Friday, November 22, 2024
Home » Πρόεδρος: Σημείο αναφοράς το βιβλίο του Δρ Αργυρίου «Οι γιατροί της Λεμεσού»

Πρόεδρος: Σημείο αναφοράς το βιβλίο του Δρ Αργυρίου «Οι γιατροί της Λεμεσού»

0 comments

Πρόεδρος: Σημείο αναφοράς το βιβλίο του Δρ Αργυρίου «Οι γιατροί της Λεμεσού»

Το βιβλίο του Δρ. Αργύρη Αργυρίου «Οι γιατροί της Λεμεσού» αποτελεί σημείο αναφοράς, το οποίο προσθέτει στις πηγές πληροφόρησης, τόσο για την ιστορία του τόπου μας, όσο και για την ανάπτυξη μιας σημαντικής πτυχής της ιατρικής επιστήμης στη χώρα μας, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, στη Λεμεσό.

Στην ομιλία του, ο ΠτΔ σημείωσε ότι πολύ ορθά και εύστοχα, ο Αργύρης Αργυρίου αφιερώνει το βιβλίο του στον πατέρα του, τον αείμνηστο γιατρό Αμερίκο Αργυρίου, «τον οποίο μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη για την πολύχρονη προσφορά του».

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Δρ. Αργύρης Αργυρίου είναι ένας επιστήμονας με εξαιρετική εμπειρία και αφοσίωση στον τομέα της παιδιατρικής, την οποία υπηρετεί με πολλή αγάπη, υπενθυμίζοντας πως, από το 2006 είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής, «ενός πετυχημένου Κέντρου για το οποίο είμαστε περήφανοι ως αποκλειστικός φορέας των Εθνικών Ανιχνευτικών Προγραμμάτων στην Κύπρο».

«Είναι, την ίδια στιγμή, Αντιπρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος ‘Θεοτόκος – Αμερίκος Αργυρίου’, και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Πολιτισμικού Ομίλου ‘Διάσταση’», είπε και σημείωσε ότι «όλες αυτές οι πολύπλευρες ιδιότητες του αγαπητού Αργύρη δεικνύουν και το εύρος των ενδιαφερόντων του, περισσότερο όμως φανερώνουν τα αποθέματα προσφοράς που διαθέτει».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη πως «η διακεκριμένη πορεία του συγγραφέα και ο ενθουσιασμός του για την Ιστορία της Λεμεσού – διότι το βιβλίο αφορά την ιατρική επιστήμη στον τόπο μας, την τοπική Ιστορία της Λεμεσού και της χώρας μας – αναδεικνύονται με ενδιαφέρον μέσα από τις σελίδες του βιβλίου το οποίο προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους αναγνώστες του και παράλληλα, παραθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία της ιατρικής στην Κύπρο».

Το βιβλίο, συνέχισε, χωρίζεται σε 13 κεφάλαια και στο καθένα από αυτά ο συγγραφέας αναπτύσσει με ένα ιδιαίτερο και έντεχνο τρόπο, τα όσα επιθυμεί να μεταφέρει στον αναγνώστη, κάνει αναφορά στους πρώτους γιατρούς που εργάστηκαν στη Λεμεσό κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, ενώ αναφέρεται και στους πιο σημαντικούς σταθμούς της ιατρικής στη Λεμεσό και στις πρώτες εμφανίσεις γιατρών και ιατρικών ιδρυμάτων στην πόλη. Στο τέταρτο κεφάλαιο του βιβλίου, πρόσθεσε ο ΠτΔ, ο συγγραφέας περιγράφει τα παλιά νοσοκομεία της Λεμεσού, αρχίζοντας από το Λοιμοκαθαρτήριο που λειτούργησε γύρω στο 1830.

«Την ίδια στιγμή, διαβάζοντας το βιβλίο του φίλου Αργύρη, ο αναγνώστης, μέσα από μια σφαιρική προσέγγιση για τον κλάδο της ακτινολογίας στη Λεμεσό έρχεται ενώπιον σημαντικών, άγνωστων για το ευρύ κοινό, πληροφοριών για έναν κλάδο ο οποίος αποτελεί σταθμό της ιατρικής για ολόκληρη την Κύπρο», συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως μέσα από τα γραφόμενα του Αργύρη Αργυρίου, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους πρωτοπόρους γιατρούς της Λεμεσού, αλλά και της Κύπρου, οι οποίοι άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιατρική επιστήμη, ειδικότερα μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε, στο ένατο κεφάλαιο ο συγγραφέας ασχολείται με τους Λεμεσιανούς γιατρούς που αναδείχθηκαν και σε άλλους κλάδους πέραν της Ιατρικής, όπως στις Καλές Τέχνες, τη λογοτεχνία, την πολιτική, τον αθλητισμό, ενώ «πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο συγγραφέας δεν παραλείπει να αναφερθεί στο βιβλίο και στους Τουρκοκύπριους γιατρούς της Λεμεσού, οι οποίοι είχαν αξιόλογη παρουσία στην ιστορία της ιατρικής ειδικότερα κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας».

Σημείωσε δε ότι ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στους γιατρούς της Λεμεσού οι οποίοι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους προς την πατρίδα και το έθνος ευρύτερα, κατά τους διάφορους ιστορικούς σταθμούς, από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι πρόσφατα, και ότι ειδική αναφορά γίνεται για τη συμβολή των γιατρών της Λεμεσού κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959 και την τουρκική εισβολή 1974.

Εξάλλου, συνέχισε, αναφορά γίνεται και στους «Εθελοντές γιατρούς», οι οποίοι προσέφεραν και προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, όπου υπάρχει ανάγκη, σε διάφορες χώρες της Αφρικής, της Ασίας, ακόμη και της Ευρώπης, ενώ ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου του είναι αφιερωμένο στους Λεμεσιανούς γιατρούς που προσέφεραν στην ιατρική βιομηχανία.

Καταληκτικά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «το βιβλίο που παρουσιάζουμε απόψε αποτελεί σημείο αναφοράς. Προσθέτει στις πηγές πληροφόρησης τόσο για την Ιστορία του τόπου μας όσο και για την ανάπτυξη μιας σημαντικής πτυχής της ιατρικής επιστήμης στη χώρα μας».

Την παρουσίαση του βιβλίου χαιρέτησαν, εξάλλου, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού Μάριος Καραϊσκάκης, ενώ για το βιβλίο μίλησε ο οινολόγος – συγγραφέας Κυριάκος Παπαδόπουλος.

Στην αντιφώνηση του και αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, ο Δρ. Αργύρης Αργυρίου είπε πως η ιστορία της ιατρικής της νεότερης Κύπρου δεν έχει ερευνηθεί όσο θα έπρεπε και «το βιβλίο έρχεται να συμπληρώσει ένα μόνο μικρό μέρος της βιβλιογραφίας αλλά και τη συλλογική μας μνήμη».

«Οι βιογραφούμενες προσωπικότητες και το έργο τους θεμελίωσαν και εγκαθίδρυσαν τη σύγχρονη ιατρική στη Λεμεσό, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή τους στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου», ανέφερε και τόνισε πως «πραγματικό κίνητρο μου υπήρξε η ανάγκη αναγνώρισης του κύρους που κατέχουν οι γιατροί στην κοινωνία και στη συνείδηση του κόσμου».

Μέσα από τη συγγραφή του βιβλίου, συνέχισε ο Δρ.Αργυρίου, πέραν από την παράθεση ιστορικών δεδομένων και στοιχείων, «που η αξία τους θεωρείται ανεκτίμητη και αδιαμφισβήτητη, προσπάθησα να αναδείξω τους πρωτοπόρους γιατρούς που εργάστηκαν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και έβαλαν τη σφραγίδα τους στην εξέλιξη της ιατρικής στη Λεμεσό και στο σύνολο της κυπριακής επικράτειας, μεταφέροντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες από τα πανεπιστήμια και νοσοκομεία του εξωτερικού όπου σπούδασαν και εργάστηκαν».

ΚΥΠΕ

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More