Tuesday, September 17, 2024
Home » Στον αέρα η αδειοδότηση κατασκήνωσης στον Μαχαιρά

Στον αέρα η αδειοδότηση κατασκήνωσης στον Μαχαιρά

0 comments

Στον αέρα η αδειοδότηση κατασκήνωσης στον Μαχαιρά – Εντοπίστηκε το σπάνιο νερόφιδο στην περιοχή

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της αδειοδότησης του σωματείου «Φίλοι του 76ου Σώματος Προσκόπων Στροβόλου» για ανέγερση και λειτουργία κατασκηνωτικού χώρου εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Μαχαιρά, περιοχή η οποία περιλαμβάνεται στο Δίκτυο Natura 2000.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η επαναξιολόγηση του έργου, με την εκπόνηση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), μετά που προέκυψαν νέα στοιχεία όσον αφορά την περιοχή και συγκεκριμένα την ύπαρξη του σπάνιου κυπριακού νερόφιδου (Natrix natrix cypriaca). Σημειώνεται ότι ο προτεινόμενος κατασκηνωτικός χώρος, με υποδομές εστίασης και υγιεινής, στην κοινότητα Λαζανιά της επαρχίας Λευκωσίας, βρίσκεται εντός των περιοχών Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) Δάσος Μαχαιρά και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Περιοχή Τζιόνια.

Για την απόφαση του Τμήματος Περιβάλλοντος να ζητηθεί ΕΟΑ από το Τμήμα Δασών, ενημερώθηκε και η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, νοουμένου ότι εκκρεμεί η χορήγηση άδειας οικοδομής, την οποία όμως δεν αιτήθηκε το εν λόγω σωματείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η επανεξέταση του έργου αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην παρουσία της υπουργού Μαρίας Παναγιώτου την περασμένη Πέμπτη. Η σύσκεψη έγινε στην παρουσία συμβούλων της Υπουργού, του Γ.Δ. Περιβάλλοντος, των αν. διευθυντών Τμήματος Δασών και Τμήματος Περιβάλλοντος, καθώς των αρμόδιων λειτουργών που χειρίστηκαν το εν λόγω θέμα. Στη σύσκεψη έγινε αναφορά για νέα ευρήματα που προέκυψαν στη βάση έρευνας που διεξάχθηκε το 2022 για τον εντοπισμό νερόφιδου στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Δασών, σε ανακοίνωσή του στις 23/2/2021 πληροφορούσε πως στο πλαίσιο της υλοποίησης της Δράσης Α1, του Έργου «LIFE IP Physis», που αφορά χαρτογράφηση οικοτόπων και ειδών των Παραρτημάτων Ι & ΙΙ της Οδηγίας των Οικοτόπων και αξιοποιώντας διάφορες πληροφορίες έχει εντοπίσει το κυπριακό νερόφιδο σε δυο θέσεις εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Μαχαιρά.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, η καταγραφή αυτή αποτελεί σημαντική εξέλιξη που προσθέτει νέα δεδομένα στη γεωγραφική εξάπλωση του ενδημικού υποείδους της πανίδας της Κύπρου. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζει τη σημασία του Εθνικού Δασικού Πάρκου Μαχαιρά, ως περιοχή με κατάλληλο ενδιαίτημα για ακόμα ένα σημαντικό είδος της κυπριακής βιοποικιλότητας. Ωστόσο, στις 5/3/2021 ακολούθησε η έκδοση περιβαλλοντικής έγκρισης, μέσω αιτιολογημένης διαπίστωσης, στις 8/6/2021 η χορήγηση πολεοδομικής άδειας και στις 15/6/2022 η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εκμίσθωση κρατικής δασικής γης στο σωματείο.

Στο μεταξύ, το σωματείο «Φίλοι του 76ου Σώματος Προσκόπων Στροβόλου» επέδειξε ενδιαφέρον και για την εκμίσθωση κρατικής δασικής γης σε μέρος του κρατικού Δάσους Αδελφοί στην Πλατανιστάσα σε πολεοδομική ζώνη Ζ3. Τελικά, η εν λόγω γη εκμισθώθηκε στην ιερά μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου για τη δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου 130 κλινών, μικρή εκκλησία και μίνι γήπεδο.

Για την περίπτωση αυτή κάνει αναφορά σε ειδική έκθεση για το Τμήμα Δασών η Ελεγκτική Υπηρεσία ημερ. 5/6/2019, όπου καταγράφει αδυναμίες και παραλείψεις σε εξέταση αιτήσεων για χρήση κρατικής δασικής γης στην περιοχή Πλατανιστάσας που αποδεσμεύτηκε από την Εθνική Φρουρά.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι το Τμήμα Δασών με επιστολή του, ημερ. 6/10/2017, προς τον Γενικό Έφορο Προσκοπισμού έθεσε το ερώτημα αν το υπό αναφορά σωματείο υπάγεται στο Σώμα Προσκόπων Κύπρου και αν έχει σχέση με το Προσκοπικό Σύστημα, καθώς και κατά πόσο το Σώμα Προσκόπων Κύπρου ενδιαφέρεται για τη μακροχρόνια εκμίσθωση της υπό αναφορά γης για δημιουργία κατασκήνωσης.

Το Σώμα Προσκόπων Κύπρου, σε απαντητική επιστολή του ημερ. 31/10/2017 επισήμανε ότι λειτουργεί με βάση τις πρόνοιες του περί Προσκοπικού Σώματος Νόμου (Κεφ. 34) και ουδεμία σχέση έχει με το εν λόγω σωματείο, ούτε και ενδιαφέρεται για την εκμίσθωση της συγκεκριμένης δασικής γης για σκοπούς δημιουργίας κατασκηνωτικού χώρου. Στις 14/12/2017, ο πρόεδρος του σωματείου προς το Τμήμα Δασών εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη μη κατάληξη της εκμίσθωσης και ανέφερε ότι ο μόνος λόγος ίδρυσης του σωματείου ήταν η δημιουργία νομικής οντότητας, έτσι ώστε να ήταν εφικτή η νομότυπη μίσθωση του χώρου.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More