Στο συρτάρι η διάσωση της Αλυκής Ακρωτηρίου – Αναμένουν εδώ και μήνες απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών
Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για να διασωθεί η Αλυκή Ακρωτηρίου, παρά τις συσκέψεις και τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά το προηγούμενο έτος, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα με στόχο να διασωθεί η χερσόνησος.
Ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ανατολικής Μεσογείου, η Αλυκή Ακρωτηρίου, έχει υποστεί τεράστια οικολογική καταστροφή, με την περιοχή να κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απέραντο βάλτο, εντούτοις, η διάσωσή της εναπόκειται στα χέρια της Κυβέρνησης, με το ΣΑΛΑ να ξεκαθαρίζει μέσω επιστολής προς το υπουργείο Μεταφορών, ότι το κράτος θα πρέπει να αναλάβει το κόστος για την εκπόνηση της μελέτης αλλά και την εκτέλεση οποιωνδήποτε έργων υποδομής τα οποία θα προκύψουν.
Παρά το γεγονός ότι υπήρχε πρόθεση να ανατεθεί στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας, να ηγηθεί της προσπάθειας για διενέργεια ολοκληρωμένης μελέτης, εντούτοις, τίποτα δεν έχει γίνει. Όπως πληροφορείται ο «Φ», το ΣΑΛΑ είναι στην αναμονή εδώ και μήνες, περιμένοντας απάντηση από το υπουργείο Μεταφορών για διάφορα σοβαρά ζητήματα που έχει θέσει γραπτώς, προκειμένου να αναβάλει την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης, στη βάση χρονοδιαγραμμάτων, με απώτερο σκοπό να ληφθούν μέτρα και να επιλυθεί το πρόβλημα.
Στην επιστολή του, το ΣΑΛΑ ξεκαθαρίζει ότι για την ανάθεση της ευθύνης για εκπόνηση της μελέτης από μέρους του, θα πρέπει να υπάρξει σαφής πολιτική στήριξη με απόφαση Υπουργικού και όχι απλά μια νομική γνωμάτευση ή υπουργική απόφαση.
Σημειώνει ακόμη ότι αυτό είναι απαραίτητο, καθώς εμπλέκονται πολλά και διαφορετικά συναρμόδια υπουργεία και κυβερνητικά Τμήματα, τα οποία θα πρέπει να προσεγγίσουν το θέμα θετικά και να συμβάλουν εποικοδομητικά στην εκπόνηση της μελέτης. Μεταξύ άλλων, υποδεικνύει, ότι με απόφαση τουΥπουργικού θα πρέπει να καθοριστεί και η σύνθεση της Διαχειριστικής Ομάδας, η οποία θα είναι κάτω από τον γενικό συντονισμό του ΣΑΛΑ.
Όπως σημειώνεται, η σύνθεση της Διαχειριστικής Ομάδας θα πρέπει να αποτελείται από εκπροσώπους του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Περιβάλλοντος, Δημοσίων Έργων, Πολεοδομίας και Οικήσεως, Τμήματος Δασών, Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, την Υπηρεσία Θήρας, την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και τις βρετανικές Βάσεις.
Πέραν της Διαχειριστικής Ομάδας, το ΣΑΛΑ τονίζει ότι το κράτος θα πρέπει να αναλάβει το σύνολο του κόστους για την εκπόνηση της μελέτης, ενώ υπογραμμίζει ότι η περιοχή είναι εκτός των γεωγραφικών του ορίων και τα εισοδήματα του ΣΑΛΑ προέρχονται από τέλη που επιβάλλει σε κατοίκους εκτός της περιοχής αυτής και για άλλους σκοπούς.
Ξεκαθαρίζει ακόμη, ότι το Συμβούλιο δεν διαθέτει τεχνογνωσία στον τομέα αυτό και δεν υπάρχουν στο δυναμικό του ειδικότητες όπως υδρολόγοι, βιολόγοι, πτηνολόγοι, γεωλόγοι, πολεοδόμοι κτλ. «Χωρίς την άμεση πρόσληψη ειδικών επιστημόνων με το καθεστώς εργοδοτουµένων ορισμένου χρόνου (ΕΟΧ) για όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της μελέτης, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη συγγραφής των όρων και τεχνικών προδιαγραφών της μελέτης, των εγγράφων του διαγωνισμού, της αξιολόγησης των προσφορών και του γενικού συντονισμού και της παρακολούθησης της σύμβασης με τον οίκο που θα προβεί στη μέλετη, το ΣΑΛΑ δεν θα είναι καθόλου σε θέση να εκτελέσει το έργο με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο», επισημαίνεται.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΣΑΛΑ έχει εισηγηθεί στα εμπλεκόμενα υπουργεία και την κατασκευή αποχετευτικού συστήματος στις τρεις κοινότητες που εφάπτονται της Αλυκής (Ακρωτήρι, Ασώματος και Τσερκέζ Τσιφτλίκ). Μάλιστα, έχει υποβάλει σχετική εισήγηση για άμεση επέκταση των γεωγραφικών του ορίων, έτσι ώστε να καλύπτει και αυτές τις κοινότητες για να μπορέσει να προχωρήσει στον σχεδιασμό του έργου.
Πηγή: Philenews