Home » Πολλά τα προβλήματα των επαγγελματιών ψαράδων στην Πάφο

Πολλά τα προβλήματα των επαγγελματιών ψαράδων στην Πάφο

0 comment

Πολλά τα προβλήματα των επαγγελματιών ψαράδων στην Πάφο

Τα τελευταία χρόνια το επάγγελμα του ψαρά στην Κύπρο φθίνει και συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα πολλοί ψαράδες αποχωρούν από το επάγγελμα. Αυτό, όμως, που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι δεν ακολουθούν το επάγγελμα.

Σε παρέμβαση του για την κατάσταση αυτή, ο βουλευτής Πάφου του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνος Φακοντής, τονίζει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αλιευτικά καταφύγια και οι συναφείς υποδομές, η μείωση των αποθεμάτων, η απαγόρευση του ψαρέματος σε συγκεκριμένες περιοχές και η απουσία κινήτρων για προσέλκυση νέων ψαράδων στο επάγγελμα προμηνύουν ένα δυσοίωνο μέλλον για την αλιεία στον τόπο μας.

Ιδιαίτερα σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ψαράδες της Πάφου, επισημαίνει, πιο σημαντικά είναι η ανάγκη επέκτασης της μπούκας στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου για αποτροπή του κυματισμού εντός της λεκάνης του λιμένα, καθώς και η απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση για τους επαγγελματίες ψαράδες στο χερσαίο χώρο του λιμανιού.

Ο χώρος του λιμανιού είναι ο χώρος εργασίας για τους επαγγελματίες ψαράδες, παρατηρεί. Μετά την τοποθέτηση μπάρας από το Δήμο Πάφου και την Αρχή Λιμένων, περιορίστηκε η απρόσκοπτη είσοδος των ψαράδων στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αναφέρει, την τεράστια ταλαιπωρία τους δεδομένου ότι αναγκάζονται να σταθμεύουν τα οχήματα τους πολύ μακριά και να μεταφέρουν στα χέρια τα αναγκαία για τη δουλειά τους.

Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να εφαρμοστούν αλιευτικές πολιτικές οι οποίες θα έχουν επίκεντρο τον ψαρά με στόχο την αλλαγή της σημερινής γκρίζας κατάστασης, τονίζει ο Βαλεντίνος Φακοντής, που ζητά επίσης να συνεχιστεί η εφαρμογή του σχεδίου επιδότησης του πετρελαίου το οποίο εφαρμόστηκε τα τελευταία δυο χρόνια και έδωσε ανάσες στους επαγγελματίες αλιείς, οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της βιωσιμότητας.

Πρόσθετα, θα πρέπει το Υπουργείο να κοστολογήσει την απώλεια εισοδήματος από τις απαγορεύσεις της αλιείας που έχουν θεσπιστεί για περιβαλλοντικούς και άλλους λόγους, και να αποζημιώσει τους ψαράδες, καταλήγει.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More