Friday, November 22, 2024
Home » Στη Βουλή η κόντρα θεσμών – Πρόταση Λουκαΐδη για Πόθεν Έσχες

Στη Βουλή η κόντρα θεσμών – Πρόταση Λουκαΐδη για Πόθεν Έσχες

0 comments

Στη Βουλή η κόντρα θεσμών – Πρόταση Λουκαΐδη για Πόθεν Έσχες

Η σύγκρουση θεσμών και πιο συγκεκριμένα οι δημόσιοι διαξιφισμοί μεταξύ Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη και των επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας, Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, θα συζητηθούν στη Βουλή.

Η εν λόγω κόντρα καθώς και άλλα ζητήματα που έχουν εγερθεί την τελευταία περίοδο και αφορούν γενικότερα λειτουργία θεσμικών οργάνων της Πολιτείας θα εξεταστούν αυτεπάγγελτα από την κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών, μετά από πρωτοβουλία του Δημήτρη Δημητρίου και της Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Ο πρόεδρος και το μέλος της εν λόγω κοινοβουλευτικής επιτροπής, αντίστοιχα, ενέγραψαν από κοινού θέμα με τίτλο «η εύρυθμη λειτουργία των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα με την εγγραφή του θέματος είναι να τεθούν επί τάπητος προβλήματα με τη λειτουργία των Θεσμών, με απώτερο στόχο την εξεύρεση λύσεων.

Άλλωστε, οι συγκρούσεις μεταξύ αξιωματούχων της Πολιτείας είναι κάτι που έχει προκαλέσει ανασφάλεια στην κυπριακή κοινωνία. Είναι ενδεικτικό και το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ της κόντρας μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή και των επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας, που διαδραματίστηκε στις 29/12 όταν η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς δημοσιοποίησε το πόρισμά της για τις καταγγελίες σε βάρος του Σάββα Αγγελίδη.

Στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, είχε καταλογιστεί ότι ενδεχομένως να υπέπεσε σε αδίκημα για τρεις περιπτώσεις προσώπων στις οποίες άσκησε την εξουσία του για αναστολή ποινικής δίωξης. Η Αρχή, όμως, κατέληξε πως μετά την διερεύνηση δεν προέκυψε αξιόποινη πράξη σε βάρος του κ. Αγγελίδηπου να σχετίζεται με διαφθορά. Οι λειτουργοί επιθεώρησης της Αρχής είχαν διαπιστώσει, βέβαια, ότι στη μια εκ των τριών περιπτώσεων ότι το πρόσωπο για το οποίο ασκήθηκε αναστολή ποινικής δίωξης ήταν παλιότερα πελάτης του κ. Αγγελίδη, σε περίοδο κατά την οποία ο τελευταίος ιδιώτευε ως δικηγόρος.

Η κόντρα μεταξύ των δυο θεσμών, αναζωπυρώθηκε όταν μετά από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Αρχής (29/12), η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για ασυμβίβαστο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Ακολούθησαν επίσημες τοποθετήσεις από Σαββίδη και Αγγελίδη, οι οποίοι χρέωναν στον Οδυσσέα Μιχαηλίδηυπέρβαση συνταγματικών αρμοδιοτήτων και παράνομη παρέμβαση σε σχέση με την υπόθεση.

Το προαναφερθέν είναι ένα εκ των τριών ζητημάτων που όπως διαφάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών θα την απασχολήσουν προσεχώς. Υπάρχουν άλλα δυο θέματα που ενεγράφησαν από την ανεξάρτητη βουλευτή Αλεξάνδρα Ατταλίδου, τα οποία απασχόλησαν την κοινή γνώμη και θα τεθούν για αυτεπάγγελτη εξέταση.

Το ένα αφορά τα όσα δημοσιοποίησε η κοινοπραξία διερευνητικών δημοσιογράφων OCCRP για την ανάπτυξη Cap St. George, στην περιοχή «Θαλασσινές Σπηλιές» στην Πέγεια και το ενδεχόμενο ανεπαρκούς ελέγχου των αρμόδιων φορέων στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την πρόληψη και καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος.

Το έτερο θέμα αφορά τις καταγγελίες που είχε κάνει ο επικεφαλής του κλάδου αστυνομικού σώματος της συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοίζίδης, για την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ). Ο κ. Λοϊζίδης, τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών είχε ισχυριστεί τα ακόλουθα: «Αξιωματικός που δούλευε εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος το 2019, σήμερα κατηγορείται για πειθαρχικό αδίκημα γιατί ο γιος μέλους της ΑΑΔΙΠΑ έχει συλληφθεί για οργανωμένο έγκλημα. Και εκδικητικά σήμερα παίρνουν αξιωματικό για πειθαρχικό αδίκημα».

Η χθεσινή ατζέντα της κοινοβουλευτικής επιτροπής περιλάμβανε το θέμα με την τροποποίηση της νομοθεσίας (Νόμος 49) για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων πολιτειακών αξιωματούχων (Πρόεδρος, υπουργοί και βουλευτές). Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πρόταση που έγινε από τον Γιώργο Λουκαΐδη, για τον τρόπο δήλωσης του Πόθεν Έσχες. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είχε εισηγηθεί όπως οι αξιωματούχοι που εμπίπτουν στις πρόνοιες της συγκεκριμένης νομοθεσίας αντί να υποβάλλουν οι ίδιοι τις δηλώσεις τους, να προβαίνουν σε «δήλωση καθαρής περιουσιακής θέσης».

Στην ουσία η πρόταση αυτή, που φάνηκε να αντικρίζεται θετικά, διασφαλίζει ότι ένας πολιτειακός αξιωματούχος θα υποβάλλει ακριβή δήλωση για τα περιουσιακά του στοιχεία μέσω εγκεκριμένου λογιστή. Με βάση τα διαμειφθέντα το θέμα αναμένεται να ξεκαθαριστεί στην επόμενη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, όπου αναμένεται να συζητηθεί και να διευκρινιστούν επί μέρους ζητήματα.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More