Home » Στην εποχή του e – justice η Δικαιοσύνη

Στην εποχή του e – justice η Δικαιοσύνη

0 comment

Στην εποχή του e – justice η Δικαιοσύνη

Στη νέα ψηφιακή εποχή μπαίνει από τις 18 Δεκεμβρίου η Δικαιοσύνη με την εφαρμογή τουe – justice, δηλαδή της ολοκληρωτικής ηλεκτρονικής καταχώρησης εγγράφων. Το έργο συζητείτο για πολλά χρόνια και μετά από αρκετές προσπάθειες ήρθε η ώρα και η δικαιοσύνη να κάνει το βήμα αυτό όπου εκτιμάται ότι θα διευκολύνει το έργο δικαστών και δικηγόρων και θα ανοίξει την πόρτα στο επόμενο στάδιο που είναι η ηχογράφηση της διαδικασίας εντός δικαστικής αίθουσας.

Σύμφωνα με τον πρωτοκολλητή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ανδρέα Γ. Τσερκέζο, ο απώτερος στόχος του πληροφοριακού συστήματος ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης e -justice, είναι η ψηφιοποίηση όλων των δικαστηρίων και δικαιοδοσιών, συμπεριλαμβανομένων των νέων Δικαστηρίων και των νέων βαθμών δικαιοδοσίας που δημιουργήθηκαν μετά την ψήφιση των νόμων που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Περαιτέρω, αναφέρει ο κ. Τσερκέζος, στο e – justice περιλαμβάνονται πρόνοιες αναφορικά με τους νέους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ την 1/9/2023.

Ένας ακόμη μεγάλος στόχος του συστήματος e -justice, όπως τονίζει ο πρωτοκολλητής, είναι η ψηφιοποίηση των ενταλμάτων προστίμου, όπως επίσης και η διασύνδεσή του με διάφορα κυβερνητικά Τμήματα και Υπηρεσίες, ούτως ώστε να υπάρχει έγκαιρη, έγκυρη και αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων. Στο έργο έχουν εμπλακεί πολυμελείς ομάδες από τη Δικαστική Υπηρεσία, το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Το σύστημα e – justice στοχεύει στο να αυξήσει την αποδοτικότητα των Πρωτοκολλητείων και των Δικαστηρίων, χωρίς να επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές, εφόσον, στην ουσία, ψηφιοποιεί τις υφιστάμενες, φυσικές διαδικασίες. Με την εφαρμογή του, θα διευρυνθούν οι δυνατότητες που δίνονται με το σύστημα i – justice το οποίο, επί του παρόντος, χρησιμοποιείται από τα Δικαστήρια και θα αναπτυχθούν επιπλέον λειτουργικότητες για τη διαχείριση υποθέσεων, τη δημιουργία στατιστικών/αναφορών κ.α. Το πληροφοριακό σύστημα e – justice, θα συνεχίσει, ακόμα και μετά τη έναρξη λειτουργίας του, να εξελίσσεται, να βελτιώνεται και να αναβαθμίζεται, ώστε να καλύψει, όσο το δυνατό καλύτερα, τις ανάγκες των εσωτερικών και των εξωτερικών χρηστών του, σημειώνει ο κ. Τσερκέζος.

Για να είναι έτοιμα τα Δικαστήρια και οι δικηγόροι, αναφέρει, η Δικαστική Υπηρεσία σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις, σε συνεργασία, τόσο με το υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής όσο και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, με σκοπό την ομαλή μετάβαση από το σύστημα i – justice στο σύστημα e – justice. Μεταξύ άλλων, οι δράσεις αφορούν σε διαδικτυακά σεμινάρια, δια ζώσης εκπαιδεύσεις, κυκλοφορία πληροφοριακού υλικού κ.τ.λ.

Αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνει η μετάβαση από το σύστημα ijustice στο ejustice, υλοποιείται έργο για τη μετάπτωση (migration) των υποθέσεων που υπάρχουν στο ijustice, στο σύστημα ejustice. Σκοπός του έργου της μετάπτωσης, είναι όπως το ejustice ξεκινήσει στις 18/12/2023 περιέχοντας όλες τις υποθέσεις και δεδομένα που υπάρχουν σήμερα εντός του συστήματος ijustice.

Σε τρεις φάσεις

Τέλος, αναφορικά με το ποια Δικαστήρια δεν θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα, ο πρωτοκολλητής του Ανωτάτου αναφέρει ότι εκεί που εφαρμόζεται σήμερα το ijustice θα πάρει τη θέση του το e – justice. Το έργο, γενικώς, θα υλοποιηθεί σε 3 φάσεις. Σε πρώτη φάση, εντάσσονται τα Δικαστήρια που περιεγράφηκαν προηγουμένως. Σε δεύτερη φάση, περί το δεύτερο τρίμηνο του 2024, θα ενταχθούν τα Δικαστήρια τα οποία ασκούν ποινική δικαιοδοσία καθώς και το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας. Σε τρίτη, και τελευταία φάση, θα ενταχθούν τα δύο Ανώτατα Δικαστήρια. Η περίοδος υλοποίησης της τρίτης φάσης αναμένεται να καθοριστεί.

Εκτός τα δύο Ανώτατα και ποινικά Δικαστήρια

Σημειώνεται ότι στην πλατφόρμα ejustice, θα ενταχθούν πλέον και όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, πέραν των δικηγόρων, όπως Αστυνομία, Νομική Υπηρεσία, Γραφείο Ευημερίας, κ.λπ.

Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση και την ανάπτυξη της ψηφιακής εποχής στον χώρο της Δικαιοσύνης. Προσδοκία μας, αναφέρει, είναι όπως το νέο σύστημα συνεχίσει να αναβαθμίζεται όπως προνοείται και στους όρους και προδιαγραφές του διαγωνισμού, ώστε να αντιμετωπίζει τις αδυναμίες που θα εντοπίζονται και παράλληλα να προσθέσει στις λειτουργίες του ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο εργαλείο για όλους τους συντελεστές που θα το χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με τον Παγκύπριο, τo σύστημα e – justice θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία σε όλα τα Δικαστήρια εκτός από το Ανώτατο Δικαστήριο, σε σχέση με την τριτοβάθμιά του δικαιοδοσία και το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας. Το σύστημα τίθεται, επίσης, σε παραγωγική λειτουργία, σε σχέση με όλες τις δικαιοδοσίες του Επαρχιακού Δικαστηρίου, πλην της Ποινικής Δικαιοδοσίας και της δικαιοδοσίας του Κακουργιοδικείου και του Στρατιωτικού Δικαστηρίου.

Η ενημέρωση και ο χειρισμός των υποθέσεων που καταχωρίστηκαν στο σύστημα i -justice, θα συνεχίσουν να γίνονται στο σύστημα e – justice. Ήδη οι πλείστοι δικηγόροι έχουν προχωρήσει και εγγραφεί στο νέο σύστημα, ενώ έγινε και σεμινάριο καθοδήγησης για τη νέα πλατφόρμα που θα εφαρμοστεί από την μεθεπόμενη Δευτέρα.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More