Home » Στα δυο χρόνια η παραγραφή βαθμών ποινής για τροχαίες παραβάσεις

Στα δυο χρόνια η παραγραφή βαθμών ποινής για τροχαίες παραβάσεις

0 comment

Στα δυο χρόνια η παραγραφή βαθμών ποινής για τροχαίες παραβάσεις

Ένα χρόνο νωρίτερα θα παραγράφονται οι βαθμοί ποινής που επιβάλλονται στους οδηγούς για τροχαίες παραβάσεις. Ομόφωνα χθες όλες οι πλευρές συμφώνησαν με πρόταση νόμου σύμφωνα με την οποία οι βαθμοί ποινής που επιβάλλονται σε έναν οδηγό παραβάτη θα σβήνονται στα δύο χρόνια αντί τρία που ισχύει μέχρι σήμερα.

Σχετική πρόταση νόμου του βουλευτή ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και όπως φάνηκε από τη συζήτηση, παρόλο που δεν ζητήθηκαν στοιχεία για το πόσοι οδηγοί κινδυνεύουν να χάσουν τις άδειες τους λόγω των καταγγελιών από τις κάμερες, όλοι συμφωνούν με τη ρύθμιση.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», παρά τις αντιρρήσεις της Τροχαίας η ρύθμιση αυτή να μην έχει αναδρομική ισχύ, εντούτοις τελικά θα έχει. Ωστόσο ο νόμος που θα ψηφιστεί, δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, αφού θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις στα λογισμικά προγράμματα της Τροχαίας, αφού σήμερα όταν ένας οδηγός πληρώνει εξώδικο ή καταδικάζεται και σε βαθμούς ποινής αυτοί καταχωρούνται αυτόματα.

Σήμερα για να χάσει κάποιος οδηγός το δικαίωμα οδήγησης θα πρέπει να συμπληρώσει 12 βαθμούς ποινής σε τρία χρόνια, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία πόσοι έχασαν ή είναι στο όριο. Στο εξωτερικό υπάρχουν χώρες που οι βαθμοί ποινής παραγράφονται στα πέντε και οκτώ χρόνια ανάλογα με την παράβαση.

Όπως δήλωσε ο εισηγητής της πρότασης νόμου Νίκος Τορναρίτης,, είναι καλά γνωστοί και έχουν εξηγηθεί οι λόγοι για τους οποίους έχει κατατεθεί η συγκεκριμένη πρόταση. Ανέφερε ότι από την εφαρμογή του συστήματος φωτοεπισήμανσης έχουν πολλαπλασιαστεί με αριθμούς χιονοστιβάδας οι κλήσεις στους πολίτες, με αποτέλεσμα πολλοί να βρίσκονται ενώπιον των δικαστηρίων. Πρόσθεσε ότι ζητούμενο της εν λόγω πρότασης είναι και η ισχυροποίηση των θεμάτων που αφορούν την οδική συνείδηση και την οδική ασφάλεια. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν νομοθεσίες οι οποίες ουσιαστικά να θέτουν παγίδες στους πολίτες και μία τέτοια νομοθεσία θα είναι και αυτή εάν δεν αναθεωρηθεί.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνος Φακοντής, είπε ότι η πρόταση νόµου κινείται προς την ορθή κατεύθυνση και δεν δημιουργεί “εκπτώσεις” στα θέματα οδικής ασφάλειας. Πρόσθεσε ότι με την έναρξη λειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήµανσης εδώ και δύο περίπου χρόνια, πολλοί οδηγοί έχουν φορτωθεί αρκετούς βαθμούς ποινής και κινδυνεύουν να χάσουν την άδεια οδήγησής τους.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, κατέθεσε πρόταση νόμου η οποία προβλέπει ότι εάν ένα άτομο βρεθεί για δεύτερη φορά, τα τελευταία τρία χρόνια ενώπιων του δικαστηρίου για αδίκημα που αφορά οδήγηση κάτω από εξαρτησιογόνες ουσίες (νάρκοτεστ), αυτό να παραπέμπεται σε κατάλληλο κέντρο θεραπείας. «Ο αυξημένος αριθμός θετικών νάρκοτεστ µάς έχει ωθήσει ώστε να υποβάλουμε τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, ώστε να βοηθήσουμε, µε κάθε δυνατό τρόπο, τα άτομα τα οποία είναι εξαρτημένα, αλλά και να αυξήσουμε την οδική ασφάλεια», είπε ο κ. Σαββίδης.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise