Πριν το νέο χρόνο η απόφαση για Αγγελίδη
Πριν το τέλος του χρόνου η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς αναμένεται να γνωστοποιήσει την απόφασή της για το πόρισμα της πρώτης μεγάλης έρευνας που χειρίστηκε.
Ο λόγος για τις καταγγελίες που προωθήθηκαν στην Αρχή από την Ελεγκτική Υπηρεσία και αφορούν τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη.
Τα σημαντικά νέα για την υπόθεση θα προκύψουν την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή την προσεχή Τετάρτη (27/12). Τα στελέχη της Αρχής μέχρι τότε θα έχουν στα χέρια τους το τελικό πόρισμα των Βρετανών εμπειρογνωμόνων και θα παρακαθίσουν σε συνεδρίαση προκειμένου να αποφασίσουν κατά πόσον θα το υιοθετήσουν και κατ΄ επέκταση αν θα το προωθήσουν στον Γενικό Εισαγγελέα.
Ήδη τις προηγούμενες ημέρες οι ερευνητές GeorgeKampanellaκαι TanveerQureshi, το έργο των οποίων συνεπικουρείται από τον Κύπριο δικηγόρο, Γιώργο Λιασίδη, έχουν αποστείλει προσχέδια πορισμάτων για τις διαπιστώσεις τους. Όσο για τις επισημάνσεις τους, μέχρι στιγμής δεν έχει διαρρεύσει κάποια πληροφορία.
Αυτό που αναμένεται να διαπιστωθεί είναι κατά πόσον με τον χειρισμό ποινικών υποθέσεων από πλευράς κ. Σάββα Αγγελίδη, τίθεται θέμα ασυμβίβαστου και κυρίως διαφθοράς. Ο κ. Αγγελίδης φέρεται, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν, να αποφάσισε να ανασταλεί η ποινική δίωξη για τρία συνολικά πρόσωπα που ελέγχονταν για ποινικές υποθέσεις.
Στον δεύτερη τάξει αξιωματούχο της Νομικής Υπηρεσίας καταλογίζεται ότι οι προαναφερθέντες ήταν πελάτες του όταν ο ίδιος ιδιώτευε ως δικηγόρος. Πριν, δηλαδή, διοριστεί από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε δημόσια αξιώματα.
Η καταγγελία για ενδεχόμενες πράξεις ασυμβίβαστου είχε γίνει στον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και αφορούσε τον χειρισμό δυο υποθέσεων στις οποίες ενέχονταν τα υπό αναφορά τρία πρόσωπα.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», από την έρευνα της πιο πάνω υπόθεσης και τις επισημάνσεις των Βρετανών εμπειρογνωμόνων προκύπτει νομική ερμηνεία σημαντικού άρθρου της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία και την αποστολή της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, καταλήγουν πως ένα πρόσωπο το οποίο καλείται να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για κάποιον καταγγελλόμενο, είναι υποχρεωμένο να απαντήσει στα ερωτήματα που του υποβάλλονται, χωρίς να ασκεί το δικαίωμα της σιωπής.
Η άλλη μεγάλη ανοιχτή έρευνα αφορά δυο καταγγελίες του βουλευτή Χρίστου Χριστοφίδη. Η μία καταγγελία του κ. Χριστοφίδη αφορά σε οκτώ ξένους επενδυτές που απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο και εμφανίζονται αργότερα να έχουν κάνει εισφορά στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η έτερη υπόθεση σχετίζεται με τους –επίσης– πολιτογραφηθέντες επενδυτές, ρωσικής καταγωγής, οι οποίοι ήταν μέτοχοι στη ρωσική τράπεζα Promsvyazbank.
Εξάλλου, συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε να εξευρεθούν ερευνώντες λειτουργοί για τα όσα καταλογίζει στο βιβλίο του «Κράτος Μαφία» ο δημοσιογράφος/ερευνητής, Μακάριος Δρουσιώτης, . Ο επίτροπος Διαφάνειας και επικεφαλής της Αρχής, Χάρης Πογιατζής, φέρεται να πρότεινε τη διερεύνηση των όσων αποκαλύπτει ο Δρουσιώτης σε έξι Ελλαδίτες πρώην Δικαστές.
Συγκεκριμένα, φέρεται να έκανε κρούση σε δυο πρώην Δικαστές του Αρείου Πάγου και τέσσερις που θήτευσαν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. Να σημειωθεί ότι τα ζητήματα που θα διερευνηθούν αφορούν μεταξύ άλλων τον Ρώσο ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ και τα όσα έγιναν στην Κύπρο μετά το διαζύγιο του τελευταίου.
Στο βιβλίο, είχε αναδειχθεί ο ρόλος μεγάλου δικηγορικού γραφείου και η σχέση του με τον τότε Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη,αξιοπερίεργες διεργασίες της Βουλής για τροποποίηση νομοθεσίας, δικαστικές αποφάσεις από τις οποίες ευνοήθηκε ο Ρώσος ολιγάρχης και μεταφορές κεφαλαίων.
Πηγή: Philenews