Friday, September 20, 2024
Home » Πυρ ομαδόν ο διευθυντής Τμήματος Δασών για τα έργα στον Ακάμα την ημέρα του ανασχηματισμού

Πυρ ομαδόν ο διευθυντής Τμήματος Δασών για τα έργα στον Ακάμα την ημέρα του ανασχηματισμού

0 comments

Πυρ ομαδόν ο διευθυντής Τμήματος Δασών για τα έργα στον Ακάμα την ημέρα του ανασχηματισμού

Την αποχώρηση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρου Ξενοφώντος, περίμενε ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, διευθυντής του Τμήματος Δασών (σε προαφυπηρετική άδεια) για να δώσει τις δικές τους θέσεις σε σχέση με τα δημοσιεύματα και τη συζήτηση για τα έργα για τη διαχείριση του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 20 Δεκεμβρίου, 2023 και διερωτάταικατά πόσο είναι νομότυπη η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για «συνέχιση της Σύμβασης» και πώς διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον με τη συνέχιση της Σύμβασης.

Ο κ. Αλεξάνδρου δεν βλέπει παράβαση όρων, κάνει λόγο για κατ’ «ισχυρισμό» παράβαση των όρων της έκθεσης της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, και δηλώνει ότι ακολουθούνται οι όροι.

Στα σχόλια του ο κ. Αλεξάνδρου αναφέρει πως το Σχέδιο για την αειφόρο ανάπτυξη του ΕΔΠ του Ακάμα και η υλοποίηση του ήταν έργο και προτεραιότητα της προηγούμενης Κυβέρνησης. «Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονταν στο επίπεδο του Υπουργείου και του Υπουργικού Συμβουλίου. Το Τμήμα Δασών (ΤΔ) δε λάμβανε αποφάσεις από μόνο του. Ουσιαστικά, το Τμήμα Δασών ασκούσε χρέη γραμματείας, ενώ εκτελούσε τις οδηγίες του Υπουργείου και τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου», επισημαίνει.

Ο διευθυντήςΤμήματος Δασών αναφέρει ακόμα ότι η «νέα Κυβέρνηση μέχρι την έγερση του θέματος ότι, δήθεν κατασκευάζονται πιο πλατιοί δρόμοι, δεν έπραξε οτιδήποτε για λειτουργία του πιο πάνω μηχανισμού, ούτε καν ενημέρωση δε ζήτησε και ας σήμερα μιλά για ευαίσθητο οικοσύστημα και ότι απαιτείται επανασχεδιασμός των έργων. Η Κυβέρνηση, βεβαίως και μπορεί να αλλάξει τη διευθέτηση για τη λήψη των αποφάσεων και το σχεδιασμό».

Ο κ. Αλεξάνδρου τα βάζει και με το Τμήμα Περιβάλλοντος. Επισημαίνει ότι ενώ απαντούσε προς στο Υπουργείο ότι τηρούνται οι όροι και των τριών αδειοδοτήσεων, με την επιστολή του προς το ΤΔ ημερομηνίας 16 Νοεμβρίου, 2023, χωρίς επί της ουσίας να εγείρονται σημαντικά θέματα, ζητεί κάποιες πληροφορίες καθώς και κάποιες διευκρινίσεις. Ειδικά σε σχέση με το πλάτος των δρόμων απλά ζητείται διευκρίνιση.

Σε σχέση με τη διοικητική έρευνα, για το λόγο ότι, η έρευνα πάσχει, ο κ. Αλεξάνδρου αναφέρει χαρακτηριστικά: Τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος ερευνών λειτουργός είναι υφιστάμενοι του Γενικού Διευθυντή. Όλοι είδαν όπως και εγώ και πολύ ορθά ότι, ο πρώτος ερευνών λειτουργός που ορίστηκε ήταν κατώτερος υπάλληλος του ΤΔ και δεν ήταν ορθό να ελέγξει ανώτερους του γενικά και ειδικά στο ΤΔ. Κανείς δεν είδε ή τουλάχιστον κανείς δεν είπε τίποτα για το Γενικό Διευθυντή ο οποίος όντας ελεγχόμενος, αφού την περίοδο που αφορούσε η έρευνα ήταν Διευθυντής του Περιβάλλοντος, όρισε τους υφισταμένους του να τον ελέγξουν. Στο στόχαστρο μπήκε μόνο το ΤΔ!

Περαιτέρω, ο κ. Αλεξάνδρου αναφέρει ότι λόγω της σημειωθείσας μεγάλης καθυστέρησης στην αποπεράτωση του έργου, «είχα αποφασίσει πως σε περίπτωση απόρριψης από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων του αιτήματος του εργολάβου για έναρξη συζήτησης για φιλικό διακανονισμό για χρονική παράταση για διάφορες εργασίες, συνολικά 160 ημερών περίπου, θα προχωρούσα άμεσα σε λύση της εργοδότησης του Ανάδοχου. Αυτή ήταν η δεδηλωμένη θέση μου την οποία είχα γνωστοποιήσει και γραπτώς στο Υπουργείο μου με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις 18 Νοεμβρίου, 2023».

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More