Home » Τα σημαντικότερα γεγονότα στην Κύπρο που συγκλόνισαν

Τα σημαντικότερα γεγονότα στην Κύπρο που συγκλόνισαν

0 comment

Τα σημαντικότερα γεγονότα στην Κύπρο που μας συγκλόνισαν το 2023

Γεμάτο σημαντικά γεγονότα που συγκλόνισαν ήταν το 2023 για την Κύπρο. Εκλογές, διαρροές, παραιτήσεις, δολοφονίες, επεισόδια, συγκρούσεις και ανεξιχνίαστες υποθέσεις, ήταν μερικά από αυτά τα γεγονότα τα οποία προκάλεσαν εντύπωση και θα μείνουν στις μνήμες μας.

Πάμε να δούμε όλα τα γεγονότα που προκάλεσαν αίσθηση αυτή την χρονιά:

Ιανουάριος

Σοκαριστική δολοφονία 60χρονου

Με μια σοκαριστική δολοφονία ξεκίνησε δυστυχώς το 2023, προκαλώντας αίσθηση στην κυπριακή κοινωνία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπόθεση δολοφονίας του 60χρονου Δωροθέου Δημητριάδη στα Λατσιά, μπροστά μάλιστα από τα μάτια του παιδιού του.

Αφορμή στάθηκε η διαφωνία που προέκυψε με άλλους ενοίκους της πολυκατοικίας. Σύμφωνα με τα γεγονότα, δύο γυναίκες τσακώθηκαν λεκτικά στο ισόγειο της πολυκατοικίας, με αποτέλεσμα η παραπονούμενη για την ακαταστασία που καθάριζε μαζί με τρίτη ένοικο στο ισόγειο, να καταγγείλει την 31χρονη στον αστυνομικό σταθμό Λατσιών. Το θύμα ήταν συγγενικό πρόσωπο της καταγγέλλουσας και προσέτρεξε για βοήθεια. Τη συνόδευσε μάλιστα και στον αστυνομικό σταθμό.

Μετά την καταγγελία που έγινε, το 60χρονο θύμα μετέβη στο διαμέρισμα του ζεύγους, του 35χρονου συλληφθέντα και της 31χρονης συντρόφου του τελευταίου, για να συζητήσει μαζί τους όπως είχε αναφέρει και προφανώς για να επιλυθεί το πρόβλημα. Σε κάποια στιγμή προκλήθηκε επεισόδιο, ο 35χρονος κάλεσε για βοήθεια άλλα πέντε νεαρά πρόσωπα με αποτέλεσμα τον άγριο ξυλοδαρμό του 60χρονου. Όταν έφτασε η Αστυνομία στο σημείο λίγο αργότερα, ο τελευταίος είχε τις αισθήσεις του. Ωστόσο, όταν αφίχθη ασθενοφόρο διαπιστώθηκε ότι το θύμα ξεψύχησε στο σημείο.

Διέρρευσε το δοκίμιο Νέων Ελληνικών

Χαμός έγινε στην πρεμιέρα των εξετάσεων των τετραμήνων, καθώς διέρρευσαν τα θέματα των Νέων Ελληνικών της Γ’ Λυκείου. Η αντίδραση του ΥΠΑΝ ήταν άμεση, αφού η εξέταση διακόπηκε και επανάρχισε με νέα θέματα ενώ ξεκίνησε η διερεύνηση του περιστατικού. Όπως δήλωσε στο philenews ο ΓΓ της ΟΕΛΜΕΚ, η διαρροή έγινε μια ώρα πριν την έναρξη της εξέτασης από συγκεκριμένη εκπαιδευτικό σε ιδιωτικό σχολείο, η οποία απέστειλε μηνύματα αποκαλύπτοντας θέματα του δοκιμίου.

Φεβρουάριος

Επίσημα 8ος ΠτΔ ο Χριστοδουλίδης

Μήνα προεδρικών εκλογών ο Φεβρουάριος, αφού μετά από μια μακρά προεκλογική περίοδο, το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε και επίσημα ο 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κυπριακός λαός επέλεξε με ποσοστό 51,91% τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο ύπατο αξίωμα της χώρας, έναντι του ανθυποψηφίου του Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος έλαβε ποσοστό 48,03%. Στην ομιλία του από το στάδιο «Τάσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία» ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε σε ενότητα για την επόμενη μέρα.

Στο πλευρό του βρέθηκαν Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Μάριος Καρογιάν και Ελένη Θεοχάρους, αρχηγοί κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητά του.

Tο Υπουργικό του Νίκου Χριστοδουλίδη

Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 27 Φεβρουαρίου, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε του 25 του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι νέοι υπουργοί, ανάλαβαν καθήκοντα την 1η Μαρτίου, μετά τη νενομισμένη διαβεβαίωση στο Προεδρικό Μέγαρο και την παραλαβή των χαρτοφυλακίων τους από τους απερχόμενους.

Υπουργός Εξωτερικών:Κωνσταντίνος Κόμπος

Υπουργός Οικονομικών:Μάκης Κεραυνός

Υπουργός Εσωτερικών: Κωνσταντίνος Ιωάννου

Υπουργός Άμυνας: Μιχάλης Γιωργάλλας

Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας: Αθηνά Μιχαηλίδου

Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων: Αλέξης Βαφειάδης

Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας: Γιώργος Παπαναστασίου

Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος :Πέτρος Ξενοφώντος

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Γιάννης Παναγιώτου

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως :Άννα Κουκκίδου – Προκοπίου

Υπουργός Υγείας: Πόπη Κανάρη

Υφυπουργός παρά τω Προέδρω – Με αρμοδιότητα τον συντονισμό και την επιτήρηση της υλοποίησης του Κυβερνητικού Έργου: Ειρήνη Πική

Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω: Μαρίνα Χατζημανώλη

Υφυπουργός Τουρισμού παρά τω Προέδρω: Κωστας Κουμής

Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Προέδρω: Φίλιππος Χατζηζαχαρία

Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας παρά τω Προέδρω: Μαριλένα Ευαγγέλου

Υφυπουργός Πολιτισμού παρά τω Προέδρω: Μιχάλης Χατζηγιάννης

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος :Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης

Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας: Χαράλαμπος Χαραλάμπους

Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος: Δόξα Κωμοδρόμου

Διευθυντής Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας: Βίκτωρας Παπαδόπουλος

Διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας: Μαριλένα Ραουνά

Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου: Πηνελόπη Παπαβασιλείου

Επίτροποι που διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (άνευ νομοθεσίας):

Επίτροπος Ισότητας των Φύλων: Τζόζη Χριστοδούλου

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Μαρία Παναγιώτου

Μάρτιος

Θρήνος στην Κύπρο μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Η Αναστασία Αδαμίδου και ο Κυπριανός Παπαϊωάννου ήταν οι δύο νεαροί Κύπριοι, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν στην πολύνεκρη σύγκρουση τρένων στα Τέμπτη στην Ελλάδα. Και οι δύο οικογένειες των νεαρών απεύθυναν δραματική έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για εντοπισμό τους.

Η Αναστασία βρισκόταν στο τρίτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας. Την αναζητούσε στο σημείο της τραγωδίας ο πατέρας του ελλαδίτη συντρόφου της κρατώντας μια φωτογραφία στο χέρι. Σε ότι αφορά τον νεαρό Κυπριανό ήταν άγνωστο σε ποιο βαγόνι επέβαινε.

Η σφοδρή σύγκρουση, ο εκτροχιασμός και η ανάφλεξη των συρμών προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 85.

Αλλαγές στον ΔΗΣΥ – Πρόεδρος η Αννίτα Δημητρίου

Με ποσοστό 69,1% στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ, εξελέγη νέα πρόεδρος του κόμματος η Αννίτα Δημητρίου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο ανθυποψήφιός της Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος κατάφερε να λάβει το ποσοστό των 30,82%, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την νέα πρόεδρο μεταφέροντας της τα συγχαρητήριά του.

Η ίδια σε δηλώσεις τις ανάμεσα σε άλλα ανέφερε πως στόχος, όπως είχε πει και πριν την διαδικασία ψηφοφορίας, ήταν να φέρει την ενότητα στο κόμμα.

Απρίλιος

Ο μήνας το κυρώσεων

Δέκα Ελληνοκύπριοι συμπεριλήφθηκαν στις λίστες κυρώσεων της Βρετανίας και των ΗΠΑ, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η αρχή έγινε με δυο Ελληνοκύπριους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών για γνωστούς ξένους επενδυτές. Ο λόγος για τον Δημήτρη Ιωαννίδη και τον Χριστόδουλο Βασιλειάδη.

Οι τελευταίοι πληρώνουν την επαγγελματική τους σχέση με τους ολιγάρχες Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Αλισέρ Ουσμάνοφ. Οι δυο Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι τελούν, επίσης, υπό καθεστώς κυρώσεων. Κι αυτό λόγω της φερόμενης σχέσης τους με το καθεστώς Πούτιν.

Κρατάει χρόνια το μεγάλο μαρτύριο της οικογένειας του Θανάση Νικολάου

Αρκετές ήταν οι εξελίξεις που σημειώθηκαν και αυτή την χρονιά στην υπόθεση δολοφονίας του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο έφτασε στα χέρια της οικογένειας ολόκληρο το μαρτυρικό υλικό που συγκέντρωσαν κατά την τελευταία έρευνα τέσσερις ανακριτές της Αστυνομίας, που ανέλαβαν να εντοπίσουν στοιχεία για πιθανούς δολοφόνους του 26χρονου.

Η έρευνα αυτή διατάχθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, ύστερα και από το πόρισμα των δύο ποινικών ανακριτών Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλου, οι οποίοι απέδωσαν ευθύνες σε τέσσερα πρόσωπα όσον αφορά στον τρόπο διερεύνησης της υπόθεσης, ενώ άφησαν και υπόνοιες για την εμπλοκή προσώπων που πιθανόν να εμπλέκονταν στον θάνατο του 26χρονου εθνοφρουρού.

Μάιος

Δεν εντοπίστηκε ποτέ ο Περικλέους

Άλλη μια υπόθεση που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην κυπριακή κοινωνία ήταν η εξαφάνιση και δολοφονία του 31χρονου Άγγελου Περικλέους, η σορός του οποίου δεν εντοπίστηκε μέχρι και σήμερα.

Ο 31χρονος εξαφανίστηκε από τις 20 Απριλίου και κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο 24χρονος χάκερ, η 59χρονη μητέρα του και ο 71χρονος θείος του. Ο 71χρονος σε κατάθεσή του ανέφερε πως ο 25χρονος του είχε εκμυστηρευτεί ότι σκότωσε το θύμα, το τεμάχισε και ακολούθως το έθαψε σε λάκκο τον οποίον είχε σκάψει από μέρες προηγουμένως.

Επίσης ανέφερε πως ότι το πρωί της 21ης Απριλίου ο 24χρονος τον επισκέφθηκε στην κατοικία του, και υπό την απειλή πιστολιού τον υποχρέωσε να μεταβούν στο Πεδίο Βολής στο Παλιομετωχο για να κάψουν το όχημα του Περικλέους.

Ο 71χρονος ανάφερε ακόμη ότι ο χακερ του είχε εκμυστηρευτεί , ότι σκότωσε τον Περικλέους με όπλο και ακολούθως τον έθαψε. Τόσο ο 71χρονος αλλά και ο 38χρονος υπέδειξαν χώρους και σημεία που έκαψαν το όχημα του Περικλέους χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί οτιδήποτε.

Παρά τις εντατικές έρευνες που έγιναν πέραν τον δύο μηνών, μέχρι σήμερα δεν εντοπίστηκε η σορός του άτυχου 31χρονου. Η υπόθεση εκδικάζετε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Μάιος

Άγριο έγκλημα με θύμα 35χρονη

Άγριο έγκλημα σημειώθηκε στη Λεμεσό με θύμα 35χρονη γυναίκα από την Ουκρανία. Οι λεπτομέρειες της άγριας δολοφονίας προκαλούν φρίκη καθώς από τις επιτόπιες εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι το θύμα ήταν δεμένο στα χέρια με πλαστικό δερματικό καλωδίων.

Επίσης έφερε πλαστικό δερμάτινο και ύφασμα πέριξ του λαιμού. Η 35χρονη ήταν φιμωμένη με πετσέτα στο στόμα και έφερε εκχυμώσεις σε διάφορα μέρη του σώματος της όπως και κάταγμα ρινικού οστού.

Ένοχος ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου

Ένοχο έκρινε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου, Χρυσόστομο, ο οποίος κατηγορείτο πως επιτέθηκε άσεμνα στο γραφείο του το 1981, σε κοπέλα που ήταν τότε 16 χρόνων.

Στο άκουσμα της απόφασης όσοι ήταν στην αίθουσα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα ενώ κάποιοι φώναξαν στον κατηγορούμενο πως πρέπει να ντρέπεται και πως προσβάλει το σχήμα του. Η απόφαση ήταν καταπέλτης για τον τέως Μητροπολίτη. Η υπόθεση θα συνεχιστεί στις 26 Μαΐου για αγόρευση για μετριασμό της ποινής.

Ιούνιος

Οι πρώτες 100 μέρες της Κυβέρνησης

23 δημοσιογράφοι του «Φ», μέσα από την εμπειρία και τα βιώματά τους στο κάθε υπουργείο το οποίο παρακολουθούν καθημερινά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, έκριναν και βαθμολόγησαν το κάθε μέλος της Κυβέρνησης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ημερών της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη.

Στόχος να ωθήσει κάποιους να συνεχίσουν το καλό ξεκίνημα ή να ανασυνταχθούν. Ο μέσος όρος της βαθμολογίας Προέδρου, υπουργών και υφυπουργών περιορίζεται στο 6,14 από τα 10. Βαθμός μετριότατος, που στέλνει ηχηρά μηνύματα στην Κυβέρνηση.

Διαβάστε ΕΔΩ τις βαθμολογίες και τις κριτικές

Αποτράπηκε τρομοκρατική ενέργεια

Αποτράπηκε τρομοκρατική ενέργεια στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είχε στόχο τη δολοφονία πολιτών εβραϊκής καταγωγής, που βρίσκονταν στο νησί.

Oι δράστες φαίνεται να συνδέονται με τις υπηρεσίες πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC). Η τρομοκρατική αυτή ενέργεια, που αποτράπηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Κύπρου, φαίνεται να συνδέεται με αυτήν που επιχειρήθηκε πριν δυο χρόνια στην Κύπρο καθώς και εκείνες που αποτράπηκαν σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη.

Τα στοιχεία του βασικού δράστη, ο οποίος ήλθε στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα και διέφυγε μέσω αυτών, είναι γνωστά.

Πήγαν να υποστηρίξουν φίλο τους και βρέθηκαν νεκροί

Διπλό φονικό έξω απο μπυραρία στο Υψωνα διαπράχθηκε στις 29 Ιουνίου 2023, με θύματα τον 44χρονο Μάριο Ονησιφόρου και τον 52χρονο, Μιχάλη Μιχαήλ. Η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης έχει οριστεί στις 19 Φεβρουαρίου 2024 ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λεμεσού. Οι δύο κατηγορούμενοι, 49 και 54 ετών να αρνούνται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Ο Ονησιφόρου και ο 43χρονος φίλος του βρίσκονταν στο μπαρ της μπυραρίας και έπιναν ποτό όταν μετά από 10 λεπτά αφίχθηκαν στο μέρος οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι κάθισαν σε ξεχωριστό τραπεζάκι. Σε κάποια στιγμή οι δύο αποχώρησαν, λόγω προσωπικών διαφορών που είχε ο 43χρονος με τον 49χρονο και τον αδελφό του.

Ο 43χρονος βγήκε μαζί με τον Ονησιφόρου και εκεί συνάντησαν τους υπόπτους, με τον πρώτο να του λέει «θα σε σφάξω μπάσταρδε». Ακολούθησε λογομαχία με τον 49χρονο να ανασύρει μαχαίρι και να επιχειρεί να χτυπήσει τον 43χρονο, ο οποίος κατάφερε να γλιτώσει. Από το μένος του υπόπτου δεν γλίτωσε ο Ονησιφόρου ο οποίος δέχθηκε θανάσιμη μαχαιριά στον λαιμό. Εκείνη τη στιγμή αφίχθηκε με το όχημά του ο Μιχαήλ, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες, πλησίασε τη σκηνή του φονικού και ζητούσε να μάθει τι συνέβη.

Οι κατηγορούμενοι εξήλθαν της μπυραρίας και τότε ο 49χρονος επιτέθηκε στον Μιχαήλ, τον έριξε στο έδαφος και τον μαχαίρωσε στο λαιμό και στο πρόσωπο. Ενώ ο Μιχαήλ κειτόταν αιμόφυρτος στο έδαφος, ο δεύτερος κατηγορούμενος τον κλώτσησε με δύναμη στο κεφάλι.

Ιούλιος

Πένθος για το θάνατο του εύελπι

Βαρύ πένθος σκόρπισε η είδηση του θανάτου του 20χρονου ευέλπιδος σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ο άτυχος Γιώργος Χατζηιωνά, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια θερινής εκπαιδευτικής άσκησης της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου στη Ρεντίνα, είναι γιος του πρωτοπρεσβύτερου της Ιεράς Αερχιεπισκοπής π. Σάββα Χατζηιωνά από τη Λύση.

Από την πρώτη στιγμή η πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία του τόπου στάθηκε στο πλευρό της οικογένειας.

Παραιτήθηκε ο Χατζηγιάννης

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε με τον διορισμό του και την σκληρή κριτική που δέχθηκε, παραιτήθηκε τελικά από την θέση του Υφυπουργού Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Νέα υφυπουργός Πολιτισμού, διορίστηκε η Λίνα Κασσιανίδου, κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής, με μόνο άλλο Κύπριο αρχαιολόγο με την ίδια διάκριση τον Βάσο Καραγιώργη.

Αύγουστος

Επεισόδια στην Πύλα που αναστάτωσαν και την Ευρώπη

Ένα από τα περιστατικά που συγκλόνισαν την φετινή χρονιά ήταν αυτά που σημειώθηκαν στην Πύλα.

Μέλη της UNFICYP προσπάθησαν να εμποδίσουν τις παράνομες κατασκευαστικές εργασίες, που άρχισε το κατοχικό καθεστώς στην περιοχή με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγκρουση. Πιο συγκεκριμένα, η κατασκευή αφορούσε την δημιουργία δρόμου που θα ένωνε το μικτό χωριό με το κατεχόμενο Άρσος.

Το περιστατικό είχε φυσικά είχε πολιτικές διαστάσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης να κάνει αναφορά στο περιστατικό σε όλες τις συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες.

Να σημειωθεί ότι μετά από αρκετές διαβουλεύσεις όλων των πλευρών, τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία και ο δρόμος ολοκληρώθηκε μέσα Δεκεμβρίου.

Λουκέτο στη Χλώρακα

Συνολικά 250 διαμερίσματα αποτελούν το κτηριακό συγκρότημα που μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε εστία παρανομιών από τους αλλοδαπούς που έφθασαν και διαμένουν στην Κύπρο χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις.

Εκείνες τις μέρες, σημειώθηκαν τα πρώτα επεισόδια καθώς οι αλλοδαποί που διέμεναν στο συγκρότημα διαμαρτυρήθηκαν για τις αποφάσεις των αρχών σχετικά με το μέλλον τους.

Μετά από τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκα, με παρέμβαση του Υπουργικού αποφασίστηκε το κλείσιμο του κτιριακού συγκροτήματος στη Χλώρακα και απομάκρυνση όλων των αλλοδαπών που διαμένουν

Ακολούθησε και καταγραφή όσων διαμένουν στο εν λόγω συγκρότημα και όσοι παραβίασαν τον Περί Ορισμού Τόπου Διαμονής Αιτητών Διεθνούς Προστασίας εντός των Διοικητικών Ορίων της κοινότητας, μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας στην Κοφίνου και εξετάστηκαν οι αιτήσεις τους.

Λίγες μέρες αργότερα και μετά την απόφαση του Υπουργικού σημειώθηκαν ξανά επεισόδια όταν ομάδες Κυπρίων κατοίκων άρχισαν να κινούνται προς τα εκεί, φωνάζοντας συνθήματα για απομάκρυνση των παράνομων αλλοδαπών από την Χλώρακα και βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και αδρανή υλικά.

Διαδηλωτές εμφανίζονταν δυσαρεστημένοι από τις νέες παροχές που φέρεται να ανακοινώθηκαν κατά την σύσκεψη που προηγήθηκε και επακολούθησαν συγκρούσεις στους δρόμους με αλλοδαπούς κατοίκους της περιοχής.

Δεν τα κατάφερε υπαξιωματικός

Την τελευταία του πνοή άφησε στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο ελλαδίτης αρχισμηνίας Βασίλειος Μπράτος, που τραυματίστηκε κατά τις εργασίες συντήρησης στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

Πιο συγκεκριμένα, ο 54χρονος τραυματίστηκε από έκρηξη ελαστικού σε φορτηγό όχημα. Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πάφου ωστόσο λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, μεταφέρθηκε στη Λευκωσία όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην εντατική.

Σεπτέμβριος

Επεισόδια στη Λεμεσό

Σε εμπόλεμη ζώνη μετατράπηκε η Λεμεσός, μετά από πορεία διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό.

Κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές σε προσθήκες καταστημάτων, έκαψαν κουρείο το οποίο άνηκε σε αλλοδαπό και μίνι μάρκετ. Έγιναν επιθέσεις σε πέντε πρόσωπα και σε δημοσιογράφους οι οποίοι προσπαθούσαν να τραβήξουν πλάνα από τα επεισόδια.

Οι διαδηλωτές έριξαν κροτίδες και μολότοφ στο δρόμο και αυτοκίνητα, ενώ από πλευράς Αστυνομίας έγινε χρήση δακρυγόνων.

Οκτώβριος

«Έσβησε» έξω από οικογενειακή επιχείρηση

Την τελευταία του πνοή άφησε στα 29 του χρόνια, ο διαιτητής, Πάνος Θεοδώρου έξω από την οικογενειακή επιχείρηση στη Λεμεσό.

Ενώ οδηγούσε περονοφόρο ανυψωτικό όχημα σε δημόσια οδό αυτό παρεξέκλινε της πορείας του απότομα προς τα δεξιά, πήρε κλήση, με αποτέλεσμα, ο 29χρονος να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στην άσφαλτο όπου και καταπλακώθηκε από το όχημα με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

Δολοφονία Καλογερόπουλου

Ενέδρα θανάτου έστησαν στον Θανάση Καλογερόπουλο τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν στη Γερμασόγειας.

Ο 55χρονος έφτασε για το πρωινό του μπάνιο στη θάλασσα και στην προσπάθεια του να σταθμεύσει το όχημά του, δεύτερο αυτοκίνητο στάθμευσε δίπλα του από το οποίο εξήλθαν δύο πρόσωπα με μαύρα ρούχα και κουκούλες και τον πυροβόλησαν.

Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή και πέντε λεπτά μετά έβαλαν φωτιά στο όχημα, στο οποίο άφησαν και τα δύο όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στο φόνο.

Σκότωσαν το Αλεξούι

Με 37 ώρες διαφορά από τη δολοφονία Καλογερόπουλου, δράστης έστησε καρτέρι και σκότωσε τον Αλέξη Μαυρομιχάλη (Αλεξούι). Ενώ βρισκόταν σε διαμέρισμα στην Ακρόπολη, δέχθηκε μια και μοναδική σφαίρα στην κοιλιακή χώρα.

Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών απεβίωσε. Ο δράστης φαίνεται να πυροβόλησε τον Μαυρομιχάλη από απόσταση περίπου 200 μέτρων, ανάμεσα από δύο πολυκατοικίες.

Νοέμβριος

Και τώρα CyprusConfidential

Ως μέσο για να βοηθήσει Ρώσους πολυεκατομμυριούχους να παρακάμψουν τις κυρώσεις της Δύσης, παρουσιάζεται η Κύπρος στις αποκαλύψεις της διεθνούς κοινοπραξίας δημοσιογράφων ICIJ και OCCRP.

Μάλιστα, το ICIJ εισαγάγει το πρώτο θέμα από μια σειρά αποκαλύψεων με τον τίτλο «Η Κύπρος αγνοεί τις ρωσικές φρικαλεότητες και τις δυτικές κυρώσεις για να προστατεύσει τον τεράστιο πλούτο των συμμάχων του Πούτιν».

Δεκέμβριος

Με πιστόλια ο Αναστασιάδης

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είναι το πρόσωπο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες που τέθηκαν ενώπιον του Γενικού Ελεγκτή είχε στην κατοχή του δυο πιστόλια ιδιοκτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφορά στο εν λόγω ζήτημα γίνεται στην ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Αστυνομία όπου σημειώνεται ανάμεσα σ’ άλλα ότι για την προκειμένη περίπτωση υπάρχουν ενδείξεις περί κατάχρησης εξουσίας.

Νέα ιατροδικαστική έκθεση Σταυριανού

Ιατροδικαστική έκθεση 49 σελίδων αναφορικά με τα ευρήματα στα οστά του Θανάση Νικολάου, ετοίμασε ο ιατροδικαστής, Πανίκος Σταυριανός, επιχειρώντας παράλληλα να την καταθέσει στην Νομική Υπηρεσία κατά την διάρκεια της τρίτης θανατικής ανάκρισης.

Όπως αποκάλυψε ο «Φ», ο ιατροδικαστής στην έκθεση επιχειρεί να ανατρέψει το συμπέρασμα άλλων ιατροδικαστών ότι ο θάνατος του εθνοφρουρού επήλθε από στραγγαλισμό, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο θάνατος του Θανάση Νικολάου επήλθε συνέπεια πτώσεις από ύψος.

Η υπόθεση θα συνεχιστεί με την νέα χρονιά, με την ελπίδα πως επιτέλους θα βρεθούν οι ένοχοι μετά από τόσα χρόνια.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More