Thursday, September 19, 2024
Home » Ραγδαία αύξηση ροών μεταναστών διά θαλάσσης – 3.889 άτομα φέτος

Ραγδαία αύξηση ροών μεταναστών διά θαλάσσης – 3.889 άτομα φέτος

0 comments

Ραγδαία αύξηση ροών μεταναστών διά θαλάσσης – 3.889 άτομα φέτος

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα οι μεταναστευτικές ροές διά θαλάσσης από τη Συρία. Παρά το γεγονός πως μειώθηκαν οι αφίξεις Αφρικανών από τα κατεχόμενα και οι συνολικές ροές είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με πέρσι, αυξήθηκαν οι Σύροι μετανάστες που φτάνουν είτε μέσω της χώρας τους, είτε μέσω του Λιβάνου.

Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, παρότι έχουν αλλάξει οι καιρικές συνθήκες, εντοπίζονται συνεχώς υπερφορτωμένα σκάφη με μετανάστες ανοικτά του Κάβο Γκρέκο. Μέσα στις 13 πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη έφτασαν 446 Σύροι μετανάστες, που είναι οι δεκαπλάσιοι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι (σ.σ. είχαν φτάσει μόλις 48), με τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε συναγερμό, αφού υπάρχουν πληροφορίες και για νέες μαζικές ροές.

Τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ» από το Υπουργείο Εσωτερικών καταδεικνύουν πως υπάρχει γεωμετρική αύξηση στις αφίξεις τις τελευταίες εβδομάδες. Από την αρχή του χρόνου μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου είχαν φτάσει διά θαλάσσης στη χώρα μας 3.889 Σύροι μετανάστες. Από αυτούς περίπου το 70%, δηλαδή 2.725 άτομα, αφίχθηκαν με σκάφη τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες. Την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, είχαν αφιχθεί με βάρκες μόλις 314 άτομα, γεγονός που καταδεικνύει και το μέγεθος της αύξησης των αφίξεων διά θαλάσσης.

Αυτό που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι το γεγονός πως δεν μπορούν να προωθηθούν διαδικασίες απέλασης για τους Σύρους, όπως γίνεται με τους μετανάστες που προέρχονται από την Υποσαχάρια Αφρική, επειδή προέρχονται από εμπόλεμη περιοχή. Επιπρόσθετη ανησυχία προκαλεί η διαπίστωση πως το τελευταίο διάστημα οι διακινητές βρήκαν κι άλλους θαλάσσιους διαδρόμους προκειμένου να μεταφέρουν μετανάστες στην Κύπρο, αφού κάποια σκάφη ξεκινούν από το Λίβανο και τους παραλαμβάνουν από ακτές της Συρίας.

Σημειώνεται πως η τελευταία μαζική άφιξη μεταναστών καταγράφηκε το απόγευμα της Τρίτης, όταν εντοπίστηκαν τρία σκάφη με 170 μετανάστες ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More