Friday, September 20, 2024
Home » Τέρμα στη γραφειοκρατία στην απονομή Δικαιοσύνης με το e-Justice απο τη Δευτέρα

Τέρμα στη γραφειοκρατία στην απονομή Δικαιοσύνης με το e-Justice απο τη Δευτέρα

0 comments

Τέρμα στη γραφειοκρατία στην απονομή Δικαιοσύνης με το e-Justice απο τη Δευτέρα

Στην ψηφιακή εποχή μπαίνει από την ερχόμενη Δευτέρα και η Δικαστική εξουσία. Όλα τα δικαστικά έγγραφα θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά για εξοικονόμηση δικαστικού χρόνου που θα επιφέρει επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης.

Οι δικηγόροι, αν και εκτιμούν ότι η είσοδος στην εποχή του e-Justice από τις 18 Δεκεμβρίου δεν θα επιφέρει από μόνη της καταλυτικό ρόλο στην γρήγορη απονομή της δικαιοσύνηςή στην εκδίκαση των καθυστερημένων υποθέσεων, εντούτοις θεωρούν ότι θα αποτρέψει γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μάλιστα όπως αναφέρει στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς, το σύστημα θα περιλαμβάνει από τώρα και φορείς, όπως τη Νομική Υπηρεσία, το Κτηματολόγιο, την Αστυνομία, το Γραφείο Ευημερίας, οπόταν θα τερματιστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όπως επισημαίνει, η αξιοποίηση και η χρήση της τεχνολογίας στον τομέα της δικαιοσύνης μπορεί να βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τον ρυθμό απονομής της, αλλά και την πρόσβαση σε αυτήν, και τα οφέλη θα είναι ορατά, σε ένα εύλογο χρονικό ορίζοντα τόσο για τους λειτουργούς της όσο και σε κάθε πολίτη και επιχείρηση που απευθύνεται στα δικαστήρια.

Η εναρμόνιση του τομέα της δικαιοσύνης με τις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής είναι ανάγκη και θα πρέπει να συντελείται στη βάση ολοκληρωμένου σχεδίου με βασικούς άξονες τη λειτουργικότητα, την ευχρηστία και την ανταπόκριση στις σύγχρονες προκλήσεις, παρατηρεί ο ίδιος.

Όπως αναφέρει, οι συμμετέχοντες λειτουργοί στην απονομή της δικαιοσύνης είναι προετοιμασμένοι για αυτή την αλλαγή, δεδομένης και της εξοικείωσης που έχουν αποκτήσει μέσω της χρήσης της ενδιάμεσης λύσης του i-Justice. Πρακτικά προβλήματα και δυσκολίες που δυνατόν να υπάρξουν κατά την εφαρμογή του συστήματος μπορούν να επιλύονται στο πλαίσιο της καλής και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων.

Η μετάβαση στο e-Justice

Πώς όμως θα γίνει η μετάβαση στο νέο σύστημα; Ο κ. Βορκάς αναφέρει ότι τα δεδομένα του συστήματος i-Justice, θα μεταπτωθούν στο σύστημα e-Justice μεταξύ 16 και 17 Δεκεμβρίου 2023. Στο χρόνο αυτό τα μέλη μας θα μπορούν να δημιουργήσουν προσωρινά δοκιμαστικά προφίλ στην κυβερνητική πύλη Αριάδνη, για την εξοικείωσή τους και να κατανοήσουν τις λειτουργίες του. Κατά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας του e-Justice, όλες οι υποθέσεις και τα δεδομένα που υπήρχαν στο σύστημα i-Justice, θα υπάρχουν στο σύστημα e-Justice και οι υποθέσεις, θα συνεχίσουν κανονικά την πορεία τους, στο νέο σύστημα.

Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμαi-Justice θα λειτουργεί σε κατάσταση προβολής για τον έλεγχο των προφίλ των χρηστών και των στοιχείων τους καθώς και των υποθέσεων που έχουν καταχωριστεί, προκειμένου να μπορεί να εξακριβωθεί ότι τα δεδομένα έχουν μεταφερθεί σωστά στη νέα πλατφόρμα. Επιπλέον, όσον αφορά τις υποθέσεις, οι οποίες δημιουργήθηκαν σε φυσικό φάκελο, πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε από τα δύο ηλεκτρονικά συστήματα, θα ενημερώνονται, μόνο, με φυσική καταχώριση.

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχει φροντίσει ώστε να μην υπάρχει διακοπή στη δραστηριότητα των καταχωρίσεων και να μη διακινδυνεύσει καμία απαίτηση λόγω παραγραφής από τη μετάβαση στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης. Παράλληλα, έχει μεριμνήσει για τη δημιουργία Κέντρου Υποστήριξης (Helpdesk) που θα παρέχει βοήθεια μέσω τηλεφώνου για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος μπορεί να αντιμετωπίσουν οι δικηγόροι.

Αναφορικά με το ποια δικαστήρια θα περιλαμβάνει το νέο τελικό σύστημα, ο πρόεδρος των δικηγόρων επισημαίνει ότι αυτό θα τεθεί σε λειτουργία σε όλα τα Δικαστήρια εκτός από το Ανώτατο Δικαστήριο, σε σχέση με την τριτοβάθμιά δικαιοδοσία του και το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας. Επίσης, θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία, σε σχέση με όλες τις δικαιοδοσίες του Επαρχιακού Δικαστηρίου, πλην της ποινικής δικαιοδοσίας και της δικαιοδοσίας του Κακουργιοδικείου και του Στρατιωτικού Δικαστηρίου. Το πλάνο είναι το e-Justice να εφαρμοστεί σε όλα τα δικαστήρια και όλους τους τομείς. Ωστόσο, δεν μας έχουν κοινοποιηθεί ακόμα οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, όλα τα δικαστήρια θα ενταχθούν στο νέο σύστημα από τον Απρίλιο 2024.

Η Κύπρος Κέντρο Διαιτησίας-Διαμεσολάβησης

Όσον αφορά στο πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης το οποίο όλοι αναγνωρίζουν και αποτυπώνεται στις σχετικές έρευνες και ευρωπαϊκούς δείκτες, ο κ. Βορκάς τονίζει ότι «θα πρέπει να ερμηνεύεται στην ορθή βάση του και να προχωρούμε σε ανάλογες πρακτικές λύσεις».

Ο στόχος της ταχύτητας πρέπει να προσεγγίζεται ολιστικά και σε πλαίσιο συνεργασίας όλων των φορέων που μετέχουν του τομέα της δικαιοσύνης. Παράλληλα, σημειώνει, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στην καλλιέργεια κουλτούρας για γρήγορη και ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα. «Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος αντιλαμβάνεται πλήρως την ανάγκη αυτή και η προσπάθειά μας ως Συμβούλιο είναι να πορευτούμε με συνέπεια, εγρήγορση, μεθοδικότητα, στοχοπροσήλωση προς την πιο πάνω πρόκληση», υπογραμμίζει και συνεχίζει: Ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης έχουμε βαρύ καθήκον για την έννομη προστασία των πολιτών και δη των εντολέων μας, και αναμφίβολα οι μεγάλες καθυστερήσεις επιφέρουν αλυσιδωτές συνέπειες στο κράτος δικαίου, στην κοινωνία και την οικονομία του τόπου. Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω, ότι επιδίωξή μας είναι η συνεργασία να γενικευτεί μεταξύ όλων μας στους τομείς αρμοδιότητάς μας που απασχολούν τη δικαιοσύνη και την κοινωνία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε είδους πρόκληση και χρόνια προβλήματα για να μπορούμε να μιλάμε για πραγματική εκπλήρωση της έννοιας του κράτους δικαίου, που συνδέεται άμεσα με την αρχή της νομιμότητας.

Περαιτέρω επισημαίνει, πως η νέα δικαστική δομή στην ανώτατη βαθμίδα που έχει λειτουργήσει από τον περασμένο Ιούλιο, η εφαρμογή από 1/9/23 των νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας, η πρόσληψη αριθμού Δικαστών από το Ανώτατο Δικαστήριο θα συνεισφέρουν θετικά στον στόχο της ταχύτητας και της αποσυμφόρησης του συστήματος. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει πλέον να επικεντρωθεί στην πρωτοβάθμια δικαιοδοσία, παρατηρεί.

Επιπρόσθετα, η διάδοση και εμπέδωση των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον ΠΔΣ με προφανή μελλοντική προοπτική. Ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει ειδική επιτροπή για την προώθηση της Κύπρου ως κέντρου διαιτησίας και διαμεσολάβησης. Προς τον στόχο αυτό, η προσπάθειά στρέφεται και στη συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει το Κέντρο.

Παρενθετικά αναφέρεται ότι το ΔΣ του Κυπριακού Κέντρου Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης έχει αποστείλει επιστολή προς το Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημα την πραγματοποίηση συνάντησης το επόμενο διάστημα με στόχο την ανάπτυξη συνεργασίας στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Μήνας Διαμεσολάβησης» που δρομολογείται για τον Μάιο του 2024 για την παραπομπή υποθέσεων σε αυτό.

Το μεγάλο στοίχημα, καταλήγει ο πρόεδρος των δικηγόρων, είναι η διαχείριση του τεράστιου όγκου των καθυστερημένων υποθέσεων (backlog), το οποίο θα πρέπει να κερδίσουμε για την αποσυμφόρηση του συστήματος. Ήδη υπάρχει μια ροή υποθέσεων οι οποίες εκδικάζονται στο Εφετείο. Ο Σύλλογος έχει επαναλάβει στους αρμόδιους φορείς τη θέση του για την αναγκαιότητα πρόσληψης συνταξιούχων δικηγόρων και δικαστών για την εκδίκαση καθυστερημένων υποθέσεων.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More