Home » Στο σκαμνί όποιος κακοποιεί ασθενείς στα νοσοκομεία

Στο σκαμνί όποιος κακοποιεί ασθενείς στα νοσοκομεία

0 comment

Μηχανισμός καταγγελιών: Στο σκαμνί όποιος κακοποιεί ασθενείς στα νοσοκομεία

Σημαντικό βήμα για να χτυπήσει τις κακές, απρεπείς και επικίνδυνες, σε κάποιες περιπτώσεις, συμπεριφορές στα δημόσια νοσηλευτήρια, κάνει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Έθεσε σε λειτουργία ηλεκτρονικό «μηχανισμό καταγγελίας δυσλειτουργιών» και κάλεσε τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή, δίνοντας επώνυμα ή ανώνυμα πληροφορίες για περιστατικά κατά τα οποία συνάδελφοι τους ενήργησαν κατά τρόπο απρεπή ή επικίνδυνο για τη ζωή ασθενών ή άλλων ατόμων.

«Συχνά, ο οργανισμός έρχεται αντιμέτωπος με καταγγελίες οι οποίες γίνονται δημόσια και αφορούν απρεπή συμπεριφορά κατά ασθενών. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ένας εργαζόμενος είναι πολύ δύσκολο να δώσει επώνυμα ή δημόσια πληροφορίες για τη συμπεριφορά συναδέλφου του όσο κι αν γνωρίζει, σε κάποιες περιπτώσεις, ότι όντως υπήρξε λανθασμένη συμπεριφορά σε βάρος κάποιου ασθενή ή άλλου ατόμου», ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου και πρόσθεσε: «Με τον τρόπο αυτό και με την λειτουργία του μηχανισμού, ο οργανισμός κάνει μια προσπάθεια για να εξασφαλίζει πληροφορίες για τα όσα συμβαίνουν στα νοσοκομεία χωρίς να έρχεται σε δύσκολη θέση το προσωπικό, το οποίο εάν το επιθυμεί θα μπορεί να υποβάλλει την αναφορά/ καταγγελία του ανώνυμα (ή επώνυμα εάν αυτό επιλέξει)».

Πρόκειται, είπε ο κ. Χαριλάου, «για μια προσπάθεια η οποία θα βοηθήσει και τον ΟΚΥπΥ στη διερεύνηση κάποιων καταγγελιών οι οποίες γίνονται αφού τα όσα συμβαίνουν σε έναν χώρο εργασίας τα γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Περαιτέρω με αυτό τον τρόπο θα εμπλακεί και το προσωπικό πιο ενεργά στην καταπολέμηση κάποιων φαινομένων που αμαυρώνουν την εικόνα των νοσηλευτηρίων μας και, σίγουρα, θέτουν υπό αμφισβήτηση τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση της συντριπτικής πλειονότητας των επαγγελματιών μας στη σωστή διαχείριση των πολιτών».

Ο μηχανισμός, είπε ο κ. Χαριλάου, «προβλέπεται και από τη νομοθεσία αλλά και από σχετική ευρωπαϊκή σύσταση και η σύσταση αυτή δεν αφορά μόνο τον ΟΚΥπΥ αλλά αφορά την προστασία όλων των ατόμων που προχωρούν σε καταγγελίες». Τόνισε, παράλληλα, ότι «μέσω των αναφορών των εργαζομένων ο οργανισμός θα μπορεί είτε να προλάβει κάποια φαινόμενα και κακές συμπεριφορές, είτε να ενημερώνεται σωστά για τα ακριβή δεδομένα ενός περιστατικού το οποίο καταγγέλλεται από πολίτες ή άλλους φορείς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο οργανισμός ζητά “κακές”, ας τις ονομάσουμε πληροφορίες από το προσωπικό. Εκείνο που λέμε είναι ότι ο ΟΚΥπΥ, θέλει να έχει ενώπιον του όλα τα δεδομένα για να καταλήξει σε σωστές αποφάσεις. Εάν υπάρξει σωστή συνεργασία, που αυτό είναι το ζητούμενο, τότε σίγουρα θα υπάρχει περιθώριο για να προλαμβάνουμε κάποια φαινόμενα πριν αυτά αναπτυχθούν».

Ο μηχανισμός λειτουργεί ήδη ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του οργανισμού και πρόσβαση σε αυτόν έχουν όλοι οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν ήδη λάβει «μέσω του “μηχανισμού καταγγελίας δυσλειτουργιών στον οργανισμό”, ο ΟΚΥπΥ στοχεύει στην έγκαιρη και σωστή ενημέρωση της διοίκησης του, από τους ίδιους τους εργαζόμενους στις δομές υγείας που διαθέτει για τυχόν ανάρμοστες συμπεριφορές ή ενέργειες». Όπως επισημαίνεται στις σχετικές οδηγίες, οι καταγγελίες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά κατά τρόπο που να μην επιτρέπεται η διαρροή των οποιωνδήποτε στοιχείων.

«Ο εν λόγω μηχανισμός αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη υψηλών προτύπων ηθικής και εμπιστοσύνης εντός του οργανισμού, το οποίο προάγει τη διαφάνεια δημιουργώντας μια άριστη εργασιακή κουλτούρα», αναφέρει στη σχετική επιστολή του προς τους εργαζόμενους ο ΟΚΥπΥ και προσθέτει: «Πιο συγκεκριμένα μέσω του μηχανισμού παρέχεται η δυνατότητα στο προσωπικό του οργανισμού να αναφέρει/ αποκαλύψει πληροφορίες παραβατικών συμπεριφορών ή/και ενεργειών, οι οποίες δεν εναρμονίζονται με τις αξίες του, καθώς και με συγκεκριμένες προβλέψεις του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, υποβάλλοντας την αναφορά/ καταγγελία μέσω της σχετικής σελίδας που έχει δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα του οργανισμού».

Στις οδηγίες προς το προσωπικό, ο ΟΚΥπΥ εξηγεί ότι «ο μηχανισμός καταγγελίας δυσλειτουργιών δύναται να χρησιμοποιηθεί από το προσωπικό του οργανισμού προκειμένου να αναφέρει πληροφορίες παραβατικών συμπεριφορών ή ενεργειών, οι οποίες ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό, το περιβάλλον, τη ζωή ή την υγεία και τη γενικότερη ευημερία ενός ατόμου». Οι αναφορές, «πραγματοποιούνται υπό την προϋπόθεση της ειλικρινούς και εύλογης πεποιθήσεως ότι έχει διαπραχθεί ή είναι πιθανό να διαπραχθεί αξιόποινη πράξη ή παράπτωμα κατά τη διάρκεια της εργασιακής δραστηριότητας ή έχουν επιπτώσεις σε αυτή».

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise