Home » Σε 86 χρόνια μπορεί να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων – Με 66 δράσεις απαντά η Επίτροπος

Σε 86 χρόνια μπορεί να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων – Με 66 δράσεις απαντά η Επίτροπος

0 comment

Σε 86 χρόνια μπορεί να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων – Με 66 δράσεις απαντά η Επίτροπος

Θα χρειαστούν 86 χρόνια στις χώρες της ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί το χάσμα των φύλων, με την ισότητα να είναι ακόμη πιο μακρινός στόχος ανά το παγκόσμιο, με τα Ηνωμένα Έθνη να αναφέρονται σε 300 χρόνια ως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στα εν λόγω στοιχεία αναφέρθηκε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κ. Τζόζη Χριστοδούλου, η οποία με στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων και στερεότυπων φύλου, προχωράει με 66 δράσεις που αντιστοιχούν σε 13 θεματικές ενότητες, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026.

«Ζούμε σε ένα κράτος που είναι πολύ βαθιά ριζωμένες οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, ώστε η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να τα ανατρέψουμε», υπογράμμισε η Επίτροπος. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η Εθνική Στρατηγική τέθηκε άμεσα σε ισχύ και ότι για την επιτυχή υλοποίησή της έχουν οριστεί λειτουργοί ισότητας των φύλων σε όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία με τους οποίους και συνεργάζεται το γραφείο της.

Η Εθνική Στρατηγική περιλαμβάνει 13 θεματικές και 66 δράσεις:

> Έμφυλος προϋπολογισμός: Ισότιμη κατανομή δημόσιων πόρων.

> Φύλο και Εργασία: Ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση, προώθηση ισόρροπης εκπροσώπησης γυναικών και αντρών, μείωση χάσματος αμοιβών και συντάξεων.

> Φύλο και Κοινωνική Πολιτική: Ενίσχυση αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους στη βάση της οπτικής του φύλου.

> Φύλο και Υγεία: Ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, στη βάση των διαφορετικών αναγκών γυναικών και ανδρών.

> Φύλο και Δικαιοσύνη: Δημιουργία έμφυλης κουλτούρας στα σώματα της δικαιοσύνης και ισότιμη πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

> Φύλο και Εξωτερική Πολιτική: Έμφυλες προσεγγίσεις στην Εξωτερική Πολιτική.

> Φύλο και Εκπαίδευση και Πολιτισμός: Διαμόρφωση έμφυλης εκπαιδευτικής και πολιτιστικής κουλτούρας.

> Φύλο και Αθλητισμός: Ενδυνάμωση και ισότιμη αναγνώριση του γυναικείου αθλητισμού και αποδόμηση έμφυλων στερεοτύπων στον αθλητισμό.

> Φύλο και Αγροτική Ανάπτυξη, Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια και Μεταφορές: Ενίσχυση ορατότητας αγροτισσών και γυναικών της υπαίθρου. Διαμόρφωση έμφυλων συστημάτων μεταφορών. Αναγνώριση έμφυλου αντικτύπου που έχει η κλιματική και ενεργειακή κρίση.

> Έρευνα, Καινοτομία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Ενδυνάμωση ανδρών και γυναικών και ισότιμη αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων.

> Φύλο και Άμυνα: Διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος με περισσότερη ευαισθησία στην έμφυλη διάσταση.

> Φύλο και Θέσεις Λήψης Αποφάσεων: Προώθηση ισόρροπης εκπροσώπησης γυναικών και ανδρών για δίκαιη και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση στη λήψη αποφάσεων.

> Φύλο και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Ενεργή συμβολή στη διαμόρφωση έμφυλων προτύπων, εξάλειψη στερεοτύπων και προκαταλήψεων.

«Όσον αφορά τις 66 δράσεις δεν υπάρχει κάποια που να αποτελεί προτεραιότητα. Η στρατηγική είναι διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε οι περισσότερες δράσεις να είναι αλληλένδετες και η εφαρμογή τους να είναι ολιστική κι έχουμε ήδη αρχίσει να τροχοδρομούμε δράσεις σε διάφορους τομείς», είπε η κ. Χριστοδούλου.

Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται και η εφαρμογή του έμφυλου προϋπολογισμού. «Η δράση αυτή, μπορεί να φέρει αρκετές λύσεις και να επισπεύσει την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Πιο συγκεκριμένα ο έμφυλος προϋπολογισμός σημαίνει ότι η διαδικασία του καταρτισμού του προϋπολογισμού θα γίνεται στη βάση στατιστικών, με βασικό παράγοντα το φύλο και την ηλικία σε συνδυασμό με στατιστικές που αφορούν το εργατικό δυναμικό, τους άνεργους και τις άνεργες, τους χαμηλο-συνταξιούχους και τις χαμηλο-συνταξιούχες και τα άτομα που ζουν στο όριο της φτώχειας. Να περιλαμβάνει δηλαδή, την οπτική του φύλου σε όλα τα επίπεδα κατάρτισης του προϋπολογισμού, αλλά και την αξιολόγηση των επιπτώσεων του προϋπολογισμού ως προς το φύλο, ενσωματώνοντας την αρχή της Ισότητας σε όλα τα στάδια κατάρτισής του».

Είναι ένα τεχνικό εργαλείο, είπε, και για την εφαρμογή του έχουμε αιτηθεί στην ΕΕ για τεχνική στήριξη και αναμένουμε απάντηση, η οποία εύχομαι να είναι θετική. «Να υπογραμμίσω ότι δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο για να εφαρμοστεί πλήρως».

Μια άλλη δράση, είπε, είναι η δημιουργία προγραμμάτων ψηφιακής εκπαίδευσης για γυναίκες της υπαίθρου, ώστε να μπορούν να αξιοποιούν τις έξυπνες συσκευές τους για προώθηση των προϊόντων τους, είτε να μπορούν πιο εύκολα να χειρίζονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές που εξυπηρετούν την καθημερινότητά τους.

Ακόμη, προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας διοργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων για καθηγητές/ καθηγήτριες Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής και άλλους εκπαιδευτικούς, με στόχο την αποδόμηση έμφυλων στερεοτύπων και την ισότητα των φύλων στις σπουδές που θα επιλέξουν ο μαθητές και μετέπειτα στην εργασία που θα κάνουν.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More