Tuesday, September 17, 2024
Home » Πήραν τ/κ γη από γεωργό και την έδωσαν σε ξενοδόχο – Παρέμβαση Ιωάννου

Πήραν τ/κ γη από γεωργό και την έδωσαν σε ξενοδόχο – Παρέμβαση Ιωάννου

0 comments

Πήραν τ/κ γη από γεωργό και την έδωσαν σε ξενοδόχο – Παρέμβαση Ιωάννου

Άρπαξαν τουρκοκυπριακή γη, την οποίαν καλλιεργούσε πρόσφυγας γεωργός στην Πόλη Χρυσοχούς, και την έδωσαν παράνομα σε μη πρόσφυγα ιδιοκτήτη ξενοδοχείου και όταν ενημερώθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, αντέδρασε και έδωσε οδηγίες ανάκτησης της γης και επιστροφής της στον δικαιούχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ξενοδόχος ζήτησε τη γη με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει ως χώρο πρασίνου. Το σκεπτικό, το οποίο ανέτρεψε ο υπουργός (και με το οποίο δόθηκε η γη στον επιχειρηματία), ήταν ότι επειδή η γη εμπίπτει σε τουριστική περιοχή, θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιηθεί από το ξενοδοχείο.

Ο υπουργός θεωρεί ότι δεν νοείται να ανακτάται τουρκοκυπριακή περιουσία από πρόσφυγα δικαιούχο και να παραχωρείται παράνομα σε μη πρόσφυγα.

Σε επίσημη ανακοίνωση, και χωρίς να γίνεται αναφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση, αναφέρεται ότι τοΥπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζει σειρά μέτρων που στοχεύουν στην επίλυση ιδιαζουσών περιπτώσεων διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται στην ανακοίνωση, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακαλέσει άδεια εκμετάλλευσης τουρκοκυπριακής περιουσίας (γεωργικού κλήρου) στην Επαρχία Πάφου, μετά από διαπίστωση ότι η εν λόγω περιουσία, ενώ τύγχανε αξιοποίησης από πρόσφυγα δικαιούχο για γεωργικούς σκοπούς, λανθασμένα εγκρίθηκε για παραχώρηση για εξυπηρέτηση άλλης ανάπτυξης από μη πρόσφυγα.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται, πως μετά από νέα απόφαση του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, η συγκεκριμένη περιουσία ανακτήθηκε και η άδεια χρήσης θα εκχωρηθεί εκ νέου στον αρχικό δικαιούχο, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία που επιτελέστηκε εις βάρος του.

Το υπουργείο υπενθυμίζει, πως με σκοπό τη θεσμοθέτηση διαδικασιών και την εισαγωγή μηχανισμών για αξιοκρατική και χρηστή διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών, τα διαθέσιμα τουρκοκυπριακά υποστατικά και ακίνητα θα δημοσιεύονται στο εξής στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, μέσω της οποίας όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρόσφυγες θα μπορούν να τα διεκδικήσουν, στη βάση κοινών κριτηρίων. Η απόφαση για παραχώρηση ενός υποστατικού/ακινήτου θα γίνεται κατόπιν αξιολόγησης των αιτήσεων από αρμόδια Επιτροπή, ώστε να εξασφαλίζεται η ισονομία στην αξιοποίηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται επίσης, πως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου διενεργήθηκε έλεγχος σε συνολικά 1.000 συμβάσεις μίσθωσης τουρκοκυπριακών υποστατικών που χρησιμοποιούνται για εμπορικούς λόγους, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των υφιστάμενων συμβάσεων και της ορθής τήρησης των όρων τους. Οι έλεγχοι, που διενεργούνται από κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου που συστάθηκε με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών, αφορούν συμβάσεις για υποστατικά σε όλες τις Επαρχίες.

Από τους ελέγχους αποδείχθηκε παραβίαση των όρων της σύμβασης σε 98 περιπτώσεις, για τις οποίες έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για ανάκτηση από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ενώ για άλλες 105 θα γίνει περαιτέρω διερεύνηση.

Από τα πιο πάνω στοιχεία φαίνεται να εδραιώνεται η τάση που παρατηρήθηκε και σε προηγούμενους ελέγχους, οι οποίοι κατέδειξαν πως σε ποσοστό περίπου 10% των συμβάσεων διαπιστώνεται παραβίαση τους, οπόταν δρομολογείται η διαδικασία ανάκτησής τους. Όταν ξεκαθαρίσουν και οι 105 περιπτώσεις που εκκρεμούν, προφανώς ο αριθμός των υποστατικών που θα ανακτηθούν, θα αυξηθεί.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More