Home » Πέντε εκατομμύρια σε πέντε χρόνια για εμπλουτιστικά έργα στην Ίνεια

Πέντε εκατομμύρια σε πέντε χρόνια για εμπλουτιστικά έργα στην Ίνεια

0 comment

Πέντε εκατομμύρια σε πέντε χρόνια για εμπλουτιστικά έργα στην Ίνεια

Από το 2019 μέχρι σήμερα ένα ποσό που υπερβαίνει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ έχει διατεθεί από το κράτος για δημιουργία υποδομών και εμπλουτιστικών έργων στην κοινότητα Ίνειας, τόνισε στον «Φ» η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, με αφορμή τα εγκαίνια χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τριών νέων έργων στην κοινότητα αυτή του Ακάμα.

Η κ. Λάμπρου ανέφερε, ειδικότερα, ότι τα τρία αυτά έργα έγιναν με μια δαπάνη 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώαπό το 2019 μέχρι και το 2023 έγιναν μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου με κρατικά κονδύλια πρόσθετα έργα υποδομής, όπως βελτιώσεις δρόμων και αντιπλημμυρικά έργα με συνολική δαπάνη πέραν των 700 χιλιάδων ευρώ.

Αναφερόμενη στα τρία μεγάλα έργα που εγκαινίασε χθες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Έπαρχος Πάφου τόνισε ότι η δημιουργία του Μουσείου, Εκθεσιακού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Χελώνας που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2023 καιαποτελεί το πρώτο στο είδος του Μουσείο στην Κύπρο, υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Το 2018 υλοποιήθηκε η πρώτη φάση με κρατική δαπάνη 119.225 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ η δεύτερη φάση ολοκληρώθηκε πριν μερικούς μήνες με κόστος 317.800 ευρώ πλέον ΦΠΑ, είπε.

Σύμφωνα με την Μαίρη Λάμπρου, το Μουσείο περιλαμβάνει διοράματα, παρουσιάσεις και αναπαραστάσεις της ωοτοκίας και της κίνησης των μικρών χελώνων προς την θάλασσα, χάρτες απεικόνισης και άλλες διαδραστικές παρουσιάσεις. Τόνισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον από περιηγητές και σχολεία, καθώς και ότι θα γίνονται σε μαθητές παραστάσεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και την βιοποικιλότητα γενικότερα.

Το δεύτερο έργο, τόνισε η Έπαρχος Πάφου, αφορά στην θεματική διαδρομή Αφροδίτη που ολοκληρώθηκε πριν δύο μήνες με κόστος δύο εκατομμυρίων ευρώ. Η διαδρομή συνδέει περιβαλλοντικά, ιστορικά και θρησκευτικά σημεία ενδιαφέροντος όπως η Έσσω Πηγή, το Μέγα Πηγάδι, το ξωκκλήσι Αγίου Ιακώβου και οι βράχοι Κόρατζιης και Αλυκού. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε συνεργασία της Επαρχιακής Διοίκησης με τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών.

Το τρίτο έργο που εγκαινιάστηκε το Σάββατο, είπε η κ. Λάμπρου, αφορά στην ανάπλαση του πυρήνα της Ίνειας, με συνολικό κόστος περί τα 1,9 εκατομμύρια ευρώ. H δαπάνη καλύφθηκε από κρατικά κονδύλια με μηδενική συνεισφορά του Κοινοτικού Συμβουλίου, είπε η Έπαρχος και τόνισε ότι το εν λόγω έργο έχει αναδιαμορφώσει τον πυρήνα, αναδεικνύοντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα της κοινότητας.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise