Παγκόσμια Μέρα κατά του AIDS – Πώς χορηγήθηκαν τα πρώτα φάρμακα στην Κύπρο
Ποικίλα μηνύματα ως προς την πρόοδο της επιστήμης για την αντιμετώπιση του AIDS στέλνει η παγκόσμια μέρα κατά του AIDS που είναι η 1η Δεκεμβρίου.
Στο philenews vodcast, φιλοξενούμενοι, ο Λεόντιος Κωστρίκκης, διακεκριμένος Ακαδημαϊκός με παγκόσμια συνεισφορά στις βιολογικές επιστήμες στη μελέτη της ανθρώπινης γενετικής, ηΦρύνη Βεναρδή, η γυναίκα σύμβολο στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το AIDS και τους οροθετικούς μετά την απώλεια του μονάκριβου γιου της και η ακτιβίστρια Mύρνα Δημητρίου Παττίχη, πρωταγωνίστρια στις προσπάθειες να αντιστραφεί η προκατάληψη κατά του AIDS, αλλά και ενεργοποίησης θεσμών και συνόλων για να φθάσουν τα πρώτα φάρμακα στην Κύπρο.
Ξεδιπλώνουμε μιαιστορική αναδρομή για την εμφάνιση το 1987 του ιού στην Κύπρο, τα πρώτα θύματα, αλλά και τις τιτάνιες ανθρώπινες και επιστημονικές προσπάθειες που ακολούθησαν για τη δημιουργία της Γρηγορείου Κλινικής, του ομώνυμου Ιδρύματος, αλλά και των συνεργειών που στέφθηκαν με επιτυχία, ώστε ένας παγκοσμίου φήμης επιστήμονας ο Ντέιβιντ Χο, να φθάσει στην Κύπρο με τον Κύπριο επιστήμονα Λεόντιο Κωστρίκη και να αρχίσουν τη χορήγηση καινοτόμων φαρμάκων από την Κύπρο.
Η κυρία Βεναρδή θυμάται τον ρατσισμό, τη διάκριση και τον παραγκωνισμό του παιδιού της και μιας κοπέλας που ήταν το πρώτο θύμα του AIDS στην Κύπρο. Ο κύριος Κωστρίκης δηλώνει ευγνώμων που ως επιστήμονας του δόθηκε η ευκαιρία να εφαρμόσει τις κλινικές του μελέτες στο πεδίο της χώρας του και η κυρία Πατίχη περιγράφει τον αγώνα από την πρώτη στιγμή της απώλειας του φίλου της Γρηγόρη, σε επιστημονικό, πολιτικό και ιατρικό επίπεδο.
Η εμπλοκή του μακαριστού Προέδρου Κληρίδη και η πρωτόγνωρη κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα, έβαλε την Κύπρο στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών να εφαρμοστούν οι κλινικές μελέτες για τον HIV και οι οποίες εξελίχθηκαν στο να ζουν φυσιολογικά όσοι οροθετικοί λαμβάνουν τη θεραπεία τους χωρίς να είναι μεταδοτικοί.
Πηγή: Philenews