στην όμορφη περιπλάνηση στο χώρο του πενταγράμμου. Ορόσημο της προσφοράς της είναι η συμβολή της στην καλλιέργεια της χορωδιακής μουσικής ανάμεσα στα παιδιά και χειροπιαστή έκφραση αυτής της προσφοράς είναι η συνεργασία της, αφιλοκερδώς, με τον Δήμο Πάφου για τη σύσταση και λειτουργία Παιδικής Χορωδίας και Μικτής Χορωδίας ενηλίκων».

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Χορωδία και την Ορχήστρα του Μουσικού Ομίλου Πάφου υπό τη διεύθυνση του Σωτήρη Καραγιώργη, την Παιδική Χορωδία του Δήμου Πάφου υπό τη διεύθυνση της Γεωργίας Αλεξίου, την Χορωδίας του Κέντρου Μουσικής Αγωγής Πάφου – Βίκης Χριστοδούλου υπό τη διεύθυνση της Χριστούλας Κυριάκου και τη φιλική συμμετοχή του Κούλη Θεοδώρου.

Τους τιμώμενους παρουσίασε ο μουσικοσυνθέτης Ανδρέας Αρτέμης, ενώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η εκπαιδευτικός κ. Μαίρη Χατζησοφοκλέους.

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More