Πολιτογραφήσεις: Δεν παραδέχτηκαν το κατηγορητήριο Συλλούρης – Τζιοβάνης
Δεν παραδέχτηκαν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για την ποινική υπόθεση που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου, δύο εκ των τριών κατηγορουμένων που παρουσιάστηκαν σήμερα στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.
Συγκεκριμένα, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης και ο πρώην Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης δήλωσαν ενώπιον του δικαστηρίου πως δεν παραδέχονται τις πέντε κατηγορίες που απήγγειλε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Έλλη Παπαγαπίου.
Λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, ο τρίτος κατηγορούμενος Αντώνης Αντωνίου έλαβε μέσω του συνηγόρου του Αντρέα Πιττάτζιη νέα ημερομηνία στις 18 Ιανουαρίου προκειμένου να απαντήσει και ο ίδιος επί του κατηγορητηρίου.
Απερρίφθησαν δύο προδικαστικές ενστάσεις
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέγνωσε την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τις δύο προδικαστικές ενστάσεις που είχε εγείρει ο δικηγόρος του κ. Τζιοβάνη, Γιώργος Παπαϊωάννου, περί ανυπαρξίας έγκυρου νόμου, στον οποίο στηρίζονται οι κατηγορίες.
Σύμφωνα με την απόφαση, το Δικαστήριο, ύστερα από μελέτη των επιμέρους θέσεων και τη σχετική νομολογία, αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψη των δύο υποβληθεισών ενστάσεων.
Η διαδικασία είχε επαναοριστεί για σήμερα στις 11.30 π.μ. λόγω απουσίας ενός εκ των τριών δικαστών του Δικαστηρίου κατά την προηγούμενη σύγκλησή του στις 22 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο ανέφερε ότι δεν συμφωνεί πως η απόφανση περί του ζητήματος της αντισυνταγματικότητας είναι αναγκαία για τη συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης, ενώ αναφορικά με το ζήτημα της αλλαγής διεθνούς σύμβασης, το Δικαστήριο είπε ότι δεν έχει λάβει γνώση καταγγελίας της σύμβασης από την Κυπριακή Δημοκρατία, τουναντίον η σύμβαση έχει επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία προέβη πρόσφατα και σε περαιτέρω τροποποιήσεις.
Μετά την ανάγνωση της απόφασης, ο κ. Παπαϊωάννου εξέφρασε τη διαφωνία της υπεράσπισης και επιφυλάχθηκε του δικαιώματος επαναφοράς των ίδιων ζητημάτων στο παρόν ή σε μελλοντικό στάδιο της διαδικασίας, θέση που εξέφρασε και ο δικηγόρος του κ. Συλλούρη, Κρις Τριανταφυλλίδης, ενώ επιφυλάχθηκε και του δικαιώματός του για υποβολή και τρίτης έντασης σε χρόνο που θα αποφασιστεί στην πορεία.
Από την πλευρά του, ο κ. Πιττάτζιης ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι πρόκειται να υποβάλει γραπτό αίτημα προς τον Γενικό Εισαγγελέα, με το οποίο θα ζητά την αποδέσμευση μαρτυρικού υλικού με τα πρακτικά των ενόρκων καταθέσεων μαρτύρων προς την Ερευνητική Επιτροπή για τα γεγονότα της υπόθεσης και αναφορές για ενέργειες και παραλείψεις της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, καθώς και το πόρισμα Νικολάτου βάσει του οποίου στοιχειοθετήθηκε η υπόθεση.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης προσέθεσε ότι προτίθεται και ο ίδιος να υποβάλει παρόμοιο αίτημα προς τον Γενικό Εισαγγελέα για την αποδέσμευση μαρτυρικού υλικού.
Σε σχέση με τα ανωτέρω, η κ. Παπαγαπίου ζήτησε από τους συνηγόρους υπεράσπισης να υποβάλουν άμεσα τα αιτήματά τους προκειμένου να εξεταστούν από τη Νομική Υπηρεσία, σημειώνοντας πως παρότι η θέση της είναι κατ’ αρχήν θετική, θα πρέπει να διευκρινιστεί επακριβώς ποιες πληροφορίες θα ζητηθούν και με ποια αιτιολογία.
ΚΥΠΕ
Πηγή: Philenews