Πνευμονία – Μυκόπλασμα: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο για τα παιδιά – Ποια είναι πιο ευάλωτα
Η πνευμονία από μυκόπλασμα (Mycoplasma pneumoniae) παραμένει στο προσκήνιο, καθώς μελέτη επιστημόνων από την Κίνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, «ρίχνει» περισσότερο φως στη νόσο που έχει πυροδοτήσει το επιδημικό ξέσπασμα στον ανήλικο πληθυσμό στην ασιατική χώρα, αλλά και τις εξάρσεις κατά τόπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ευρωπαϊκές χώρες.
Ειδικότερα, μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Pediatrics, από επιστημονικές ομάδες από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Χεφέι, αποκαλύπτει έναν αστάθμητο παράγοντα που φαίνεται να επηρεάζει την έκβαση της πνευμονίας από μυκόπλασμα στα παιδιά. Πρόκειται για την ατοπία, όπως αποδίδονται ιατρικά οι καταστάσεις κατά τις οποίες το παιδί παρουσιάζει αλλεργία σε κάποια ουσία του περιβάλλοντος – μπορεί να είναι εισπνεόμενο αλλεργιογόνο, όπως σκόνη ή τρίχωμα ζώων, να είναι τροφικό αλλεργιογόνο ή συνθετικό.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στο κατά πόσον τα παιδιά με αλλεργίες παρουσιάζουν πιο σοβαρή εικόνα όταν νοσούν με πνευμονία από μυκόπλασμα σε σύγκριση με τα μη ατοπικά (αλλεργικά) παιδιά.
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν αναδρομική ανάλυση σε 539 παιδιά, ηλικίας 3 έως 14 ετών, τα οποία είχαν νοσηλευτεί με μυκόπλασμα της πνευμονίας στο First Affiliated Hospital of Anhui Medical University από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2021. Από αυτά, τα 195 ήταν αλλεργικά και τα 344 μη ατοπικά. Επίσης από αυτά, τα 204 είχαν ανθεκτική πνευμονία από μυκόπλασμα και τα 335 γενική πνευμονία. Επιπλέον, αναλύθηκαν δημογραφικά, κλινικά χαρακτηριστικά, εργαστηριακά ευρήματα και κλινικές θεραπείες.
Όπως παρατηρήθηκε, σημαντικά περισσότερα αγόρια με πνευμονία από μυκόπλασμα ήταν αλλεργικά σε σχέση με τα μη αλλεργικά επίσης νοσούντα παιδιά. Επίσης, τα παιδιά με ατοπία εμφάνισαν πιο σοβαρή μορφή της νόσου με παρατεταμένο πυρετό, νοσηλεία, επιπλοκές και εκτός του αναπνευστικού συστήματος, εκδήλωση άσθματος, ανάγκη θεραπείας με στεροειδή και οξυγόνο, καθώς και αυξημένα επίπεδα IgE (ανοσοσφαιρίνη). Επίσης, παρατηρήθηκε ότι τα ατοπικά παιδιά με ανθεκτική πνευμονία από μυκόπλασμα εμφάνισαν πιο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με τα μη ατοπικά που νόσησαν με τη συνήθη μορφή της πνευμονίας από μυκόπλασμα.
Τέλος, περαιτέρω ειδική ανάλυση έδειξε ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ της ατοπίας και διάφορων παραμέτρων όπως το άρρεν φύλο, η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο, η διάρκεια του πυρετού, το επίπεδο IgE, ο συριγμός, η λοβιακή πνευμονία, η ανθεκτική πνευμονία και η θεραπεία με οξυγόνο, ορμόνες ή βρογχοσκόπηση.
Πηγή: Philenews