Thursday, August 1, 2024
Home » Παραδόθηκε η έκθεση εμπειρογνωμόνων για Ακάμα – Άμεση σύγκλιση της αρμόδιας Επιτροπής

Παραδόθηκε η έκθεση εμπειρογνωμόνων για Ακάμα – Άμεση σύγκλιση της αρμόδιας Επιτροπής

0 comment

Παραδόθηκε η έκθεση εμπειρογνωμόνων για Ακάμα – Άμεση σύγκλιση της αρμόδιας Επιτροπής

Το πρώτο βήμα για επανέναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών στο υφιστάμενο εργοτάξιο, που αφορά τιςεργασίες βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα, έγινε χθες με την παράδοση στον γενικό διευθυντή Περιβάλλοντος της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων και της άμεσης σύγκλισης της Ad-Hoc Επιτροπής για την ειδική οικολογική αξιολόγηση (ΕΟΑ) η οποία αναμένεται να εξετάσει το θέμα και να αξιολογήσει την έκθεση και τις εισηγήσεις, στις 31 Ιανουαρίου 2024.

Μέχρι και την έκδοση της έκθεσης ΕΟΑ από την Περιβαλλοντική Αρχή, η απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 20 Δεκεμβρίου 2023 για πάγωμα των έργων παραμένει σε ισχύ. Ακολούθως και συγκεκριμένα εντός Φεβρουαρίου θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο νέα πρόταση που να ρυθμίζει μια σειρά από ζητήματα που κρίθηκαν προβληματικά κατά τη διάρκεια των εργασιών που προηγήθηκαν.

Στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τονίζεται ότι η συνέχιση της υφιστάμενης σύμβασης θα γίνει αφού αξιολογηθούν κάποια στοιχεία της και διαφοροποιηθεί ανάλογα και σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες. Μετά την παράδοση της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων, οι νενομισμένες διαδικασίες προνοούν την υποβολή της σε ειδική οικολογική αξιολόγηση.

Η έκθεση ετοιμάστηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων και συγκεκριμένα τριών καθηγητών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, καθώς και εκπρόσωπου του ΕΤΕΚ ( πολεοδόμου ακαδημαϊκού), οι οποίοι κλήθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με όρους εντολής την επανεξέταση και επαναξιολόγηση του προτεινόμενου οδικού δικτύου όλων των φάσεων και του μέρους του δρόμου Τοξεύτρα – Άβακας – Λίπατη (από το σημείο που έχουν σταματήσει οι εργασίες του εργολάβου). Η επανεξέταση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και τα χαρακτηριστικά των διατομών και μηκοτομών για ηπιότερη όδευση εντός του δασικού πάρκου.

Ακολούθως, μετά την έκθεση των εμπειρογνωμόνων πρέπει να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα επανέναρξης και ολοκλήρωσης των εργασιών στο υφιστάμενο εργοτάξιο (Δρόμος 1Α: Άσπρος Ποταμός – Τοξεύτρα – Λάρα, 2: Κυκλικός Λάρας, Δρόμος 3Α: Τοξεύτρα – Άβακας). Με βάση τους όρους εντολής, όπως αυτοί αναφέρονται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στην έκθεση αναμένεται επίσης πρόταση αποκατάστασης των οικοτόπων που επηρεάστηκαν από τις κατασκευαστικές εργασίες, μαζί με τυχόν αντισταθμιστικές ενέργειες ή δράσεις που πρέπει να γίνουν εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More