Σε εξέλιξη εκταφή για τον εντοπισμό των οστών του ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη – Τι λέει στο philenews ο Γ. Πετούσης (εικόνες)
Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου (20/01) στο κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό το άνοιγμα τάφου και η εκταφή οστών που πιστεύετε ότι ανήκουν στο εθνικό ποιητή της Κύπρου, Βασίλη Μιχαηλίδη. Η εκταφή πραγματοποιείται από ανθρωπολόγους στην παρουσία του Διευθυντή του Εργαστηρίου Δικανικής Γενετικής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Δρ. Μάριο Καριόλου, συγγενικών προσώπων του Βασίλη Μιχαηλίδη, του Γιώργου Πετούση, Προέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού και λειτουργών του Δήμου Λεμεσού.
Η εκταφή γίνεται μετά από διάταγμα που εξέδωσε τον Δεκέμβριο του 2023 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού και μετά από διαδικασίες που κινήθηκαν μέσω δικηγόρου από τον Δήμο Λεμεσού. Να σημειωθεί ότι η εκταφή στον συγκεκριμένο τάφο πραγματοποιείται μετά μαρτυρίες που εξασφαλίστηκαν ότι εκεί έχει θαφτεί ο ποιητής. Σύμφωνα με το διάταγμα που εκδόθηκε από το Δικαστήριο, θα γίνει εκταφή μόνο των πρώτων οστών που θα εντοπιστούν και θα ληφθούν δείγματα για να διαπιστωθεί ότι ανήκουν σε άνδρα 60-70 ετών. Ανάμεσα στους όρους τους διατάγματος, είναι εάν εντοπιστούν δύο ανθρώπινοι σκελετοί, η διαδικασία να σταματήσει και κλείσει ο τάφος.
Μιλώντας στο philenews, o κ. Γιώργος Πετούσης, Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού ανέφερε ότιο Βασίλης Μιχαηλίδης πέθανε τον Δεκέμβριο του 1917 και την επόμενη δεκαετία ο τάφος του εξαφανίστηκε. Όπως εξήγησε, η κηδεία του έγινε με έξοδα του Δήμου Λεμεσού εντούτοις για άγνωστους λόγους δεν τοποθετήθηκε κάποια πλάκα με αποτέλεσμα ο τάφος να χαθεί.
«Όταν ιδρύσαμε την Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού το 2003 μια από τις πρώτες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν να βρούμε τον τάφο του Βασίλη Μιχαηλίδη και να φύγουμε αυτή την κατηγορία από πάνω μας. Μας κατηγορούσαν ότι τον πετάξαμε στο πτωχοκομείο της πόλης και ότι χάσαμε τον τάφο του. Είναι μια βαριά κατηγορία εναντίον της πόλη της όπου εδώ δημιούργησε τα μεγάλα του αριστουργήματα», ανέφερε ο κ. Πετούσης.
Κληθείς να εξηγήσει το πώς έφτασαν στο σημερινό τάφο όπου γίνεται η εκταφή, εξήγησε ότι τον πλησίασαν δύο πολίτες πριν μερικά χρόνια. «Ο πρώτος ήταν ο Πρόεδρος της Ιστορικής Εταιρείας Κύπρου, Αριστείδης Κουδουνάρης, ο οποίος με επιστολή του περιέγραφε τον τάφο του Βασίλη Μιχαηλίδη και ότι αυτός βρισκόταν 15 μέτρα από τη νοτιοανατολική είσοδο. Επίσης, ήρθε ο δρ. Χρήστος Ροτσίδης και μου διηγήθηκε ότι ήταν γειτονόπουλο εδώ στο κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου και μαζί με τα άλλα παιδιά, έπαιζαν μέσα στους τάφους κρυφτούλι. Οι περιγραφές που έδωσαν και οι δύο ήταν ακριβώς όπως είναι ο σημερινός τάφος που γίνεται τώρα η εκταφή, με τις πέτρες τις πελεκητές γύρω γύρω και έναν ανώνυμο σταυρό», είπε.
Με αυτές τις μαρτυρίες η Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού αποτάθηκε στον Δήμο όπου μέσω δικηγόρου ξεκίνησε η διαδικασία για να εκδοθεί το διάταγμα εκταφής από το Δικαστήριο Λεμεσού. Όπως εξήγησε ο κ. Πετούσης, θα ληφθούν δείγματα DNA από ένα μικρό οστό κι ένα δόντι, για να ταυτοποιηθούν με τα δείγματα που έδωσαν οι συγγενείς του και βρίσκονται ήδη στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Σημείωσε ακόμη ότι εντός Φεβρουαρίου θα γνωρίζουν τα αποτελέσματα.
Ο κ. Πετούσης ευχαρίστησε τον Δρ. Καριόλου για την όλη συνεισφορά του και ευχήθηκε ότι η ταυτοποίηση θα αποφέρει καρπούς. «Είμαι αισιόδοξος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τις περιγραφές που έχουμε πιστεύω ότι θα εντοπιστούμε τα οστά του εθνικό ποιητή της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδη».
Πηγή: Philenews