Home » Στα χαρτιά παραμένουν από το 2021 οι φυλακές ανηλίκων 

Στα χαρτιά παραμένουν από το 2021 οι φυλακές ανηλίκων 

0 comment

Στα χαρτιά παραμένουν από το 2021 οι φυλακές ανηλίκων

Ανεφάρμοστη από το 2021 είναι η νομοθεσία που ρυθμίζει τη σύγκρουση παιδιών με το νόμο, καθώς στα χαρτιά παραμένει ακόμη η δημιουργία φυλακών ανηλίκων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, μέχρι τις 22 Αυγούστου 2023, κρατούνταν σε ειδική πτέρυγα στις Κεντρικές Φυλακές ένα παιδί κάτω των 18 ετών και δύο ενήλικα πρόσωπα κάτω των 21 ετών. Παράλληλα, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ψυχιατρικών Υπηρεσιών του Yπουργείου Υγείας, στον εν λόγω χώρο κρατούνται αυτή τη στιγμή δύο ανήλικοι κάτω των 18 ετών.

Η εν λόγω πτέρυγα βρίσκεται σε άλλο σημείο των φυλακών, ώστε να μην υπάρχει επαφή μεταξύ των νεαρών και των ενήλικων καταδικασθέντων, έχοντας ξεχωριστό γήπεδο και σχολείο. Εντούτοις, έχουν κοινό ιατρείο με τους ενηλίκους. Παράλληλα, οι συγκρατούμενοι των ανηλίκων ηλικίας 18 με 21, έχουν επαφή με τους ενήλικες καταδικασθέντες.

Τα εν λόγω ζητήματα αναφέρθηκαν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου εξετάστηκε το θέμα: “Οι φυλακές ανηλίκων, το σύστημα λειτουργίας και τα μέτρα με τα οποία διασαλίζονται τα δικαιώματα των παιδιών”.

Όπως υπογραμμίστηκε, δεν έχουν καταρτιστεί, ακόμη, κανονισμοί για τη νομοθεσία, ώστε να καταστεί εφικτή η δημιουργία χώρου κράτησης ανηλίκων.

Εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης διευκρινίστηκε ότι η πτέρυγα στις Κεντρικές Φυλακές είναι μια μεταβατική λύση και ότι μετά την ψήφιση κανονισμών θα προκηρυχθεί διαγωνισμός, ώστε ιδιώτης να αναλάβει τη δημιουργία του χώρου κράτησης παιδιών. Αυτός ο χώρος θα είναι χωρητικότητας 10 έως 25 ατόμων, με προγράμματα που θα στοχεύουν στην αναμόρφωση και στήριξη του ανηλίκου παραβάτη.

Επιφύλαξη για την ανάθεση σε ιδιώτη εξέφρασαν οι βουλευτές, οι οποίοι θα μεταβούν ως Επιτροπή στις 15 Ιανουαρίου 2024 στις Κεντρικές Φυλακές επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, να συναντηθούν με τους ανήλικους κρατούμενους.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης προέκυψε ακόμη ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια ανηλίκων και ξεχωριστοί χώροι και ότι κάποιοι δικαστές δικάζουν ενδιάμεσα από άλλες υποθέσεις και κάποιες ανηλίκων. Αναφέρθηκε, ακόμη, κενό στον τρόπο διαχείρισης υποθέσεων όπου κατηγορούνενοι είναι και ενήλικα και ανήλικα πρόσωπα.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More